E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Prive δείπνα, η νέα (ακριβή) τάση στη διασκέδαση και στην Ελλάδα

Η νέα τάση στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 7/2/2025 | 02:09

Prive δείπνα, η νέα (ακριβή) τάση στη διασκέδαση και στην Ελλάδα
Φωτογραφία από Yente Van Eynde

Η νέα τάση στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, φέρνει έναν εντυπωσιακό αέρα ανανέωσης στον κόσμο της εστίασης και της γαστρονομίας αν και δεν είναι για όλους.

Πρόκειται για την πρωτότυπη ιδέα του «ιδιωτικών χώρων», η οποία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος, συνδυάζοντας τη διασκέδαση, τη δημιουργικότητα και την αγάπη για το καλό φαγητό.

Αυτή η εμπειρία, που αναμφισβήτητα διαφοροποιείται από την παραδοσιακή έξοδο για φαγητό, επιτρέπει στους συμμετέχοντες να ετοιμάσουν το δικό τους μενού σε έναν επαγγελματικό χώρο μαγειρικής.

Είτε πρόκειται για εστιατόρια που διαθέτουν εξειδικευμένα μαγειρικά στούντιο, είτε για ειδικούς χώρους που ενοικιάζονται για προσωπικές ή εταιρικές εκδηλώσεις, το «μαγείρεμα» γίνεται μια κοινωνική και δημιουργική εμπειρία που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και τους επιτρέπει να εκφράσουν τις γαστρονομικές τους ικανότητες, απολαμβάνοντας την παρέα των φίλων ή συναδέλφων τους.

Φωτογραφία από Lisa Fotios

Μια εμπειρία που ανανεώνει τη διασκέδαση

Η ατμόσφαιρα που δημιουργούν αυτά τα μοναδικά γαστρονομικά στούντιο είναι κάτι περισσότερο από μια απλή εξόρμηση σε ένα εστιατόριο. Ο χώρος διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μαγειρέψεις όπως οι επαγγελματίες, με οδηγίες από έμπειρους σεφ ή διατροφολόγους που καθοδηγούν τη διαδικασία και διασφαλίζουν πως το αποτέλεσμα θα είναι άψογο.

Η δημοτικότητα αυτής της μόδας έχει αυξηθεί ραγδαία καθώς συνδυάζει δύο βασικές ανάγκες: τη δημιουργικότητα και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Οι συμμετέχοντες δεν είναι απλά πελάτες, αλλά μέρος της διαδικασίας, δημιουργώντας μοναδικά πιάτα και απολαμβάνοντας τη διαδικασία του μαγειρέματος μαζί με άλλους, δημιουργώντας έναν δεσμό που συχνά ξεπερνά την απλή γαστρονομική εμπειρία.

Από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη: Εξερεύνηση των νέων trends

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, πολλές επιχειρήσεις έχουν αγκαλιάσει αυτή τη νέα τάση και προσφέρουν διαφορετικά προγράμματα για την απόλαυση του κοινού. Οι επιλογές ποικίλουν, από μικρά στούντιο μαγειρικής που αναλαμβάνουν την οργάνωση γευμάτων για παρέες ή εταιρικές εκδηλώσεις, μέχρι και μεγαλύτερους χώρους που φιλοξενούν διαγωνισμούς μαγειρικής και σεμινάρια για επαγγελματίες ή ερασιτέχνες μάγειρες.

Στην Αθήνα, το φαινόμενο αυτό έχει ήδη δημιουργήσει νέες συνεργασίες και συνέργειες, με μεγάλα εστιατόρια να προσφέρουν για λίγες ώρες τη δυνατότητα στους πελάτες να μαγειρέψουν και να δοκιμάσουν τις δεξιότητές τους. Ενώ στη Θεσσαλονίκη, ο κόσμος φαίνεται να έχει ιδιαίτερη αγάπη για το παραδοσιακό, με τοπικούς σεφ να συνδυάζουν την τοπική κουζίνα με σύγχρονες τεχνικές σε αυτές τις «μαγειρικές εκδρομές».

