E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Game Over: Λόγω κλιματικής κρίσης, ο βυθός χάνει όλη την ομορφιά του

Κορυφαίοι κλιματικοί επιστήμονες του κόσμου έκαναν μια τρομακτική πρόβλεψη που την βλέπουμε να γίνεται πραγματικότητα

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 20/5/2024 | 13:39

Game Over: Λόγω κλιματικής κρίσης, ο βυθός χάνει όλη την ομορφιά του
Φωτογραφία από Tom Fisk

Πριν από αρκετά χρόνια, κορυφαίοι κλιματικοί επιστήμονες του κόσμου έκαναν μια τρομακτική πρόβλεψη: Εάν ο πλανήτης θερμανθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, το 70 έως 90 τοις εκατό των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως θα πέθαιναν. Σε αύξηση 2°C, ο αριθμός αυτός εκτινάσσεται σε περισσότερο από 99 τοις εκατό.

Αυτοί οι ερευνητές ουσιαστικά περιέγραφαν την παγκόσμια κατάρρευση ενός ολόκληρου οικοσυστήματος που οδηγείται από την κλιματική αλλαγή. Το ζεστό νερό των ωκεανών κάνει τα κοράλλια να «λευκαίνουν», που σημαίνει ότι χάνουν ένα είδος ευεργετικών φυκιών που ζουν μέσα στο σώμα τους.

Αυτά τα φύκια δίνουν στο κοράλλι το χρώμα του και μεγάλο μέρος της τροφής του. Και τα κοράλλια που λιμοκτονούν είναι πιο πιθανό να πεθάνουν.

Τώρα λοιπόν ο πλανήτης πλησιάζει τώρα αυτό το 1,5°C. Το 2023, το οποίο ήταν το θερμότερο έτος που έχει μετρηθεί ποτέ, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 1,52°C πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, όπως ανέφερε ο συνάδελφός μου Umair Irfan. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Γη έχει ξεπεράσει επίσημα αυτό το σημαντικό κατώφλι - τυπικά, οι επιστήμονες μετρούν αυτούς τους μέσους όρους για δεκαετίες, όχι για χρόνια - αλλά είναι ένα σημάδι ότι πλησιάζουμε. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, πράγματι, καταρρέουν.

Το τέλος των κοραλλιογενών υφάλων λόγω της κλιματικής κρίσης είναι μια καταστροφική πραγματικότητα που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για παγκόσμια δράση.

Η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, προκαλεί εκτεταμένη λεύκανση των κοραλλιών, όπου τα κοράλλια διώχνουν τα συμβιωτικά φύκια που τους δίνουν χρώμα και βασικά θρεπτικά συστατικά, οδηγώντας σε μαζικούς νεκρούς.

Η οξίνιση των ωκεανών, μια άλλη συνέπεια των αυξημένων επιπέδων CO2, παρεμποδίζει περαιτέρω την ανάπτυξη των κοραλλιών και την ικανότητα να διατηρούν τις δομές ανθρακικού ασβεστίου τους. Η απώλεια των κοραλλιογενών υφάλων δεν θα σήμαινε μόνο την εξαφάνιση των ζωντανών υποβρύχιων οικοσυστημάτων αλλά και την κατάρρευση των εστιών θαλάσσιας βιοποικιλότητας που υποστηρίζουν το ένα τέταρτο όλων των ειδών του ωκεανού.

Επιπλέον, εκατομμύρια άνθρωποι που βασίζονται στους υφάλους για τροφή, προστασία των ακτών και εισόδημα μέσω της αλιείας και του τουρισμού θα αντιμετωπίσουν σημαντικές κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις.

Η διατήρηση των κοραλλιογενών υφάλων απαιτεί άμεσες, συντονισμένες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την εφαρμογή βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών και τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στο μεταβαλλόμενο κλίμα.

Χωρίς αυτά τα μέτρα, οι πλούσιες και ποικίλες μορφές ζωής που συνδέονται με τους κοραλλιογενείς υφάλους μπορεί να εξαφανιστούν, αφήνοντας πίσω τους άγονα υποθαλάσσια τοπία και βαθιές οικολογικές και ανθρώπινες επιπτώσεις.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ημέρα που ο Mike Tyson δάγκωσε το αυτί του Evander Holyfield

Αθλητισμός 27.07.2024
Μια περίεργη αλλά ιστορική στιγμή για τον αθλητισμό

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories 27.07.2024
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Μήπως ο επόμενος πόλεμος γίνει στο διάστημα;

Stories 27.07.2024
Πόσο κοντά είμαστε στη τοποθέτηση ενός όπλου στο διάστημα;

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 27.07.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα 27.07.2024
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

6+1 ασυμβίβαστες γυναίκες που θα ήθελες πολύ να γνωρίσεις

Πρόσωπα 27.07.2024
Αυτά τα κορίτσια άλλαξαν τον κόσμο με το δυναμισμό και τη θέλησή τους!

Sante: Το θρυλικό ελληνικό τσιγάρο που θυμούνται όλοι

Retro Χτες
Είχαν ένα φανταστικό κόκκινο πακέτο

Οι 10+1 πιο επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης

Stories Χτες
Υπάρχει λόγος για το +1

Όλοι οι αριθμοί των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σήμερα

Αθλητισμός Χτες
Τα μετάλλια και οι πιο επιτυχημένες διοργανώσεις

Ποια είναι η Allyson Felix που εξαιτίας της άνοιξε παιδικός σταθμός στο Ολυμπιακό χωριό του Παρισιού

Πρόσωπα Προχτές
Η πολυβραβευμένη αθλήτρια «δεν θέλει καμία γυναίκα να αισθάνεται ότι πρέπει να επιλέξει μεταξύ του επαγγέλματος και της μητρότητας»