Η ανώνυμη σορός που έχει σώσει εκατομμύρια ζωές
«Η άγνωστη γυναίκα του Σηκουάνα»
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/8/2024 | 00:51
Είναι γνωστή με πολλά ονόματα: "Η Άγνωστη γυναίκα του Σηκουάνα”, “η Μόνα Λίζα του Σηκουάνα” και το κορίτσι που έχει φιληθεί περισσότερο στον κόσμο. Μπορεί να μην έζησε για να πει την ιστορία της, αλλά άλλαξε την εκπαίδευση για ιατρικά επείγοντα περιστατικά και έσωσε εκατομμύρια ζωές.
Είναι το πρόσωπο που όλοι έχουν φιλήσει κατά τη διάρκεια της πρακτικής για καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), αλλά έχουμε ποτέ αναρωτηθεί για την ιστορία πίσω από αυτό το μαγευτικό πρόσωπο; Αυτή είναι η “μάσκα θανάτου” μιας νεαρής γυναίκας που πνίγηκε στον ποταμό Σηκουάνα τη δεκαετία του 1880.
Όπως συνηθιζόταν εκείνες τις μέρες, το πτώμα της μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο του Παρισιού, με την ελπίδα ότι κάποιος μπορεί να την αναγνωρίσει και να διεκδικήσει τη σορό της. Ο τότε παθολόγος μαγεύτηκε από το κορίτσι με το αινιγματικό χαμόγελο και έτσι παρήγγειλε ένα γύψο φτιαγμένο από το σχήμα του προσώπου της. Αυτή η μάσκα αντιγράφτηκε πολλές φορές. Έγινε γνωστή ως «L'Inconnue de la Seine», δηλαδή η «Η άγνωστη γυναίκα του Σηκουάνα».
Το 1955, ένας κατασκευαστής παιχνιδιών ονόματι Asmund Laerdal δημιούργησε αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως την κούκλα για CPR, δηλαδή τις πρώτες βοήθειες. Ο Asmund ήθελε το μανεκέν του να έχει φυσική εμφάνιση. Θυμούμενος μια μάσκα στον τοίχο του σπιτιού των παππούδων του πολλά χρόνια νωρίτερα, αποφάσισε ότι «Η άγνωστη γυναίκα του Σηκουάνα» θα γινόταν το πρόσωπο της Resusci Anne, της κούκλας για CPR.
Αυτή η ανώνυμη γυναίκα που πνίγηκε τον 19ο αιώνα λοιπόν, είναι υπεύθυνη για τη διάσωση πολλών, εκατομμυρίων ζωών σε ολόκληρο τον κόσμο. Και λογικά όντως είναι το πιο φιλημένο πρόσωπο όλων των εποχών.
Το ανατρεπτικό μυστικό που αποκάλυψε πρόσφατα ένας έμπορος ναρκωτικών για τον Πάμπλο Εσκομπάρ
Γιατί χτυπάμε ξύλο όταν θέλουμε να έχουμε καλή τύχη;
Την σταμάτησαν για υπερβολική ταχύτητα και άλλαξε η ζωή της
Σπουδαίες γυναίκες που διέπρεψαν στον τομέα της τεχνολογίας και των υπολογιστών
Ποια γενιά είναι πιο δύσκολη για να δουλέψεις μαζί της σύμφωνα με έρευνα
Σουηδία: H ιστορία της βασίλισσας των σκουπιδιών που δικάζεται στη μεγαλύτερη υπόθεση περιβαλλοντικού εγκλήματος
Η νέα θεωρία του Χάρβαρντ για το πως ξεκίνησε η ζωή
Yπάρχουν ακόμα video club στην Ελλάδα; Κι όμως ναι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories Χτες