E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο James Bond σε κίνδυνο: Γιατί ο 007 απειλείται από έναν μεγαλομεσίτη;

Εν αναμονή της επόμενης κινηματογραφικής αποστολής του James Bond, ο διάσημος πράκτορας φαίνεται πως αντιμετωπίζει έναν αντίπαλο που δεν κρατά όπλο, αλλά δικαστικά έγγραφα

Δημοσίευση 24/6/2025 | 19:42

Ο James Bond σε κίνδυνο: Γιατί ο 007 απειλείται από έναν μεγαλομεσίτη;

Έχει αντιμετωπίσει παρανοϊκούς δισεκατομμυριούχους, παγκόσμιες συνωμοσίες και τρομοκρατικά δίκτυα. Αλλά ίσως ο James Bond να μην είχε φανταστεί ποτέ ότι θα απειλούνταν νομικά από... έναν κτηματομεσίτη.

Ο λόγος για τον Αυστριακό επιχειρηματία Josef Kleindienst, ιδρυτή της Kleindienst Group και κατασκευαστή του «The Heart of Europe», ενός υπερπολυτελούς συγκροτήματος αξίας 5 δισ. δολαρίων σε τεχνητά νησιά στα ανοικτά του Ντουμπάι.

Ο Kleindienst έχει κινήσει διαδικασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη προκειμένου να αμφισβητήσει τα δικαιώματα επί των εμπορικών σημάτων «007» και «Bond, James Bond», υποστηρίζοντας ότι δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς και άρα έχουν πάψει να προστατεύονται εμπορικά. Όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, αν ένα trademark δεν έχει αξιοποιηθεί επί πέντε συνεχόμενα έτη για τις κατηγορίες στις οποίες είναι καταχωρημένο, μπορεί να απολεσθεί.

Στο στόχαστρο βρίσκεται η Danjaq, η αμερικανική εταιρεία που κατέχει τα εμπορικά δικαιώματα της σειράς ταινιών σε συνεργασία με την EON Productions στη Βρετανία. Οι δύο εταιρείες διαχειρίζονται τις ταινίες, τα προϊόντα και τα δικαιώματα χρήσης του Bond παγκοσμίως, και πλέον βρίσκονται αντιμέτωπες με μία υπόθεση που η Guardian χαρακτηρίζει ως «πρωτοφανή επίθεση στη νομική ακεραιότητα του brand».

Οι δικηγόροι της Danjaq συγκεντρώνουν αποδείξεις ότι τα σήματα συνεχίζουν να αξιοποιούνται εμπορικά και χαρακτηρίζουν τις κινήσεις του Kleindienst «κατάχρηση της νομικής διαδικασίας». Όπως τονίζει ο Rudolf Böckenholt, κορυφαίος νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας: «Το brand James Bond είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αμέτρητες άδειες χρήσης για προϊόντα πολυτελείας αλλά και καθημερινής χρήσης, καθώς και υπηρεσίες».

Η νομική διαμάχη έρχεται σε μια μεταβατική περίοδο για τη σειρά ταινιών. Από την κυκλοφορία του No Time To Die το 2021, με τον Ντάνιελ Κρεγκ στην τελευταία του εμφάνιση ως 007, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ούτε ο επόμενος πρωταγωνιστής ούτε σκηνοθέτης ή ημερομηνία κυκλοφορίας της επόμενης ταινίας. Η Amazon, η οποία εξαγόρασε την MGM έναντι 8,5 δισ. δολαρίων, δαπάνησε πάνω από 1 δισ. για να εξασφαλίσει τον πλήρη δημιουργικό έλεγχο της σειράς, ωστόσο το μέλλον του Bond παραμένει προς το παρόν ασαφές.

Αυτή η μακρά περίοδος σιωπής –που πλησιάζει ήδη το ρεκόρ των έξι ετών και τεσσάρων μηνών μεταξύ δύο Bond ταινιών– ενισχύει το επιχείρημα ότι το brand παραμένει ανενεργό εμπορικά. Για τον Kleindienst, αυτή η «παραμέληση» αποτελεί ευκαιρία για νομική επίθεση.

Εν αναμονή της επόμενης κινηματογραφικής αποστολής του James Bond, ο διάσημος πράκτορας φαίνεται πως αντιμετωπίζει έναν αντίπαλο που δεν κρατά όπλο, αλλά δικαστικά έγγραφα. Η πιο κρίσιμη αποστολή του 007 ίσως να εξελίσσεται, αυτή τη φορά, στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι ελληνικές σειρές που έκαναν την υψηλότερη τηλεθέαση

TV Σειρές Προχτές
Όταν οι σειρές της ελληνικής tv έκανα νούμερα που .. ζαλίζουν!

Pantera, Trivium & more 9 Ιουλίου στην Πλατεία Νερού

Μουσική 27.03.2026
Το Release Athens 2026 υποδέχεται τους Trivium, την Πέμπτη 9 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού

Οι Thievery Corporation στο επετειακό Release Athens 2026, μαζί τους The Wailers & Balthvs!

Μουσική 27.03.2026
Στις 25 Μαρτίου, έκλεισαν 12 χρόνια από την κυκλοφορία του Saudade, ίσως του πιο ξεχωριστού άλμπουμ των Thievery Corporation

Gorillaz ‑ 25 χρόνια μετά: το άλμπουμ που δεν ήταν ποτέ απλώς ένα άλμπουμ

Μουσική 26.03.2026
To 2001, σε ένα διαμέρισμα του Λονδίνου, δύο άντρες παρακολουθούσαν με τις ώρες MTV χωρίς να κρύβουν την απέχθειά τους για όσα έβλεπαν

Η πασίγνωστη ηθοποιός που έγραψε το «Μη γυρίσεις» και δεν το έμαθε κανείς

Μουσική 21.03.2026
Το τραγούδι των Κατσιμιχαίων που μιλάει για κακοποίηση κι όχι για έρωτα

«Θέλω να σκοτώσω τον παγκόσμιο πρωταθλητή»: H επική αναμέτρηση Τσακ Νόρις ‑ Μπρους Λι

Σινεμά 20.03.2026
Η «συνάντηση» δύο θρύλων των πολεμικών τεχνών που έμεινε στην κινηματογραφική ιστορία

Η «αρρώστια» της Βλαχοπούλου που δεν έπεισε κανέναν και το φινάλε ταινίας που δεν ήθελε να παίξει

Σινεμά 19.03.2026
Το παρασκήνιο από το φινάλε του «Ραντεβού στον αέρα» και η στιγμή που την «ξεσκέπασε» ο Δαλιανίδης

Αυτό είναι το νέο τραγούδι του Βασίλη Καρρά για τη Μακεδονία

Μουσική 18.03.2026
Κυκλοφορεί 2,5 χρόνια μετά τον θάνατό του

Όσκαρ 2026: Εκτός του «In Memoriam» οι Τζέιμς Βαν Ντερ Μπικ, Έρικ Ντέιν, Μπριζίτ Μπαρντό και άλλοι

Σινεμά 16.03.2026
Το συγκεκριμένο τμήμα της τελετής επεκτάθηκε φέτος