E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι δυο χώρες που έχουν κερδίσει την Eurovision τις περισσότερες φορές

Το ξέρατε;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/5/2025 | 00:04

Οι δυο χώρες που έχουν κερδίσει την Eurovision τις περισσότερες φορές
@freepik.com

Κατά τη διάρκεια των 70 ετών ύπαρξής του, ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονων ανταγωνισμών, με μεμονωμένες χώρες που διαγωνίζονται να είναι τυχερές που τον έχουν κερδίσει μία ή δύο φορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο, μια χούφτα από τις 52 χώρες που έχουν συμμετάσχει όλα αυτά τα χρόνια έχουν αναδειχθεί νικήτριες ξανά και ξανά.

Το Ισραήλ, για παράδειγμα, έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς στη Eurovision τέσσερις φορές, κυρίως με το ακαταμάχητο "Diva" της Dana International το 1998, ενώ η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κερδίσει από πέντε φορές η καθεμία. Αλλά όταν πρόκειται για την προσφορά ποπ επιτυχιών έτοιμων για διαγωνισμούς σε ολόκληρη την ήπειρο, δύο χώρες τα έχουν πάει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη: η Σουηδία και η Ιρλανδία, οι οποίες έχουν αναδειχθεί νικήτριες στη Eurovision επτά φορές.

Θα ήταν αφελές να υποθέσουμε ότι τα αποτελέσματα της Eurovision βασίζονται αποκλειστικά στην αντικειμενική ποιότητα των τραγουδιών. Στην πραγματικότητα, αν και ο διαγωνισμός θεωρείται ένα ανάλαφρο και, για πολλούς θεατές, κάπως ειρωνικό τηλεοπτικό θέαμα, ορισμένοι επικριτές έχουν υποστηρίξει ότι η ψηφοφορία μεταξύ των χωρών μπορεί να έχει μια πολιτική πτυχή, με τις πιο φιλικές χώρες να τείνουν να ψηφίζουν η μία την άλλη, αποφεύγοντας παράλληλα εκείνες με τις οποίες έχουν γεωπολιτικές εντάσεις ή διαφωνίες. Οι διοργανωτές της Eurovision ισχυρίζονται ότι ο διαγωνισμός είναι αυστηρά απολιτίκ, αν και ο θρίαμβος της Ουκρανίας μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022 φαινομενικά έδωσε βάση σε αυτόν τον ισχυρισμό. Γιατί λοιπόν η Ιρλανδία και η Σουηδία σημείωσαν τόσο μεγάλη επιτυχία στη Eurovision;

Η Ιρλανδία είναι μια χώρα με λίγο πάνω από 5 εκατομμύρια κατοίκους που παρόλα αυτά έχει τεράστια πολιτιστική δυναμική. Η χώρα έχει 10 ανθρώπους βραβευμένους με Νόμπελ, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων στη λογοτεχνία, και η ιρλανδική παράδοση στην ποίηση και το τραγούδι είναι τόσο συνώνυμη με τη χώρα όσο και η φήμη της για τη φιλικότητα και την αγάπη για την μουσική. Η χώρα έχει αναδείξει αμέτρητους μουσικούς θρύλους, όπως οι Sinead O'Connor, U2, The Dubliners, The Pogues και Thin Lizzy.

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι η Ιρλανδία ιστορικά έχει αποδώσει καλά στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Η χώρα συμμετείχε για πρώτη φορά το 1965, με το τραγούδι "I'm Walking the Streets in the Rain" του Butch Moore, το οποίο κατέλαβε την αξιοσέβαστη έκτη θέση, κερδίζοντας 11 βαθμούς. Η πρώτη τους νίκη ήρθε το 1970, με το "All Kinds of Everything" της Dana, το οποίο κέρδισε 32 βαθμούς. Η Ιρλανδία θα έπρεπε να περιμένει άλλη μια δεκαετία για να απολαύσει την επιτυχία της Eurovision, με τον Johnny Logan να κατακτά την πρώτη θέση το 1980 και το 1987 με τα "What's Another Year" και "Hold Me Now" αντίστοιχα, καθιστώντας τον εαυτό του θρύλο της Eurovision. Ωστόσο, αυτή ήταν μόνο μια γεύση από το τι θα ακολουθούσε. Τη δεκαετία του 1990, η Ιρλανδία κατέκτησε την πρώτη θέση της Eurovision τέσσερις φορές, συμπεριλαμβανομένης της νίκης του διαγωνισμού τρεις φορές στη σειρά με διαφορετικούς καλλιτέχνες το 1992, το 1993 και το 1994.

Αυτή ήταν η χρυσή εποχή της Ιρλανδίας. Από τις αρχές του αιώνα, η χώρα γενικά δυσκολεύεται στον διαγωνισμό, αποτυγχάνοντας να προκριθεί 11 φορές, προς μεγάλη απογοήτευση των Ιρλανδών που είναι λάτρεις της Eurovision. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει κάποιες δόσεις αισιοδοξίας, με την Ιρλανδία να καταλαμβάνει την έκτη θέση με το "Doomsday Blue" των Bambie Thug το 2024, γεγονός που υποδηλώνει στους ειδικούς ότι μια αναβίωση της ιρλανδικής Eurovision μπορεί να είναι στα σκαριά.

