Τι άλλο ανακάλυψε ο Νόμπελ που όμως δεν μάθαμε ποτέ;
Ανακαλύφθηκαν χαμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του στη Σουηδία
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 5/9/2025 | 00:20

Σε ένα εξοχικό σπίτι στο νότιο τμήμα της Σουηδίας βρέθηκαν πολύτιμα έγγραφα του Άλφρεντ Νόμπελ, τα οποία είχαν χαθεί εδώ και μισό αιώνα, σύμφωνα με το Ίδρυμα Νόμπελ. Πρόκειται για διπλώματα ευρεσιτεχνίας του εφευρέτη της δυναμίτιδας, τα περισσότερα από τα οποία σχετίζονται με την παραγωγή και τη χρήση εκρηκτικών που βασίζονταν στη νιτρογλυκερίνη.
Η επικεφαλής του Ιδρύματος, Hanna Stjarne, αποκάλυψε ότι τα έγγραφα εντοπίστηκαν από ένα ζευγάρι στο Μπλέκινγκε, το οποίο τα παρέδωσε σε οίκο δημοπρασιών. «Όταν τα εξετάσαμε, καταλάβαμε ότι πρόκειται για υλικό μεγάλης ιστορικής αξίας που πρέπει να διαφυλαχθεί», τόνισε. Όπως πρόσθεσε, τα διπλώματα προσφέρουν μια σπάνια εικόνα για τον τρόπο ζωής και εργασίας του Νόμπελ πριν από 150 χρόνια.
Ο Νόμπελ υπήρξε αληθινός κοσμοπολίτης – έζησε και εργάστηκε σε πολλές χώρες, από τη Σουηδία και τη Ρωσία έως τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιταλία, ενώ ίδρυσε εταιρείες σε διάφορες περιοχές για να προστατεύσει τις ευρεσιτεχνίες του και να αποφύγει τις επικίνδυνες μεταφορές εκρηκτικών.
Ανάμεσα στα έγγραφα ξεχωρίζει ένα δίπλωμα του 1865, το οποίο, σύμφωνα με τον επιμελητή του Μουσείου Νόμπελ Ουλφ Λάρσον, έχει ιδιαίτερη σημασία. «Αντιπροσωπεύει μια πρώιμη φάση της καριέρας του, τότε που είχε μόλις εφεύρει τον αναφλεκτήρα και βρισκόταν ένα βήμα πριν από τη δυναμίτιδα», εξήγησε.
Οι βασικές εφευρέσεις του
Μέσα από μια τυχαία ανακάλυψη, οδηγήθηκε στη δημιουργία της δυναμίτιδας και του πυροκροτητή, του μηχανισμού που προκαλεί την έκρηξή της. Μετά την κατοχύρωση των εφευρέσεών του με διπλώματα ευρεσιτεχνίας στη Μεγάλη Βρετανία (1867) και στις Ηνωμένες Πολιτείες (1868), προχώρησε στην ανάπτυξη μιας ισχυρότερης εκδοχής, της ζελατινοδυναμίτιδας, βελτιώνοντας παράλληλα τον πυροκροτητή.