Παράξενοι τρόποι συναλλάγματος που έχουν χρησιμοποιηθεί ‑ εκτός από χρήματα
Νομίσματα που .. δεν είναι ακριβώς νομίσματα
Δημοσίευση 24/10/2024 | 00:22

Έχουμε συνηθίσει τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα ως τρόπο πληρωμής, καθώς και τις κάρτες, όμως δε γνωρίζουμε πολλά από τα συναλλάγματα που υπάρχουν στον κόσμο - κάποια από αυτά ... εντελώς «κουφά»!
Ο David Doty, ένας τραπεζικός από την Πενσυλβάνια, έχει συλλέξει χρήματα από όλο τον κόσμο και διαθέτει μια εντυπωσιακή συλλογή από περίεργα νομίσματα, μερικά εκ των οποίων είναι μοναδικά στις χώρες ή τις περιοχές που τα χρησιμοποιούν.
Ας δούμε μερικά από αυτά ...
Ξύλινα Χρήματα
Τα ξύλινα χρήματα είναι μια από τις πιο ευφάνταστες λύσεις που επινόησαν οι Γερμανοί μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά την καταστροφή που προκάλεσε η συνθήκη του πολέμου, πολλές τοπικές κοινότητες εκτύπωσαν "notgeld" (έκτακτο χρήμα) σε διάφορα υλικά, όπως ξύλο και αλουμινόχαρτο, προκειμένου να διευκολύνουν τις συναλλαγές μέχρι να αποκατασταθεί η οικονομία.
Χρήματα με Εκπτωτικά Κουπόνια
Στο Βιετνάμ, υπήρχε ένα νομισματικό σύστημα που λειτουργούσε σαν παλιές εκπτώσεις κουπονιών. Οι ντόπιοι μπορούσαν να σκίσουν κουπόνια από τα νομίσματα για να αγοράσουν ρούχα, κάνοντάς το λιγότερο παραδοσιακό και πιο στοχευμένο.
Βρώσιμα Νομίσματα
Το αλάτι υπήρξε μία από τις αρχαιότερες μορφές πληρωμής, με την λέξη "μισθός"(salary) να προέρχεται από το λατινικό "salarium", που ήταν τα χρήματα που δίνονταν στους Ρωμαίους στρατιώτες για να αγοράσουν αλάτι. Το αλάτι και άλλες βρώσιμες μορφές νομισμάτων όπως το τσάι ή το κακάο χρησιμοποιούνταν σε πολλές κουλτούρες ως χρήμα.
Το Μεγαλύτερο Χαρτονόμισμα
Η Ουγγαρία το 1946 εξέδωσε το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα στον κόσμο, αξίας 100 εκατομμυρίων δισεκατομμυρίων Πέγκων, που ήταν ισοδύναμο με περίπου 20 σεντς ΗΠΑ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της υπερπληθωριστικής εποχής.
Το Νομισματικό Ράι Στόουν
Στο νησί Γιάπ, στον Ειρηνικό, υπάρχει το πιο περίεργο και μεγάλο νόμισμα: οι πέτρες ράι. Αυτές οι ασβεστολιθικές δισκοειδείς πέτρες μπορεί να φτάσουν μέχρι και 3.65μ. σε διάμετρο και να ζυγίζουν έως 8 τόνους. Η αξία τους δεν κρίνεται μόνο από το μέγεθος τους, αλλά και από τις θυσίες που απαιτούνται για να τις μεταφέρουν.
Το Δολάριο με Ιερό Νερό
Η νήσος Παλάου εξέδωσε το 2007 ένα ασημένιο δολάριο με εικόνα της Παναγίας και ένα μικρό βάζο με ιερό νερό από το Σπήλαιο του Λουρδές. Ένα μοναδικό νόμισμα που συνδυάζει τη θρησκεία με την νομισματική αξία.