E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σήμερα η Γη περιστρέφεται ταχύτερα από το συνηθισμένο και οι επιστήμονες δεν μπορούν να το εξηγήσουν

Το 2020 παρατηρήθηκε ότι ο πλανήτης μας άρχισε να περιστρέφεται πιο γρήγορα και από τότε η ταχύτητα αυξάνεται σταθερά

Δημοσίευση 9/7/2025 | 20:13

Σήμερα η Γη περιστρέφεται ταχύτερα από το συνηθισμένο και οι επιστήμονες δεν μπορούν να το εξηγήσουν

Σήμερα θα είναι μία από τις πιο «σύντομες» ημέρες του χρόνου, και αυτό γιατί η περιστροφή της Γης έχει επιταχυνθεί με έναν ανεξήγητο τρόπο.

Αν και οι ώρες της ημέρας είναι περισσότερες το καλοκαίρι λόγω της θέσης του Ήλιου, η πλήρης διάρκεια της ημέρας στις 9 Ιουλίου 2025 θα είναι κατά 1,3 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη από το κανονικό.

Η Γη χρειάζεται 24 ώρες, δηλαδή 86.400 δευτερόλεπτα, για να κάνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της. Ωστόσο, αυτή η διάρκεια αλλάζει ελάχιστα από μέρα σε μέρα. Για να παρακολουθούν αυτές τις μικρές αλλαγές, η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής της Γης (IERS) μετράει συνεχώς τη διάρκεια της ημέρας με μεγάλη ακρίβεια.

Το 2020, η IERS παρατήρησε ότι ο πλανήτης μας άρχισε να περιστρέφεται πιο γρήγορα και από τότε η ταχύτητα αυξάνεται σταθερά. Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, οι πιο «σύντομες» μέρες φέτος θα είναι στις 9 και 22 Ιουλίου και στις 5 Αυγούστου, όταν η Σελήνη βρίσκεται πιο μακριά από τον Ισημερινό.

Η Σελήνη πάντα επηρεάζει ελαφρώς την περιστροφή της Γης μέσω της λεγόμενης «παλιρροϊκής πέδησης». Η βαρύτητα της Σελήνης τραβάει τη Γη, την «φουσκώνει» ελαφρά και δημιουργεί τις παλίρροιες. Αυτή η παραμόρφωση σιγά-σιγά αφαιρεί ενέργεια από την περιστροφή της Γης, με αποτέλεσμα ο πλανήτης μας να επιβραδύνεται περίπου κατά 2 χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά αιώνα.

Αυτό σημαίνει ότι την εποχή των δεινοσαύρων, πριν 200 εκατομμύρια χρόνια, μια μέρα διαρκούσε λίγο λιγότερο από 23 ώρες. Σε άλλα 200 εκατομμύρια χρόνια, η μέρα θα έχει μεγαλώσει και θα διαρκεί περίπου 25 ώρες.

Όταν η Σελήνη είναι πιο μακριά από τον Ισημερινό, το «φρενάρισμα» που προκαλεί δεν είναι τόσο ισχυρό και έτσι αυτές οι μέρες είναι λίγο πιο μεγάλες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το αντίθετο: οι μέρες είναι περίπου μισό χιλιοστό του δευτερολέπτου πιο μικρές από ό,τι πριν το 2020.

Μερικά γεγονότα μπορούν να αλλάξουν την περιστροφή της Γης – για παράδειγμα, ο σεισμός 9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία το 2011 έκανε τη μέρα μικρότερη κατά 1,8 μικροδευτερόλεπτα – αλλά κανείς δεν ξέρει τι προκαλεί τη σημερινή τάση.

Αυτή η επιτάχυνση δεν είναι επικίνδυνη ούτε έχει κάποια αισθητή επίδραση στη ζωή μας. Όποια κι αν είναι η αιτία, είναι απίθανο να διαρκέσει για πάντα, και η Γη τελικά θα επιστρέψει στη φυσική της πορεία: να περιστρέφεται όλο και πιο αργά με το πέρασμα του χρόνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός: Πώς θα κυλήσει η εβδομάδα έως την Τσικονοπέμπτη ‑ Η πρόγνωση Κολυδά

Καιρός 08.02.2026
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του ο γνωστός μετεωρολόγος

H UBS διαχειριζόταν για χρόνια τα χρήματα της Γκιλέιν Μάξγουελ, ακόμη και μετά τη σύλληψη του Έπσταϊν

Κόσμος 08.02.2026
Έγγραφα δείχνουν ότι η ελβετική τράπεζα άνοιξε για τη Μάξγουελ προσωπικούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς με μετρητά, μετοχές και επενδύσεις σε hedge funds

3 Doors Down: Πέθανε ο Brad Arnold σε ηλικία 47 ετών

Κόσμος 08.02.2026
Ο τραγουδιστής και frontman του συγκροτήματος πέθανε το Σάββατο, λίγους μήνες αφότου είχε ανακοινώσει ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο στα νεφρά

ΓΣΕΕ: Στον οικονομικό εισαγγελέα ο «φάκελος» Παναγόπουλου ‑ Στο επίκεντρο άλλα πέντε άτομα και έξι εταιρείες

Ελλάδα 08.02.2026
Στο πλαίσιο της έρευνας προβλέπεται η κλήση μαρτύρων, η αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων, καθώς και ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» του Γιάννη Παναγόπουλου

Σμήναρχος ‑ κατάσκοπος της Κίνας: Είχε πρόσβαση σε κινήσεις αεροσκαφών και σε κρίσιμες αποστολές

Ελλάδα 08.02.2026
Τα τελευταία χρόνια είχε επίσης επισκεφτεί στρατόπεδα της Ασίας, είχε συμμετάσχει σε προγράμματα ανταλλαγής γνώσεων, και είχε εξοικειωθεί με προηγμένες τεχνολογίες επικοινωνίας

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα έως τις 3 το μεσημέρι

Ελλάδα 08.02.2026
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ θα πραγματοποιηθούν τεχνικές εργασίες

Αλλαγές στη κόκκινη γραμμή του Μετρό: Κλείνουν 4 σταθμοί

Ελλάδα 08.02.2026
Οι σταθμοί Σύνταγμα, Ακρόπολη, Συγγρού – Φιξ και Νέος Κόσμος θα ολοκληρώσουν τη λειτουργία τους

Λειψυδρία στην Αττική: Πόσο βοήθησαν οι πρόσφατες βροχές

Ελλάδα 08.02.2026
Tα αποθέματα στους ταμιευτήρες για την Αττική φτάνουν σήμερα στα 560 εκατ. κυβικά, έναντι 667 εκατ. κυβικά ένα χρόνο πριν και πάνω από 900 εκατ. κυβικά πριν δύο χρόνια

Δύο νεκροί μετανάστες στον Έβρο: Ερευνάται αν προσπάθησαν να διασχίσουν το ποτάμι

Ελλάδα 08.02.2026
Ο ένας διακομίστηκε ήδη νεκρός, ενώ ο δεύτερος έφερε αρχικά σημεία ζωής

«Ρουβίκωνας»: Μπορεί να έσπασαν λάθος επιχείρηση, όμως... πλήρωσαν τη ζημιά

Ελλάδα Χτες
Aναλαμβάνοντας δημόσια την ευθύνη για το περιστατικό

Φρικτός θάνατος για 21χρονη βασίλισσα ομορφιάς

Κόσμος Χτες
Αν και κατόρθωσε να ειδοποιήσει τις πρώτες βοήθειες, κατέληξε λίγο αργότερα