E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι χώρες με τα πιο αυστηρά μέτρα κατά της υπερβολικής ταχύτητας – Πού βρίσκεται η Ελλάδα;

Δεν έχουν όλες οι χώρες τον ίδιο βαθμό αυστηρότητας

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 13/3/2025 | 00:29

Οι χώρες με τα πιο αυστηρά μέτρα κατά της υπερβολικής ταχύτητας – Πού βρίσκεται η Ελλάδα;
pexels

Η οδική ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας για όλους, είτε πρόκειται για οδηγούς είτε για πεζούς. Ωστόσο, κάθε χώρα εφαρμόζει διαφορετικούς κανόνες και ποινές όσον αφορά τις παραβάσεις ταχύτητας, κάτι που επηρεάζει άμεσα το επίπεδο ασφάλειας στους δρόμους.

Μια έρευνα της Compare the Market μελέτησε τις ευρωπαϊκές χώρες και την Αυστραλία, εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ των προστίμων, της χρήσης καμερών ταχύτητας και των ποσοστών θνησιμότητας από τροχαία ατυχήματα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυστηρότερα μέτρα ενδέχεται να συμβάλλουν στη μείωση των θανατηφόρων περιστατικών.

Οι χώρες με την αυστηρότερη πολιτική οδικής ασφάλειας

Η Νορβηγία κατέχει την κορυφαία θέση στην Ευρώπη, με τον ασφαλέστερο οδικό δίκτυο, σημειώνοντας σκορ 75,69/100. Η χώρα διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από τροχαία (1,5 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους) και υψηλά πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα, που φτάνουν τα 944 ευρώ σε αστικές περιοχές. Παράλληλα, διαθέτει σχετικά μικρό αριθμό καμερών ταχύτητας (5,1 ανά 100.000 κατοίκους).

Ακολουθεί η Σουηδία με σκορ 72,96, παρουσιάζοντας επίσης χαμηλό δείκτη θνησιμότητας (2,1) και τον υψηλότερο αριθμό καμερών ταχύτητας στην Ευρώπη (24,4 ανά 100.000 κατοίκους).

Η Φινλανδία βρίσκεται στην τρίτη θέση με σκορ 56,67, ενώ αρκετές χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης υιοθετούν αυστηρές πολιτικές για την τήρηση των ορίων ταχύτητας.

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλά στην αξιολόγηση της οδικής ασφάλειας, με συνολικό σκορ 24,56/100. Αν και τα πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα δεν είναι αμελητέα, η χώρα καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τροχαία στην Ευρώπη (7,3 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους).

Βασικά στοιχεία για την Ελλάδα:

  1. Μικρός αριθμός καμερών ταχύτητας (3,1 ανά 100.000 κατοίκους) σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  2. Πρόστιμα υπερβολικής ταχύτητας στα 100 ευρώ για αστικές περιοχές, επαρχιακούς δρόμους και αυτοκινητόδρομους.
  3. Ένα από τα υψηλότερα πρόστιμα στην Ευρώπη για παραβίαση κόκκινου σηματοδότη (700 ευρώ).
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα brands άλλαξαν στρατηγική ‑ Αυτό που συμβαίνει πλέον στα comments αλλάζει τα social media

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Οι μάρκες μόδας κατεβαίνουν στα comments για να μείνουν relevant

Η διεθνής μελέτη που συνδέει ημερομηνίες με αυξημένο κίνδυνο αυτoκτoνiας

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Ανάλυση 1,7 εκατομμυρίων περιστατικών σε 26 χώρες αποκαλύπτει ανησυχητικά χρονικά μοτίβα και φέρνει στο προσκήνιο τον ρόλο της ρουτίνας, της πίεσης και των κοινωνικών παραγόντων στην ψυχική υγεία

Το βιβλίο που άλλαξε τη ζωή του ‑ και τον έκανε να χτίσει 500 βιβλιοθήκες μέσα σε φυλακές

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Ο έφηβος εγκληματίας που έγινε ποιητής και άλλαξε τις φυλακές της Αμερικής

Ο Έλληνας μαφιόζος που συνελήφθη στο Mεξικό

E-Daily 3.Left 17.05.2026
O πόλεμος των συμμοριών

Η χώρα που πληρώνει… σαν όνειρο: Ζητάει επειγόντως εργαζόμενους με μισθό έως 8.000€ και σου δίνει σπίτι!

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Η χώρα-θαύμα που αναζητά Ευρωπαίους εργαζόμενους με παροχές που μοιάζουν εξωπραγματικές

Η τελευταία του φράση: Tι είπε ο Tupac λίγο πριν τον δολοφονήσουν

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Τα τελευταία λόγια του θρύλου λίγο πριν τη δολοφονία του

Η εταιρεία που αγνόησε το μέλλον: Γέμισε ράφια, αλλά άδειασε από ιδέες

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Η υποτίμηση του Netflix και το κόστος της αδράνειας που έφερε το τέλος της

Η μοναξιά σκοτώνει την οικονομία: Το φαινόμενο που κοστίζει δισεκατομμύρια

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Οι οικονομικές επιπτώσεις στις χώρες που δεν ξέραμε

10 παράλογοι νόμοι που υπάρχουν ακόμα

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Κι όμως είναι ακόμα στα βιβλία

Η ευρωπαϊκή χώρα των 17 εκατ. με τις δεκάδες πολυεθνικές

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Μια αρκετά πλούσια χώρα με επιχειρηματικό δαιμόνιο