Φωτογραφία από Yente Van Eynde

Αξιοσημείωτο είναι πως πολλές από αυτές τις εμπειρίες είναι εξατομικευμένες και προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κοινού. Οι επισκέπτες μπορούν να κλείσουν προσωπικές συνεδρίες ή να συμμετάσχουν σε ομαδικές δραστηριότητες, όπως ρεβεγιόν ή πάρτι γενεθλίων, στα οποία τα πιάτα τα προετοιμάζουν οι ίδιοι. 

Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα της, η εμπειρία αυτή έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: την υψηλή τιμή της. Τα μαγειρικά στούντιο και οι ειδικοί χώροι που προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες απαιτούν σημαντικές επενδύσεις σε εξοπλισμό, προσωπικό και υποδομές, γεγονός που οδηγεί σε τιμές αρκετά υψηλές, συχνά απαγορευτικές για πολλούς. Κι αν κάποτε το να 'κλείσεις χώρο' ξεκινούσε από 60 ευρώ για μερικές ώρες, τώρα έχει ξεπεράσει τα 100 ευρώ και φτάνει ως τα 300 ευρώ. Σε αυτό όμως μην υπολογίσετε σερβιτόρους, ή μάγειρες, ή υλικά. Είναι όλα πάνω σας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

H απόχρωση μαλλιών της Lindsay Lohan είναι το απόλυτο trend

Body+Mind 26.03.2025
Το νέο look που έκλεψε τις εντυπώσεις

Το παλιό καφενείο από 1787 που λειτουργεί ως σήμερα

Ταξίδια 26.03.2025
Το καφενείο που είναι μια ζωντανή ιστορία 2,5 αιώνων!

Το πανέμορφο ορεινό χωριό της Αρκαδίας, γνωστό από ένα ... «ποίημα»

Ταξίδια 26.03.2025
Το κάστρο, το «σπίτι του Κολοκοτρώνη» και το μυθικό γεφύρι

Το βότανο ‑ φρουρός για δυνατά δόντια

Body+Mind 26.03.2025
Πώς να χρησιμοποιήσεις το φασκόμηλο για στοματική υγιεινή

Η Ζέτα Μακρυπούλια έφερε την άνοιξη με το πιο άνετο outfit για χαλαρές βόλτες

Style 26.03.2025
Εντυπωσιάζει πάντα με τις υπέροχες αναλογίες της αλλά και με τις κομψές στυλιστικές της επιλογές!

«Φαινόμενο Μικελάντζελο»: Πώς μία σχέση μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους;

Σχέσεις 26.03.2025
Κι όμως, οι σχέσεις μπορεί να έχουν μεταμορφωτική δύναμη και να μας κάνουν καλό, άσχετα με την γενικότερη πεποίθηση της εποχής μας

7 μέρη για να φας παραδοσιακό μπακαλιάρο με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου εντός και εκτός Αθηνών

Eat + Drink Χτες
Απόλαυσε καλό φαγητό με την παρέα σου σε αυτά τα μέρη!

Καρδιακή ανακοπή: Συμπτώματα 24 ώρες πριν που προειδοποιούν

Body+Mind Χτες
Νέα μελέτη ρίχνει φως στα προβλήματα της καρδιάς

Τα πιο ξεχωριστά αρώματα με νότες τριαντάφυλλου

Body+Mind Χτες
Αν σου αρέσουν τα τριαντάφυλλα, θα τα λατρέψεις αυτά τα αρώματα!

Πώς να σώσεις ένα χαλασμένο μανικιούρ όταν δεν μπορείς να πας στην τεχνίτριά σου

Style Χτες
Μικρά κόλπα για την περίοδο των γιορτών που μπορεί να έχεις μικροθεματάκια

Πώς να φροντίσεις τις γλάστρες σου την άνοιξη

Σπίτι Χτες
Για να ανανεώσεις και να αναδείξεις το μπαλκόνι σου!

Τηγανητός μπακαλιάρος, το ελληνικό Fish and Chips

Focus On Χτες
Τον βρήκαμε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης