E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτό το κρέας θα τρώμε στο μέλλον

Πλησιάζει η εποχή που μπορεί να μιλάμε για το «κρέας του σωλήνα»

Δημοσίευση 19/7/2014 | 00:00

Αυτό το κρέας θα τρώμε στο μέλλον

Πολλοί όταν οραματίζονται το μέλλον βλέπουν τεράστιους ουρανοξύστες, αυτοκίνητα που πετάνε, ακόμη πιο εξελιγμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.ά.

Ο Ολλανδός φιλόσοφος Cor van der Weele και ο βιοτεχνολόγος Johannes Tramper έχουν ένα κάπως διαφορετικό όραμα για το μέλλον: το κρέας του σωλήνα!

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Wageningen χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους «μέτριους κρεατοφάγους» και εκφράζουν ανησυχίες για το τι προκαλεί η σύγχρονη παραγωγή και κατανάλωση κρέατος στον πλανήτη και φυσικά στα ίδια τα ζώα.

Σύμφωνα με μια μελέτη τους, που θα περιληφθεί στο τεύχος Ιουνίου του επιστημονικού περιοδικού «Trends in Biotechnology», οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος θα μπορούσε να κατασκευάσει κρέας από βλαστικά κύτταρα σε γιγαντιαίους βιοαντιδραστήρες, σαν αυτούς που υπάρχουν ήδη στα σύγχρονα φαρμακευτικά εργοστάσια.

Οι ειδικοί –όπως υποστηρίζουν οι Ολλανδοί ερευνητές– θα μπορούν να παίρνουν βλαστικά κύτταρα από κάποιο ευτυχισμένο γουρουνάκι, το οποίο θα ζει σε κάποια φάρμα κοντά στο εργοστάσιο κάθε περιοχής, και θα δημιουργούν... κρέας του σωλήνα.

Αντί να μεγαλώνουν οι άνθρωποι γουρούνια και να τα σκοτώνουν στα σφαγεία, τα ζώα θα λειτουργούν ως «ζωντανές τράπεζες κυττάρων». Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρείται τόσο η επαφή τους με τον άνθρωπο, αλλά θα εξακολουθούν να λειτουργούν και ως πηγή τροφής.

Κινήματα για την αλλαγή της παραγωγής του κρέατος

Με την παγκόσμια ζήτηση για κρέας να αυξάνεται συνεχώς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το κρέας είναι μη βιώσιμο, τουλάχιστον όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο παράγεται σήμερα.

Ο Bill Gates, σύμφωνα με δημοσίευμα του «National Geographic», έχει επενδύσει στη start-up εταιρεία «Beyond Meat», που εδρεύει στο Μισούρι των ΗΠΑ, η οποία κατάφερε να φτιάξει τόσο καλό «ψεύτικο κοτόπουλο», που ξεγέλασε το συντάκτη της στήλης φαγητού των «New York Times», Mark Bittman.

Το «ψεύτικο κοτόπουλο» φτιάχνεται από σόγια και αμάραντο, με μια μυστική διαδικασία επεξεργασίας της υφής, η οποία προσδίδει στο τελικό προϊόν την αίσθηση των ινών, που έχει το στήθος κοτόπουλου.

Μία άλλη start-up εταιρεία, η «Modern Meadow», έχει ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειες να δημιουργήσει συνθετικό κρέας από μυικά ζωικά κύτταρα, χρησιμοποιώντας τεχνικές που αρχικά είχαν αναπτυχθεί για την αναγέννηση ανθρώπινων κυττάρων.

Ο Mark Post από το πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ δημιούργησε την προηγούμενη χρονιά το πρώτο συνθετικό χάμπουργκερ. Ο ίδιος δηλώνει πως πρέπει να βρει έναν τρόπο για να προσθέσει και το απαραίτητο λίπος στο μπέργκερ.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλες απόψεις, όπως αυτή που εκφράζει η ακτιβίστρια Danielle Nierenberg, η οποία υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει απλά να γυρίσουν στις συνήθειες του παρελθόντος: να τρώνε λιγότερο κρέας και να το παράγουν με λιγότερο εντατικό τρόπο, σε εκτροφεία και όχι σε τεράστιες μονάδες παραγωγής.

«Ξαφνικά παρουσιάζεται μπροστά μας ένας κόσμος, στον οποίο μπορούμε να τα έχουμε όλα: κρέας, το τέλος της ταλαιπωρίας των ζώων και εταιρείες ζώων με απλή τεχνολογία κοντά στα σπίτια μας», ισχυρίζεται ο van der Weele. Βέβαια, με τις παρούσες τιμές η καλλιέργεια κρέατος θα στοίχιζε περίπου 240 δολάρια το μισό κιλό, προσέθεσε ο Tramper.

«Η οικονομική σκοπιμότητα μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η ιδέα του καλλιεργημένου κρέατος», καταλήγουν οι ερευνητές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5 κανόνες πριν χρησιμοποιήσεις το Chat GPT για τις ιατρικές σου απορίες

Νέα Εποχή 08.11.2025
Όλο και περισσότεροι στρέφονται σε chatbots για ιατρικές απορίες

Το πρώτο υποβρύχιο γλυπτό της Ιαπωνίας θα σε αφήσει άφωνη – μια συγκλονιστική ωδή στη μητρότητα

Stories Χτες
Κάτω από την επιφάνεια: Το μνημειώδες έργο που μετατρέπει τον βυθό σε ιερό τόπο

Ζευγάρι γλιτώνει το ενοίκιο χάρη σε μια ευφυέστατη ιδέα του μπαμπά

Stories Χτες
Πώς ένας εργολάβος πατέρας έσωσε την κόρη του από ακριβό νοίκι με μία κίνηση

Explainer: Απειλείται το δικαίωμα στην άμβλωση στην Ευρώπη;

Stories Χτες
Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί: Το δικαίωμα στην άμβλωση καταρρέει στην Ευρώπη

Ένας χρόνος Τραμπ: Η χαμηλή αποδοχή, ο πληθωρισμός και η μετανάστευση

Stories Χτες
Που βρίσκονται μετά από έναν χρόνο οι ΗΠΑ;

Βραζιλιάνος γιατρός γίνεται viral και αποδεικνύει πως η καλοσύνη αξίζει πιο πολύ από κάθε αμοιβή

Πρόσωπα Προχτές
Ο γιατρός που πληρώνεται με αυγά και κοκόρια – και έγινε σύμβολο ανθρωπιάς στη Βραζιλία

Η πιο έξυπνη ιδέα του χειμώνα που έγινε viral σε όλο τον κόσμο ‑ και είναι πάλι της Φινλανδίας!

Νέα Εποχή Προχτές
Ένα απλό αλλά έξυπνο έργο δείχνει πώς η τεχνολογία και η καλοσύνη μπορούν να συνυπάρξουν, ακόμα και στους -20°C

Η Σύρια καλλιτέχνις που γνώρισε στο Hinge τον μελλοντικό της σύζυγο και δήμαρχο της Νέας Υόρκης

Πρόσωπα Προχτές
Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι που θα γίνει η πιο ανατρεπτική Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης