7 φαινομενικά υγιεινές τροφές που βλάπτουν το έντερο – Όσα αποφεύγει γιατρός του Χάρβαρντ
Περιέχουν ύπουλα επεξεργασμένα συστατικά
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 29/7/2025 | 07:00

Πολλές τροφές που παρουσιάζονται ως «υγιεινές» περιέχουν ύπουλα επεξεργασμένα συστατικά. Η προσεκτική ανάγνωση των ετικετών και μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να έχουν μεγάλο θετικό αντίκτυπο στην υγεία μας.
Αρκετές φορές, εμπιστευόμαστε προϊόντα που φαίνονται υγιεινά, χωρίς να εξετάζουμε προσεκτικά τι περιέχουν. Ο Δρ. Saurabh Sethi, γαστρεντερολόγος με σπουδές στο Χάρβαρντ, επισημαίνει τροφές που ο ίδιος αποφεύγει λόγω των αρνητικών τους συνεπειών στο έντερο, κυρίως εξαιτίας της πρόκλησης φλεγμονών.
Ο γιατρός μοιράζεται συμβουλές διατροφής μέσω του Instagram σε πάνω από 1,2 εκατομμύρια ακόλουθους. Σε ένα από τα δημοφιλή post του, εξηγεί ποιες φαινομενικά «καλές» επιλογές αποφεύγει και προτείνει υγιεινότερες εναλλακτικές.
Τροφές που βλάπτουν το έντερο, σύμφωνα με τον Δρ. Sethi:
Μπάρες δημητριακών & γκρανόλα
Παρά την εικόνα του υγιεινού σνακ, περιέχουν συχνά επεξεργασμένα έλαια, τεχνητές ίνες και πρόσθετα. Αντί αυτών, προτιμήστε έναν συνδυασμό από ξηρούς καρπούς και φρούτα με φυσικό βούτυρο ξηρών καρπών.
Γιαούρτι με γεύσεις
Τα γιαούρτια με φρούτα συνήθως είναι γεμάτα ζάχαρη και τεχνητά αρώματα. Ιδανική λύση είναι το απλό γιαούρτι με φρέσκα μούρα και σπόρους chia, που προσφέρει αντιοξειδωτικά και ευνοεί τη χώνευση.
Τσίχλες χωρίς ζάχαρη
Οι περισσότερες περιέχουν γλυκαντικά όπως η σορβιτόλη, η οποία μπορεί να προκαλέσει αέρια ή ακόμα και διάρροια. Ο γιατρός προτείνει σπόρους μάραθου ως φυσικό υποκατάστατο μετά το φαγητό.
Εμπορικές σως σαλάτας
Ακόμα και οι «light» ή «bio» σάλτσες περιέχουν ζάχαρη και πρόσθετα. Μια σπιτική εκδοχή με ελαιόλαδο, λεμόνι, μουστάρδα και μυρωδικά είναι η ασφαλέστερη επιλογή.
Φυτικά έλαια επεξεργασμένα
Το λάδι καλαμποκιού και η κανόλα περιέχουν μεγάλες ποσότητες ωμέγα-6, που συνδέονται με φλεγμονές. Επιλέξτε λάδι αβοκάντο, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας.
Γάλα & προϊόντα με λακτόζη
Η λακτόζη μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς το πεπτικό, ιδιαίτερα σε άτομα με ευαισθησία. Το γάλα αμυγδάλου ή ένας σκέτος καφές με λίγη κανέλα είναι πιο φιλικές εναλλακτικές.
Στιγμιαία noodles
Γεμάτα συντηρητικά και χαμηλής διατροφικής αξίας, μπορούν να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου. Επιλέξτε ρυζο-νουντλς με φρέσκο ζωμό και λαχανικά.
Τι δείχνουν οι νέες μελέτες:
Τα πρόσθετα σάκχαρα και τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν συσχετιστεί με:
Πρώιμη εφηβεία στα παιδιά
Αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη, κατάθλιψη και καρκίνο
Αρνητικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου
Το συμπέρασμα;
Δίνουμε σημασία στις ετικέτες και προσπαθούμε να επιλέγουμε φυσικές, ανεπεξέργαστες τροφές. Αλλαγές όπως το σπιτικό ντρέσινγκ ή το σκέτο γιαούρτι μπορούν να έχουν ουσιαστική επίδραση στη συνολική μας υγεία.