Από την άλλη, δεν μπορείς να μιλήσεις για τη Σουηδία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision χωρίς να αναφερθείς σε ένα ιδιαίτερα εμβληματικό συγκρότημα. Όχι, δεν μιλάμε για τους Blond που τερμάτισαν απογοητευτικά 14οι με το "Bara hon älskar mig" το 1997. Φυσικά, μιλάμε για τους Bjorn, Benny, Agnetha & Frida, πιο γνωστούς ως μέλη των ABBA.

Οι ABBA χάρισαν στη Σουηδία την πρώτη της νίκη στη Eurovision το 1974 με την πρωτοποριακή επιτυχία "Waterloo", η οποία έφτασε στην κορυφή των charts σε αρκετές χώρες. Ενώ η Eurovision μερικές φορές επικρίνεται για την παραγωγή καλλιτεχνών με μία μόνο επιτυχία, το τραγούδι αυτό τους έκανε διεθνείς αστέρες. Αυτό συνέβη μετά από αρκετές κλειστές αναμετρήσεις, με τη σκανδιναβική χώρα να κατατάσσεται πέμπτη μόλις το προηγούμενο έτος, και θα έπρεπε να περιμένει άλλη μια δεκαετία για μια ακόμη νίκη όταν το "Diggi-loo Diggy-ley" των Herrey's κατέκτησε την κορυφαία θέση το 1984.

Από τότε, η Σουηδία παρέμεινε σταθερή, κερδίζοντας δύο φορές τη δεκαετία του 1990, πλησιάζοντας αρκετές φορές τη δεκαετία του 2000, πριν από το 2012, όταν όλα άλλαξαν. Το "Euphoria" της Loreen έκανε αίσθηση, κερδίζοντας 372 βαθμούς και έγινε παγκόσμια επιτυχία που εξακολουθεί να γεμίζει τις πίστες. Η Σουηδία αναδείχθηκε νικήτρια μόλις τρία χρόνια αργότερα χάρη στο "Heroes" του Måns Zelmerlöw. Η τρίτη επιτυχία τους στον 21ο αιώνα οφείλεται για άλλη μια φορά στην Loreen, η οποία επέστρεψε το 2023 με το νικητήριο τραγούδι "Tattoo". Από το 2010, όταν δυστυχώς δεν κατάφεραν να προκριθούν, η Σουηδία έχει τερματίσει στην πρώτη δεκάδα συνολικά 11 φορές, ένα εκπληκτικό ρεκόρ που επιβεβαιώνει τη χώρα ως ελίτ δύναμη στη Eurovision.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ροζ, ματωμένο και άλλα: Γιατί δίνουμε ονόματα στα φεγγάρια;

E-Daily 3.Left 20.06.2026
Το φεγγάρι δεν αλλάζει χρώμα – αλλά σίγουρα αλλάζει όνομα

Ο πιο «ενοχλητικός» ζωγράφος: Όταν η απομόνωση, η αρρώστια και οι κρίσεις γεννούν έργα που σοκάρουν

E-Daily 3.Left 20.06.2026
Από τους εφιάλτες τουμέχρι τη φρίκη του πολέμου – η τέχνη που δεν μπορεί να ειπωθεί με λόγια

Jasveen Sangha: Η «βασίλισσα της κεταμίνης» που συγκλόνισε το Χόλιγουντ

E-Daily 1.Hero 20.06.2026
Η γυναίκα που βρέθηκε στο επίκεντρο του θανάτου του Matthew Perry

Πόσους δορυφόρους διαθέτει ο Έλον Μασκ και γιατί;

E-Daily 3.Left 20.06.2026
Ποιος είναι ο σκοπός τους και τι επιδιώκει με αυτούς;

Kirsha Kaechele: H καλλιτέχνις που δεν ήθελε άνδρες στον χώρο της

E-Daily 3.Left 20.06.2026
Η καλλιτεχνική εγκατάσταση που εγινε σύμβολο

Η πρώτη φωτογραφία που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο

E-Daily 3.Left 20.06.2026
Τι επίπτωση είχε στη ζωή του «δράστη»

Gentle Parenting: Τι είναι, και γιατί πλέον διχάζει τους νέους γονείς


ΡΕΠΟΡΤΑΖ E-Daily 3.Left 20.06.2026
Μια γονεϊκή φιλοσοφία που θέλει συζήτηση

National Geographic: Φωτογραφία με λιβελούλες πάνω από τον Ορινόκο μάγεψε το Instagram

E-Daily 3.Left Χτες
Η φωτογράφος Juanita Escobar αποτύπωσε εκατοντάδες λιβελούλες να φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό κοντά στον ποταμό Ορινόκο της Κολομβίας.

Τραγούδησε χωρίς χιτζάμπ και καταδικάστηκε σε 74 μαστιγώματα: Η υπόθεση της Parastoo Ahmadi προκαλεί παγκόσμιο σοκ

E-Daily 3.Left Χτες
Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου και προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Πώς να καταλάβεις μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν η παραλία που διάλεξες είναι καθαρή ή μολυσμένη

E-Daily 3.Left Χτες
Αφρός, φύκια και ιριδισμοί: τι σημαίνει τελικά το καθένα για την ποιότητα των νερών που κολυμπάμε.