Πέθανε η σπουδαία ζωγράφος Μερόπη Πρέκα
Η Μερόπη Πρέκα, που ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και το βιτρώ, ήταν η σύζυγος του ζωγράφου Πάρι Πρέκα
Δημοσίευση 20/5/2025 | 13:25

Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 91 ετών άφησε η ζωγράφος Μερόπη Πρέκα, η χήρα του επίσης ζωγράφου Πάρι Πρέκα που εκείνος έφυγε από τη ζωή το 1999.
Η Μερόπη Πρέκα γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1934 και σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με δασκάλους τον I. Μόραλη, Ανδρέα Γεωργιάδη και με υποτροφία: στο Παρίσι – Γαλλία, την τέχνη του βιτρώ, στην Ecole Superieure National des metiers d’ Arts, vitrail 1963. Εργάστηκε στον EOMEX μέχρι το 1967 και στη συνέχεια δίδαξε ζωγραφική στη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών Ε. Βακαλό 1968-1985. Είχε πραγματοποιήσει 45 ομιλίες για τέχνη κυρίως σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο.
Είχε λάβει διακρίσεις και βραβεία για τη ζωγραφική και τα βιτρώ. Έργα της βρίσκονται σε μουσεία, ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους όπως π.χ. ΕΒΕ Αθηνών (Α’ βραβείο Πανελλήνιον Διαγωνισμού για βιτρώ), την Αγροτική Τράπεζα, το Βαπτιστήριο Αγίας Λυδίας Φιλίππων, και στα μουσεία: Βορρέ Σύγχρονης Τέχνης -Παιανία, Πινακοθήκη Πιερίδη – Κύπρου, Πινακοθήκη Ιωαννίνων, Πινακοθήκη Καλαμάτας κ.ά.
Έργα της σε βιτρό υπάρχουν πολλά και σε άλλες χώρες, κυρίως στην Αγγλία και Σκωτία, σε εκκλησίες και ιδιωτικά σπίτια. Η ζωγραφική της σε λάδι ή ακουαρέλα χαρακτηρίστηκε για την χρωματική σιγουριά και την ποιητική της διάθεση. Ήταν μέλος των ΕΕΤΕ και της Διεθνούς Γυναικείας Μορφωτικής Ομοσπονδίας.
Τον Νοέμβριο του 2017 τιμώντας το έργο του Πάρι Πρέκα, αλλά και την κοινή πορεία τους τους, η Μερόπη Πρέκα παρουσίασε παράλληλα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη δύο εκθέσεις – αφιερώματα στο έργο τους. Οι εκθέσεις, που φιλοξενήθηκαν σε δύο ορόφους του Τελλογλείου, είχαν τίτλο «Πάρις Πρέκας και Μερόπη Πρέκα: δύο δημιουργοί, δύο κόσμοι».
Σημαντικά έργα των δύο εκθέσεων προέρχονταν από την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου και από ιδιωτικές συλλογές. Πίνακες, γλυπτά, κατασκευές, αλλά και μοναδικά βιτρώ της Μερόπης Πρέκα.
«Η συνύπαρξη στον ίδιο μουσειακό χώρο ενός καλλιτεχνικού ζευγαριού με τόσο διαφορετικό εικαστικό ύφος αποτέλεσε μια ευχάριστη πρόκληση», σημείωνε η γενική γραμματέας του Δ.Σ. Τελλογλείου, καθηγήτρια του ΑΠΘ Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, που έχει τη γενική ευθύνη των εκθέσεων. «Τα κοινά βιώματα, η παράλληλη πορεία στη ζωή και την τέχνη ώθησαν τους δύο δημιουργούς σε δύο διακριτούς δρόμους καλλιτεχνικής έκφρασης, που ωστόσο φέρουν την προσωπική τους σφραγίδα», πρόσθετε.
Σε αυτήν την έκθεση παρουσιάστηκαν περισσότερες από 40 δημιουργίες της Μερόπης Πρέκα: υαλογραφίες (βιτρό) και ζωγραφικά έργα.
Επέλεξα διαφορετικό δρόμο
«Δεν επεδίωξα ποτέ να με συνδέουν με τον Πάρι ως ζωγράφο. Γι’ αυτό επέλεξα διαφορετικό δρόμο και υπέγραφα με λατινικούς χαρακτήρες. Η έκθεση στο Τελλόγλειο είναι η πρώτη αναδρομική. Ποτέ δεν έκανα πολλές εκθέσεις και οι περισσότερες ήταν εκτός Αθηνών. Δεν με ενδιέφερε να προβάλλω τη δουλειά μου. Μου άρεσε πολύ η διδασκαλία, να μεταδίδω αυτά που γνωρίζω και επιδόθηκα σ αυτήν πολλά χρόνια διδάσκοντας στη σχολή Βακαλό», σχολίαζε η Μερόπη Πρέκα.
Πιο πρόσφατα, συγκλονισμένη από την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, πρόσφερε στον Οίκο Rossini Paris-Drout 40 υδατογραφίες και τρεις μεγάλες ελαιογραφίες με θέματα που ο Πάρις Πρέκας ζωγράφισε στο Παρίσι, στα Châteaux Margaux, Yquem, Palmer, Issan, κ.ά., που δεν είχαν εκτεθεί ποτέ στην ειδική δημοπρασία, που έγινε στο Παρίσι και όλα τα έσοδα της οποίας αποδόθηκαν υπέρ της αποκατάστασης του ναού.
Η κηδεία της Μερόπης Πρέκα θα γίνει αύριο Τετάρτη 21 Μαΐου στις 11:00 π.μ. στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.