Η Ελλάδα αντιμετωπίζει άλλη μια κρίση: Το δημογραφικό της πρόβλημα
Το ποσοστό των ηλικιωμένων αυξάνεται συνεχώς, ενώ ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας συρρικνώνεται
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 17/9/2024 | 00:04
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της χώρας. Το πρόβλημα συνίσταται κυρίως στην ταχύτατη γήρανση του πληθυσμού και στη μείωση των γεννήσεων.
Η Ευρώπη ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει μια διαφαινόμενη δημογραφική κρίση, που χαρακτηρίζεται από γήρανση του πληθυσμού, μείωση των ποσοστών γεννήσεων και συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού. Αυτή η δημογραφική κατάρρευση δεν είναι ομοιόμορφη σε ολόκληρη την ήπειρο, αλλά είναι ιδιαίτερα σοβαρή στις χώρες της νότιας, της ανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης.
Και ερχόμαστε στην Ελλάδα.
Άδεια χωριά, απογοητευμένοι νέοι εργαζόμενοι και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που αναζητούν λύσεις: αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που αποκάλυψε το Euronews στην Ελλάδα, όπου η χώρα προετοιμάζεται για μια μεγάλη πληθυσμιακή κατάρρευση, η οποία τροφοδοτείται από τη δραματική μείωση των γεννήσεων, τη μαζική μετανάστευση και τα χαμηλά ποσοστά γονιμότητας.
Έξι χρόνια μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα οικονομικής διάσωσης, σηματοδοτώντας το επίσημο τέλος μιας επώδυνης οικονομικής κρίσης, η χώρα αντιμετωπίζει τώρα ένα νέο είδος κρίσης που θα μπορούσε να επηρεάσει την κοινωνική και οικονομική της δομή: τη μείωση του πληθυσμού. Προβλέψεις δείχνουν ότι μέχρι το 2070 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 25%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, που είναι 4%.
Το 2022, η χώρα κατέγραψε λιγότερες από 77.000 γεννήσεις, τον χαμηλότερο αριθμό σχεδόν σε έναν αιώνα, ενώ οι θάνατοι σχεδόν διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τους 140.000. Τίποτα δεν φαίνεται να δείχνει ότι αυτή η τάση θα αλλάξει σύντομα.
Η υπογεννητικότητα, σε συνδυασμό με το αυξημένο προσδόκιμο ζωής, έχει οδηγήσει σε μια κοινωνία όπου το ποσοστό των ηλικιωμένων αυξάνεται συνεχώς, ενώ ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας συρρικνώνεται.
Χαμηλός δείκτης γεννητικότητας - Μετανάστευση νέων - Οικονομική ανασφάλεια
Οι Ελληνίδες κάνουν κατά μέσο όρο λιγότερα από 1,5 παιδιά, πολύ κάτω από το 2,1 που απαιτείται για τη σταθεροποίηση του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, χιλιάδες νέοι Έλληνες αναζήτησαν ευκαιρίες στο εξωτερικό, μειώνοντας το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό και τον αριθμό γεννήσεων στη χώρα.
Η οικονομική αστάθεια, η υψηλή ανεργία και η αβεβαιότητα για το μέλλον αποθαρρύνουν πολλά ζευγάρια από το να αποκτήσουν παιδιά. Ακόμα, το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής σημαίνει ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξάνεται, δημιουργώντας πιέσεις στο σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης.