Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Ποια τρόφιμα προλαμβάνουν τα συμπτώματα;
Αν και κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά, υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που φαίνεται να δρουν ευεργετικά
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 26/5/2025 | 00:09

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια αρκετά κοινή διαταραχή, που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Προκαλείται όταν τα οξέα του στομάχου επιστρέφουν προς τον οισοφάγο, προκαλώντας αίσθημα καύσου (καούρα), δυσφορία στο στήθος, βήχα και συχνά μια πικρή γεύση στο στόμα. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην εμφάνιση όσο και στη διαχείριση των συμπτωμάτων της.
Αν και κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά, υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που φαίνεται να δρουν ευεργετικά, βοηθώντας στην πρόληψη ή τη μείωση των συμπτωμάτων.
1. Μπανάνα
Οι μπανάνες είναι αλκαλικές και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ, κάτι που τις καθιστά ιδανικές για όσους υποφέρουν από ΓΟΠ. Επιπλέον, περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στην πέψη και στη ρύθμιση της γαστρικής λειτουργίας.
2. Βρώμη
Η βρώμη είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες και συμβάλλει στην απορρόφηση των στομαχικών υγρών. Επίσης, βοηθά στην αίσθηση κορεσμού, αποτρέποντας την υπερκατανάλωση τροφής, κάτι που επιβαρύνει τα συμπτώματα της παλινδρόμησης.
pexels
3. Πράσινα λαχανικά
Λαχανικά όπως μπρόκολο, σπανάκι, μαρούλι και αγγουράκι έχουν χαμηλή οξύτητα και είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Δεν προκαλούν φούσκωμα και ενισχύουν τη γενικότερη υγεία του πεπτικού συστήματος.
4. Τζίντζερ (πιπερόριζα)
Το τζίντζερ είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και μπορεί να καταπραΰνει το στομάχι. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφιση της ναυτίας και των πεπτικών διαταραχών.
5. Αλόη βέρα (σε μορφή χυμού)
Η αλόη δρα καταπραϋντικά στο πεπτικό σύστημα. Προσοχή όμως: πρέπει να καταναλώνεται μόνο σε ειδικά επεξεργασμένη μορφή για τρόφιμα, καθώς η φυσική της μορφή μπορεί να έχει καθαρτική δράση.
6. Άπαχο κρέας και ψάρι
Κοτόπουλο χωρίς πέτσα, γαλοπούλα και λευκά ψάρια αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης χωρίς πολλά λιπαρά. Τα τηγανητά και λιπαρά κρέατα είναι από τα βασικά ερεθιστικά και καλό είναι να αποφεύγονται.
7. Πλιγούρι και καστανό ρύζι
Αποτελούν ήπιες επιλογές υδατανθράκων που δεν προκαλούν καούρα, σε αντίθεση με τις τηγανητές πατάτες ή τα πικάντικα ρύζια.
Τι να αποφεύγουμε
Παράλληλα με τα "φιλικά" τρόφιμα, είναι σημαντικό να αποφεύγονται ερεθιστικοί παράγοντες όπως ο καφές, η σοκολάτα, τα αναψυκτικά, οι σάλτσες ντομάτας, το αλκοόλ και τα πικάντικα ή λιπαρά φαγητά. Η υπερκατανάλωση φαγητού, ειδικά το βράδυ, επιδεινώνει επίσης την κατάσταση.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι διαχειρίσιμη με σωστές διατροφικές επιλογές και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Τ