E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σήμερα η Γη περιστρέφεται ταχύτερα από το συνηθισμένο και οι επιστήμονες δεν μπορούν να το εξηγήσουν

Το 2020 παρατηρήθηκε ότι ο πλανήτης μας άρχισε να περιστρέφεται πιο γρήγορα και από τότε η ταχύτητα αυξάνεται σταθερά

Δημοσίευση 9/7/2025 | 20:13

Σήμερα η Γη περιστρέφεται ταχύτερα από το συνηθισμένο και οι επιστήμονες δεν μπορούν να το εξηγήσουν

Σήμερα θα είναι μία από τις πιο «σύντομες» ημέρες του χρόνου, και αυτό γιατί η περιστροφή της Γης έχει επιταχυνθεί με έναν ανεξήγητο τρόπο.

Αν και οι ώρες της ημέρας είναι περισσότερες το καλοκαίρι λόγω της θέσης του Ήλιου, η πλήρης διάρκεια της ημέρας στις 9 Ιουλίου 2025 θα είναι κατά 1,3 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη από το κανονικό.

Η Γη χρειάζεται 24 ώρες, δηλαδή 86.400 δευτερόλεπτα, για να κάνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της. Ωστόσο, αυτή η διάρκεια αλλάζει ελάχιστα από μέρα σε μέρα. Για να παρακολουθούν αυτές τις μικρές αλλαγές, η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής της Γης (IERS) μετράει συνεχώς τη διάρκεια της ημέρας με μεγάλη ακρίβεια.

Το 2020, η IERS παρατήρησε ότι ο πλανήτης μας άρχισε να περιστρέφεται πιο γρήγορα και από τότε η ταχύτητα αυξάνεται σταθερά. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, οι πιο «σύντομες» μέρες φέτος θα είναι στις 9 και 22 Ιουλίου και στις 5 Αυγούστου, όταν η Σελήνη βρίσκεται πιο μακριά από τον Ισημερινό.

Η Σελήνη πάντα επηρεάζει ελαφρώς την περιστροφή της Γης μέσω της λεγόμενης «παλιρροϊκής πέδησης». Η βαρύτητα της Σελήνης τραβάει τη Γη, την «φουσκώνει» ελαφρά και δημιουργεί τις παλίρροιες. Αυτή η παραμόρφωση σιγά-σιγά αφαιρεί ενέργεια από την περιστροφή της Γης, με αποτέλεσμα ο πλανήτης μας να επιβραδύνεται περίπου κατά 2 χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά αιώνα.

Αυτό σημαίνει ότι την εποχή των δεινοσαύρων, πριν 200 εκατομμύρια χρόνια, μια μέρα διαρκούσε λίγο λιγότερο από 23 ώρες. Σε άλλα 200 εκατομμύρια χρόνια, η μέρα θα έχει μεγαλώσει και θα διαρκεί περίπου 25 ώρες.

Όταν η Σελήνη είναι πιο μακριά από τον Ισημερινό, το «φρενάρισμα» που προκαλεί δεν είναι τόσο ισχυρό και έτσι αυτές οι μέρες είναι λίγο πιο μεγάλες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το αντίθετο: οι μέρες είναι περίπου μισό χιλιοστό του δευτερολέπτου πιο μικρές από ό,τι πριν το 2020.

Μερικά γεγονότα μπορούν να αλλάξουν την περιστροφή της Γης – για παράδειγμα, ο σεισμός 9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία το 2011 έκανε τη μέρα μικρότερη κατά 1,8 μικροδευτερόλεπτα – αλλά κανείς δεν ξέρει τι προκαλεί τη σημερινή τάση.

Αυτή η επιτάχυνση δεν είναι επικίνδυνη ούτε έχει κάποια αισθητή επίδραση στη ζωή μας. Όποια κι αν είναι η αιτία, είναι απίθανο να διαρκέσει για πάντα, και η Γη τελικά θα επιστρέψει στη φυσική της πορεία: να περιστρέφεται όλο και πιο αργά με το πέρασμα του χρόνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΕΚ ‑ Αμπερντίν 6‑0: Πάρτι της Ένωσης με καλεσμένους τους Σκωτσέζους

Αθλητικά Νέα Χτες
Έγραψε ιστορία και πάει με ψυχολογία στο Καραϊσκάκη

Βρέθηκε άθικτο αυγό δεινοσαύρου 70.000.000 ετών

Κόσμος Χτες
Επιστήμονες στην αργεντινή εντόπισαν ένα εξαιρετικά διατηρημένο αυγό δεινόσαυρου στις όχθες του ποταμού Ρίο Νέγκρο, προκαλώντας παγκόσμιο ενδιαφέρον

Κορωπί: Αγριο επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας ‑ Έστειλε τη σύζυγό του στο νοσοκομείο από το ξύλο

Ελλάδα Χτες
Η οικογενειακή ένταση είχε επαναληφθεί και στο παρελθόν

ChatGPT: Oι «χειρότερες» χώρες να βρίσκεστε αν ξεσπάσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Tech + Science Χτες
Ποιες χώρες θα γίνουν πρωταρχικός «στόχος»

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Νεκρός 61χρονος σε τροχαίο

Ελλάδα Χτες
Το ατύχημα συνέβη κάτω από συνθήκες που διερευνώνται από τις αστυνομικές αρχές

«Φεύγουν, ήρθε η αστυνομία» ‑ Βίντεο δείχνει τους φερόμενους δράστες της ληστείας στο Λούβρο

Κόσμος Χτες
Η γαλλική εφημερίδα επιβεβαίωσε σήμερα πως το βίντεο είναι αυθεντικό - Δείχνει τους δράστες να κατεβαίνουν με γερανό από το μουσείο και να το σκάνε με μηχανάκι - Οι φωνές που ακούγονται από ασύρματο και η παραδοχή της διευθύντριας του μουσείου

Δεν συνδέεται το αλκοόλ με τον θάνατο της 16χρονης για την ώρα, δεν ενημερώθηκε το 100 από το νοσοκομείο, λέει η Δημογλίδου

Ελλάδα Χτες
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ είπε πως αν έγινε το μοιραίο βράδυ κλήση σε αστυνομικό τμήμα, δεν υπήρξε καταγραφή «και δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε, παρά μόνο με την μαρτυρία των αστυνομικών οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει επικοινωνήσει κανείς»

Reuters: Η Κίνα και η Ινδία αναστέλλουν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου μετά τις κυρώσεις Τραμπ

Οικονομία Χτες
Η Ινδία και η Κίνα αναμένεται να στραφούν σε άλλες πηγές εφοδιασμού

Βουλή: Τον Νοέμβριο η εφαρμογή του ηλεκτρονικού «κόφτη» στα μικρόφωνα

Ελλάδα Χτες
Παράλληλα με το κλείσιμο του μικροφώνου έχει δοθεί οδηγία στον σκηνοθέτη της Βουλής να βγάζει από το πλάνο τον ομιλητή και να δείχνει τη γενική εικόνα της αίθουσας