«Κόλαση επί Γης» τα νοσοκομεία στη Γάζα: Λιποθυμούν και οι νοσοκόμοι από την ασιτία
Ένα κομβόι περίπου 100 φορτηγών που μετέφεραν αγαθά για τον πληθυσμό εισήλθε στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, μέσω του συνοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ, ενώ δύο αεροσκάφη της Ιορδανίας και ένα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έριξαν 25 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας πάνω από τη Λωρίδα
Δημοσίευση 27/7/2025 | 19:04

Σε πολλά από τα νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν στη Γάζα, οι νοσοκόμες λιποθυμούν από την πείνα και την αφυδάτωση. Οι διευθυντές συχνά δεν μπορούν να παρέχουν γεύματα στους ασθενείς ή στο ιατρικό προσωπικό. Οι γιατροί έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα γάλακτος για τα νεογέννητα μωρά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τους δίνουν μόνο νερό. Τουλάχιστον τρία μεγάλα νοσοκομεία δεν διαθέτουν τα θρεπτικά συμπληρώματα που απαιτούνται για την κατάλληλη θεραπεία των υποσιτιζόμενων παιδιών και ενηλίκων.
Αυτές οι σκηνές περιγράφηκαν σε συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν από τους New York Times, την Παρασκευή με επτά γιατρούς — τέσσερις από τη Γάζα και τρεις εθελοντές από την Αυστραλία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλοι τους εργάστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε τέσσερα από τα κύρια νοσοκομεία της περιοχής.
Όταν ζητήθηκε να σχολιάσει, το COGAT, το ισραηλινό στρατιωτικό τμήμα που εποπτεύει τη βοήθεια προς τη Γάζα, δήλωσε ότι «συνεχίζει να συνεργάζεται με διεθνείς φορείς για να επιτρέψει και να διευκολύνει τη συνεχή είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο ισραηλινός στρατός άρχισε να ρίχνει ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος στο βόρειο τμήμα της Γάζας και δήλωσε ότι θα διακόψει τις στρατιωτικές του δραστηριότητες για κάποιες ώρες την ημέρα σε βασικές περιοχές, ώστε να διευκολυνθεί η παράδοση της βοήθειας από ξηράς.
Ένα κομβόι περίπου 100 φορτηγών που μετέφεραν αγαθά για τον πληθυσμό εισήλθε στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, μέσω του συνοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ, ενώ δύο αεροσκάφη της Ιορδανίας και ένα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έριξαν 25 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας πάνω από τη Λωρίδα.
Τουλάχιστον 56 Παλαιστίνιοι πέθαναν αυτό το μήνα από ασιτία
Μετά από μήνες προειδοποιήσεων, διεθνείς οργανισμοί, ειδικοί και γιατροί αναφέρουν ότι η πείνα εξαπλώνεται πλέον σε όλη τη Γάζα, εν μέσω των περιορισμών στην ανθρωπιστική βοήθεια που επιβάλλει το Ισραήλ εδώ και μήνες. Τουλάχιστον 56 Παλαιστίνιοι πέθαναν αυτό το μήνα από ασιτία στην περιοχή, σχεδόν το μισό του συνολικού αριθμού θανάτων από ασιτία από την έναρξη του πολέμου πριν από 22 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Σάββατο το Υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Καθώς η πείνα αυξάνεται, τα ιατρικά ιδρύματα και το προσωπικό, που ήδη αγωνίζονται να θεραπεύσουν τα τραύματα του πολέμου και τις ασθένειες, τώρα αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κρούσματα υποσιτισμού.
Αδύναμοι και ζαλισμένοι, οι γιατροί λιποθυμούν στις πτέρυγες, όπου οι συνάδελφοί τους τους αναζωογονούν με ορούς αλατούχου διαλύματος και γλυκόζης. Με συνεχή έλλειψη βασικών φαρμάκων όπως αντιβιοτικά και παυσίπονα, οι γιατροί ξεμένουν επίσης από τους ειδικούς ενδοφλέβιους ορούς που χρησιμοποιούνται για τη σίτιση των εξαντλημένων ασθενών.
Και στα τέσσερα νοσοκομεία, οι γιατροί περιέγραψαν πώς είναι όλο και πιο δύσκολο να σώσουν τα υποσιτισμένα μωρά και αναγκάζονται να διαχειρίζονται απλώς την επιδείνωση της κατάστασής τους. Τα μωρά είναι πολύ αδύναμα για να τους χορηγηθούν μεγάλες ποσότητες θρεπτικών ουσιών, οι οποίες θα μπορούσαν να υπερφορτώσουν τον οργανισμό τους και να τους προκαλέσουν το «σύνδρομο επανασίτισης», το οποίο θα μπορούσε να τους σκοτώσει.
«Έχω δει μωρά που είναι έτοιμα να πεθάνουν»
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα υγρά που οι γιατροί μπορούν να χορηγήσουν με ασφάλεια στα μωρά δεν αρκούν για να αποτρέψουν τον θάνατό τους.
«Έχω δει μωρά που είναι έτοιμα να πεθάνουν», είπε η Dr. Ambereen Sleemi στους New York Times, μια Αμερικανίδα χειρουργός που από τις αρχές Ιουλίου εργάζεται εθελοντικά στο νοσοκομείο Nasser στο νότιο τμήμα της Γάζας. Τα μωρά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «πεινασμένα και υποσιτισμένα», συνέχισε η ίδια σε τηλεφωνική συνέντευξη την Παρασκευή, «και δεν κατάφεραν να τα σώσουν από τον θάνατο».
Ο Dr. Nick Maynard, ένας Βρετανός χειρουργός που εργάστηκε εθελοντικά στο ίδιο νοσοκομείο μέχρι την Τετάρτη, περιέγραψε το σοκ που ένιωσε όταν είδε ένα βρέφος που φαινόταν να είναι μόλις λίγων ημερών, αλλά στην πραγματικότητα ήταν επτά μηνών.
«Η φράση «δέρμα και κόκαλα» δεν αρκεί για να περιγράψει την κατάσταση», είπε ο Dr. Maynard σε τηλεφωνική συνέντευξη την Παρασκευή. «Είδα τόσο σοβαρά περιστατικά υποσιτισμού που δεν πίστευα ότι είναι δυνατά σε έναν πολιτισμένο κόσμο. Πρόκειται για τεχνητή πείνα που χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου και θα οδηγήσει σε πολλούς περισσότερους θανάτους, εκτός αν επιτραπεί η άμεση είσοδος τροφίμων και βοήθειας».
Το ένα τρίτο των Παλαιστινίων στη Γάζα αναγκάζεται να ζει χωρίς τροφή για πολλές ημέρες στη σειρά, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος. Από τα μικρά παιδιά και τις έγκυες γυναίκες που νοσηλεύονται σε κλινικές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα, περίπου το ένα τέταρτο πάσχει από υποσιτισμό, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιατρικής οργάνωσης την περασμένη εβδομάδα.
Οι γιατροί αναφέρουν ότι πολλοί άλλοι άνθρωποι πιθανότατα έχουν πεθάνει από διάφορες παθήσεις και τραύματα που θα μπορούσαν να είχαν θεραπευτεί ή να είχαν επουλωθεί αν τα θύματα δεν ήταν τόσο εξασθενημένα από τον υποσιτισμό. Η πείνα προκαλεί σε περισσότερες μητέρες να υποστούν αποβολές ή να γεννήσουν πρόωρα, οδηγώντας σε υποσιτισμένα μωρά με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και ιατρικές ανωμαλίες.
«Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση των λοιμώξεων, της αφυδάτωσης και ακόμη και της κατάρρευσης του ανοσοποιητικού συστήματος στα βρέφη», δήλωσε η Dr. Hani al-Faleet, παιδίατρος στο νοσοκομείο Al-Aqsa Martyrs Hospital στο κέντρο της Γάζας. «Η άμεση αιτία θανάτου σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις είναι απλή: το μωρό δεν τρώει αρκετά, ούτε και η μητέρα του».
Η πείνα έχει αυξηθεί απότομα από τον πλήρη αποκλεισμό της επισιτιστικής βοήθειας προς τη Γάζα από το Ισραήλ μεταξύ των αρχών Μαρτίου και των τελών Μαΐου, σύμφωνα με γιατρούς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν και το Ισραήλ έχει επιτρέψει από τότε την είσοδο τροφίμων, εισήγαγε μια νέα μέθοδο διανομής που είναι ελαττωματική και επικίνδυνη, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για τους Παλαιστινίους να βρουν τρόφιμα με ασφάλεια ή σε προσιτές τιμές.
Πριν από τον Μάρτιο, τα τρόφιμα διανέμονταν κυρίως μέσω ενός συστήματος υπό την ηγεσία του ΟΗΕ από εκατοντάδες σημεία κοντά στα μέρη όπου ζούσαν οι άνθρωποι.
Τώρα, διανέμονται από λίγα σημεία που διαχειρίζονται ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες με την υποστήριξη του Ισραήλ, τα οποία, για τους περισσότερους Παλαιστινίους στη Γάζα, είναι προσβάσιμα μόνο με πεζοπορία πολλών χιλιομέτρων μέσα από τις ισραηλινές στρατιωτικές γραμμές.