Ποιες τροφές θεωρούνται οι περισσότερο καρκινογόνες
Θέλει μέτρο και προσοχή
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 30/5/2025 | 00:08
Δεν σημαίνει ότι μια και μόνο κατανάλωση τέτοιων τροφών θα προκαλέσει καρκίνο, αλλά η συχνή και χρόνια κατανάλωσή τους, ειδικά σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (κάπνισμα, καθιστική ζωή, άγχος), αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο.
Υπάρχουν αρκετές τροφές που έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, κυρίως λόγω των τρόπων επεξεργασίας τους, των χημικών ουσιών που περιέχουν ή του τρόπου μαγειρέματος. Οι πιο καρκινογόνες τροφές (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλες επιστημονικές μελέτες) περιλαμβάνουν:
Επεξεργασμένα κρέατα
Λουκάνικα, μπέικον, σαλάμια, ζαμπόν
Περιέχουν νιτρικά/νιτρώδη άλατα που συνδέονται με καρκίνο του παχέος εντέρου
Κατηγοριοποιούνται από τον ΠΟΥ ως καρκινογόνα της Ομάδας 1 (όπως ο καπνός)
Κόκκινο κρέας (σε υπερβολική κατανάλωση)
Μοσχάρι, χοιρινό, αρνί
Κατηγοριοποιείται ως πιθανώς καρκινογόνο (Ομάδα 2Α)
Ιδίως όταν ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες ή καπνίζεται
pexels
Τηγανητές τροφές σε επαναχρησιμοποιημένα λάδια
Πατάτες, λουκουμάδες, τηγανητό κοτόπουλο από fast food
Παράγεται ακρυλαμίδιο, μια πιθανώς καρκινογόνος ουσία
Αναψυκτικά και προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Η υψηλή κατανάλωση σχετίζεται με παχυσαρκία, που με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου
Καμένα ή πολύ ψημένα τρόφιμα
Οι ουσίες που παράγονται όταν καίγεται το φαγητό (όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες) έχουν καρκινογόνο δράση
Τυποποιημένα τρόφιμα με πολλά πρόσθετα
Chips, μπισκότα, fast food
Περιέχουν πολλά πρόσθετα (E-numbers), συντηρητικά και trans λιπαρά