E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

H εταιρεία που απαγόρευσε στους υπαλλήλους της να μισούν τη δουλειά τους

Μια διαφορετική προσέγγιση στην εργασιακή κουλτούρα

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 23/1/2025 | 01:07

H εταιρεία που απαγόρευσε στους υπαλλήλους της να μισούν τη δουλειά τους
Φωτογραφία από Kindel Media

Οι εργασιακοί κανονισμοί στην Κίνα συχνά προκαλούν απορίες, αλλά μια εταιρεία ξεχώρισε για τους ιδιαίτερα πρωτότυπους κανόνες που εισήγαγε.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Pang Dong Lai ανακοίνωσε πρόσφατα μέτρα που έχουν γίνει viral, καθώς στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων – αν και μερικοί βρίσκουν τα μέτρα αυτά αμφιλεγόμενα.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, Yu Donglai, γνωστοποίησε μέσω κοινωνικών δικτύων ότι οι εργαζόμενοι απαγορεύεται πλέον να "μισούν τη δουλειά τους". Ο Yu εξήγησε ότι οι νέοι κανονισμοί βασίζονται στο “πνεύμα της ελευθερίας, την πίστη στην αγάπη και την αποστολή να κάνουν τη ζωή πιο ευτυχισμένη”.

Παράλληλα, η εταιρεία απαγορεύει στους υπαλλήλους να λαμβάνουν δάνεια που υπερβαίνουν τις μηνιαίες αποδοχές τους. Σύμφωνα με τον Yu, αυτό αποσκοπεί στο να μειωθεί το οικονομικό άγχος των εργαζομένων.

Τον Μάρτιο, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του θα προσφέρει στους 7.000 υπαλλήλους της 10 ημέρες άδειας, τις οποίες ονόμασε «άδεια δυσαρέσκειας», επιτρέποντάς τους να αποφασίζουν ελεύθερα πότε θέλουν να ξεκουραστούν.

«Θέλω κάθε εργαζόμενος να έχει ελευθερία. Όλοι έχουμε στιγμές που δεν είμαστε χαρούμενοι, οπότε αν δεν είστε χαρούμενοι, μην έρθετε στη δουλειά», δήλωσε ο Yu.

Η συγκεκριμένη άδεια δίνεται επιπλέον των 30 ημερών ετήσιας άδειας και της πενθήμερης άδειας για το Φεστιβάλ της Άνοιξης, κάτι που είναι σπάνιο για μια κινεζική εταιρεία.

Ο Yu ανέφερε ότι ήθελε η εταιρεία του να έχει ένα «ευρωπαϊκό περιβάλλον εργασίας».

Ένας από τους πιο ασυνήθιστους κανόνες αφορά την οικογενειακή ζωή. Η Pang Dong Lai έχει απαγορεύσει την ενδοοικογενειακή βία στις οικογένειες των υπαλλήλων, περιλαμβάνοντας τη σωματική τιμωρία των παιδιών. “Η βία στο σπίτι δεν επιτρέπεται. Ο ξυλοδαρμός παιδιών είναι επίσης απαγορευμένος”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής. Αυτός ο κανονισμός προκαλεί εντύπωση, καθώς επεκτείνει τις αρμοδιότητες της εταιρείας και στην προσωπική ζωή των εργαζομένων.

Η εταιρεία καλεί τους υπαλλήλους της να είναι οικονομικά συνετοί. Στο παρελθόν, είχε συστήσει την αποφυγή πολυδάπανων γάμων, ακριβών δώρων, αλλά και αγορών ακινήτων ή αυτοκινήτων που θα επιβάρυναν οικονομικά τους γονείς τους. Οι νέοι κανονισμοί ενισχύουν αυτή τη φιλοσοφία, αν και παραμένει ασαφές ποιες θα είναι οι κυρώσεις για όσους τους παραβιάζουν.

Οι κανονισμοί της Pang Dong Lai έχουν προκαλέσει συζητήσεις τόσο στην Κίνα όσο και παγκοσμίως. Ενώ κάποιοι επικροτούν την προσπάθεια της εταιρείας να προάγει την ευημερία των υπαλλήλων, άλλοι εκφράζουν ανησυχίες για την υπερβολική παρέμβαση στην προσωπική και οικονομική ζωή.

Το αν αυτοί οι κανονισμοί θα αποτελέσουν παράδειγμα για άλλες εταιρείες ή απλώς μια μοναδική περίπτωση, μένει να φανεί. Το σίγουρο είναι ότι η Pang Dong Lai έφερε στο προσκήνιο μια διαφορετική προσέγγιση στην εργασιακή κουλτούρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο «κανόνας του 80%» που ακολουθεί ο Μαρκ Ζουκερμπεργκ

Stories 08.09.2025
Τον ακολουθούσαν και οι Albert Einstein και Steve Jobs

To επικίνδυνο πείραμα: Η Φλόριντα ανοίγει την πόρτα στις ξεχασμένες ασθένειες

Stories 08.09.2025
Η Φλόριντα απειλεί να ανατρέψει δεκαετίες δημόσιας υγείας

Η πρωτεΐνη που θα τρώει τα κύτταρα που μας αρρωσταίνουν

Νέα Εποχή 08.09.2025
Με έναν πολύ έξυπνο τρόπο

Γιατί η Ελλάδα βάζει τέλος σε μια παραδοσιακή καλοκαιρινή συνήθεια

Περιβάλλον 08.09.2025
Βρετανική ιστοσελίδα καταγγέλλει πως τουρίστας στην Ελλάδα έφαγε υψηλό πρόστιμο για «κάτι απλό»

Ποια είναι η Shabana Mahmood: Η πρώτη μουσουλμάνα γυναίκα Yπουργός στη Βρετανία

Πρόσωπα 08.09.2025
Η Βρετανία έχει νέα υπουργό Εσωτερικών και το όνομά της είναι Shabana Mahmood

Τι άλλο ανακάλυψε ο Νόμπελ που όμως δεν μάθαμε ποτέ;

Stories Χτες
Ανακαλύφθηκαν χαμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του στη Σουηδία

Όταν οι Γάλλοι έφτιαξαν μια εβδομάδα... 10 ημερών

Ιστορικά Χτες
Μια περίεργη προσπάθεια στις αρχές του 19ου αιώνα

Αφρική: Γιατί ζητά να ξαναγραφτούν οι παγκόσμιοι χάρτες

Stories Χτες
Από το 1569 μέχρι σήμερα: Το λάθος που αλλάζει την εικόνα του κόσμου μας