E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα μυρμήγκια εφιάλτης απλώνονται στην Ευρώπη

Tρώνε καλώδια, δαγκώνουν ανθρώπους

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 26/9/2024 | 00:51

Τα μυρμήγκια εφιάλτης απλώνονται στην Ευρώπη
Φωτογραφία από Syed Rajeeb

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ελβετία προσπαθούν να περιορίσουν την εισβολή μυρμηγκιών Tapinoma magnum, ενός είδους που οι ειδικοί λένε ότι είναι «πρακτικά αδύνατο να απαλλαγούμε από αυτό».

Τα μυρμήγκια Tapinoma magnum που βρίσκονται συνήθως σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, έχουν αρχίσει πρόσφατα μια εισβολή στην Ευρώπη. Τα τελευταία δύο χρόνια, τα μικροσκοπικά πλάσματα -με μέγεθος που δεν ξεπερνούν τα 3 χιλιοστά- έχουν ξεφύγει από μερικές από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, διδάσκοντας στους κατοίκους τους την έννοια του φόβου. Τα μυρμήγκια αυτά είναι διάσημα για δυο πράγματα - για την ικανότητά τους να επεκτείνονται γρήγορα σε μεγάλες περιοχές, καθώς και για την ανθεκτικότητά τους.

Οι ειδικοί λένε ότι τα μικροσκοπικά μυρμήγκια έχουν εκατοντάδες βασίλισσες και μπορούν να δημιουργήσουν πολλές μικρότερες αποικίες που, αντί να επιτίθενται η μία στην άλλη, ενώνονται για να δημιουργήσουν μια σούπερ αποικία με εκατομμύρια άτομα.

Είναι αμείλικτα στην αναζήτηση πόρων, σκαλίζουν σιγά σιγά ακόμα και τοίχους, ενώ τρώνε ακόμη και καλώδια ίντερνετ ή ηλεκτρισμού.

«Τα πολεμάμε και τίποτα δεν λειτουργεί», είπε ένας κάτοικος του Orvault, μιας πόλης στη βορειοδυτική Γαλλία. «Αυτό είναι ένα νέο φαινόμενο και κανείς δεν ξέρει πώς να το αντιμετωπίσει».

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα μυρμήγκια Tapinoma mangum βρίσκονταν μόνο στο νότιο νησί της Κορσικής, αλλά σήμερα το είδος έχει εξαπλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας, καταστρέφοντας τις υποδομές, εισβάλλοντας στα σπίτια των ανθρώπων, δαγκώνοντάς τους και απειλώντας τον ισχυρό γεωργικό τομέα της χώρας. Οι τοπικές αρχές φαίνονται αδύναμες ενάντια στο είδος αυτό, και μερικοί από τους πιο απελπισμένους ανθρώπους έχουν πουλήσει ακόμη και τις περιουσίες τους και έχουν μετακομίσει σε άλλες περιοχές.

Κανείς δεν μπορεί να πει ακριβώς πώς τα μικροσκοπικά μυρμήγκια βρήκαν το δρόμο τους από τη Βόρεια Αφρική στη Γερμανία, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι μπήκαν στη χώρα από την Ελβετία. Αρχικά εντοπίστηκε στη συνοριακή πόλη Lörrach, η εισβολή εξαπλώθηκε γρήγορα στις πόλεις Kehl, Heidelberg και Karlsruhe, και τώρα έφτασε στην πόλη της Στουτγάρδης.

Στο Kehl, το πρόβλημα με τα μυρμήγκια είναι ιδιαίτερα τρομερό. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται συνεχώς για τις ανατριχιαστικές ερπύστριες που καταλαμβάνουν τα σπίτια τους, δαγκώνουν τα παιδιά και τα κατοικίδιά τους, αλλά οι τοπικές αρχές φαίνεται να μην μπορούν να συγκρατήσουν το πρόβλημα. Έχουν δοκιμάσει διάφορες μεθόδους για να καταστρέψουν τις φωλιές, αλλά τα μυρμήγκια απλώς επανέρχονται πιο δυνατά.

Τα μυρμήγκια Tapinoma mangum έχουν ήδη προκαλέσει αρκετές διακοπές ρεύματος και έχουν παραλύσει τα δίκτυα του Διαδικτύου στην περιοχή Kehl μετά από δάγκωμα καλωδίων, και σχηματίζονται ρωγμές στους δρόμους πολλών συνοικιών ως αποτέλεσμα της αδυσώπητης δραστηριότητάς τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ανατριχιαστικό μυστικό των παιδιών των Ίνκας που έμειναν παγωμένα για 500 χρόνια

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Οι μούμιες που μοιάζουν να κοιμούνται: Το εύρημα που συγκλόνισε τους επιστήμονες

Κάθε μέρα σχεδόν δύο παιδιά ‑ 881 άνθρωποι σε έναν χρόνο: Το trafficking στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Το έγκλημα που κρύβεται σε κοινή θέα

Παρίσι: Γιατί οι σοφίτες φτάνουν τους 40°C – Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της μποέμ ζωής γίνεται εφιάλτης

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Οι κάτοικοι στις σοφίτες «ψήνονται» κάτω από τις εμβληματικές στέγες

Γιατί κλείνει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες» του Τραμπ;

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Ένας high-security «εφιάλτης» μέσα στους βάλτους

Η μεγαλύτερη μεταβίβαση πλούτου στην ιστορία μόλις ξεκίνησε

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Μέχρι το 2048 θα αλλάξουν χέρια 124 τρισ. δολάρια

Πώς η Google έσωσε εκατομμύρια Βενεζουελάνους από τους φονικούς σεισμούς

E-Daily 3.Left Χτες
Το σύστημα Earthquake Alerts της Google έστειλε προειδοποιήσεις σε 11,4 εκατομμύρια ανθρώπους λίγα δευτερόλεπτα πριν χτυπήσουν οι σεισμοί των 7,5 και 7,2 Ρίχτερ στη Βενεζουέλα.

Η παραλία που για να μπεις θα πρέπει να ξέρεις καλά... γερμανικά

E-Daily 3.Left Χτες
«Μιλάτε γερμανικά»; Αν όχι, δεν έχει βουτιά

40,5%: Το ποσοστό που αλλάζει την εικόνα για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left Χτες
Η πρώτη συστηματική χαρτογράφηση του φαινομένου από τη Humanity Greece και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

H μέρα που οι Ισλανδές βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τη θέση τους

E-Daily 3.Left Χτες
Οι Ισλανδές γυναίκες έδειξαν πως όταν ενωθούν για έναν κοινό σκοπό, μπορούν να αλλάξουν την πορεία της κοινωνίας τους.