Explainer: Γιατί η Ευρώπη είναι σε κοινωνική αναταραχή
«Θα γίνουμε μια κοινωνία που ουσιαστικά συρρικνώνεται»
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 13/9/2024 | 12:22
What's the story?
Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη αντιμετωπίζει έντονη κοινωνική αναταραχή, κυρίως λόγω της αυξανόμενης ακρίβειας και του κόστους ζωής.
Ο Μάριο Ντράγκι παρουσίασε στις Βρυξέλλες τις ιδέες του για την επανεκκίνηση της οικονομίας: «Θα γίνουμε μια κοινωνία που ουσιαστικά συρρικνώνεται», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κρούοντας το καμπανάκι.
Οι προοπτικές του Μάριο Ντράγκι για την Ευρώπη είναι αδιαμφισβήτητα ζοφερές. Το χειρότερο όμως είναι ότι αν και ξέρει πώς να τις βελτιώσει, μάλλον δεν μπορεί να κάνει και πολλά, σχολιάζει σε ανάλυσή του το Politico και σε αυτό συμφωνούν και αρκετοί ειδικοί.
Γιατί όμως η Ευρώπη βρέθηκε σε αυτή τη θέση;
Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγάλο πρόβλημα παραγωγικότητας. Οι εργαζόμενοί της παράγουν λιγότερο ανά ώρα από τις ΗΠΑ και η τεχνολογία παίζει βασικό ρόλο σε αυτό. Τα τελευταία 20 χρόνια η Αμερική κυριάρχησε στη μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία, ενώ η Ευρώπη απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό.
«Οι κορυφαίες εταιρείες στην έρευνα και τις επενδυτικές δαπάνες είναι οι ίδιες που είχαμε πριν από 20 χρόνια», είπε χθες ο Ντράγκι. «Στις Ηνωμένες Πολιτείες τώρα είναι όλα ψηφιακά».
Η Κίνα, από την άλλη, κινείται ταχύτατα. Στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, προχωράει μπροστά σε σχέση με την Ευρώπη. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ρουμανία και η Τσεχία, γίνονται διαδηλώσεις και απεργίες, εξαιτίας της αύξησης των τιμών και των χαμηλών μισθών.
Οι πολίτες ζητούν μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις για να ανταποκριθούν στο υψηλότερο κόστος ζωής, καθώς οι τιμές των αγαθών και της ενέργειας έχουν αυξηθεί λόγω του πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία.
Η κοινωνική αναταραχή σημαίνει και πολιτική
Επιπλέον, η πολιτική αστάθεια εντείνεται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ενόψει των εκλογών, με άνοδο ακροδεξιών κομμάτων που εκφράζουν δυσαρέσκεια για τις υφιστάμενες κυβερνητικές πολιτικές. Αυτή η δυναμική εντείνεται σε χώρες όπως η Αυστρία και η Σλοβακία. Η ανασφάλεια αυτή, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη δυσπιστία προς τους πολιτικούς, οδηγεί σε ευρύτερες κοινωνικές αναταραχές και αυξάνει τον κίνδυνο μαζικών διαδηλώσεων
Γιατί όμως και ο τουρισμός έχει πρόβλημα;
Η κλιματική αλλαγή προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, έχουν αυξηθεί σε συχνότητα και ένταση. Οι κρίσεις αυτές δεν περιορίζονται μόνο σε φυσικές καταστροφές αλλά επηρεάζουν και την υποδομή της βιομηχανίας, από τα μεταφορικά δίκτυα μέχρι τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Οι επιπτώσεις αυτές οδηγούν συχνά σε ακυρώσεις εκδηλώσεων και τουριστικών δραστηριοτήτων, κάτι που αναδεικνύει την ανάγκη για ευέλικτα επιχειρηματικά μοντέλα και προσαρμογή στις νέες συνθήκες.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση, οι προορισμοί που δεν προσαρμόζονται στις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση στο παγκόσμιο ανταγωνιστικό τουριστικό τοπίο. Η έκθεση αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει και την ενέργεια, την ασφάλεια τροφίμων και τους υδάτινους πόρους, προκαλώντας επιπλέον διαταραχές στην τουριστική βιομηχανία.
Και τι θα γίνει;
Η Ευρώπη δεν πάει κατευθείαν στον τοίχο με 100. Αλλά, η ερώτηση είναι πώς μπορούν οι ηγέτες της Ευρώπης να αποτρέψουν την πιθανή παρακμή της. Η Ευρώπη δεν είναι καταδικασμένη να παρακμάσει, καθώς στο παρελθόν έχει ανακάμψει ξανά. Για παράδειγμα, μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους, κανείς δεν περίμενε την οικονομική άνθηση που ακολούθησε, με την οικονομία της Δυτικής Ευρώπης να πλησιάζει σε επίπεδα τις ΗΠΑ.