E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ξεκινάει η ιστορική ποινική δίκη Τραμπ: Τι θα γίνει αν καταδικαστεί

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο δικαστήριο του Μανχάταν

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 15/4/2024 | 12:22

Ξεκινάει η ιστορική ποινική δίκη Τραμπ: Τι θα γίνει αν καταδικαστεί

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει σήμερα ο πρώτος πρώην πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκεται αντιμέτωπος με τα ποινικά δικαστήρια, καθώς αρχίζει στη Νέα Υόρκη μια δίκη που καθιστά περισσότερο απρόβλεπτη τη μονομαχία του με τον Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος πρόκειται να εμφανισθεί σήμερα στις 09:30 (τοπική ώρα, 16:30 ώρα Ελλάδας) ενώπιον δικαστηρίου στο Μανχάταν για μια υπόθεση πληρωμών για την εξαγορά της σιωπής μιας πρώην σταρ πορνογραφικών ταινιών, της Στόρμι Ντάνιελς, μερικές ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 που τον ανέδειξαν 45ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Θα μπορούσε πράγματι ο Τραμπ να πάει φυλακή;

Εάν ο Τραμπ κριθεί ένοχος για όλες τις κατηγορίες, θα μπορούσε θεωρητικά να αντιμετωπίζει φυλάκιση για περισσότερο από μια δεκαετία. Οι 34 κατηγορίες κακουργημάτων ταξινομούνται ως κακουργήματα κατηγορίας Ε στη Νέα Υόρκη, το χαμηλότερο επίπεδο κακουργήματος στην πολιτεία.

Η μέγιστη ποινή για καθεμία από αυτές τις μετρήσεις είναι τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, η Νέα Υόρκη ορίζει την ποινή για αυτό το είδος κακουργήματος στα 20 χρόνια. Εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του δικαστή να αποφασίσει εάν αυτές οι ποινές θα εκτελούνται ταυτόχρονα ή διαδοχικά. Επειδή τα εγκλήματα περιλαμβάνουν μη βίαια αδικήματα και ο Τραμπ δεν έχει ποινικό μητρώο, ο δικαστής θα μπορούσε επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο φυλάκισής του για μια περίοδο που δεν είναι παρά ένα κλάσμα της μέγιστης ποινής.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι ο δικαστής θα μπορούσε να παραιτηθεί εντελώς από τη φυλάκιση και να τον βάλει σε αναστολή με την πιθανότητα φυλάκισης να διαφαίνεται πάνω από το κεφάλι του εάν δεν τηρήσει τους όρους που θέτει ο δικαστής.

Αν κριθεί αθώος, θα πρόκειται αντίθετα για μια μείζονα νίκη για τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Η δίκη θα μεταδοθεί τηλεοπτικά;

Όχι. Ενώ πολλές πολιτείες μεταδίδουν συχνά δίκες, ο νόμος για τα πολιτικά δικαιώματα της πολιτείας της Νέας Υόρκης περιορίζει ό,τι επιτρέπεται. Ο δικαστής, Juan Merchan, θα μπορούσε θεωρητικά να κάνει μια εξαίρεση, αλλά δεν επέτρεψε στις κάμερες να μεταδώσουν την προσαγωγή του Τραμπ πέρυσι.

Είναι πιθανό ότι φωτογραφίες και βίντεο εντός της αίθουσας του δικαστηρίου μπορεί να ληφθούν πριν από τη διαδικασία, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της δίκης του για απάτη στη Νέα Υόρκη.

Ομοίως, εάν ή όταν πραγματοποιηθούν ομοσπονδιακές δίκες του με κατηγορίες για παρέμβαση στις εκλογές και κακή διαχείριση απόρρητων δεδομένων, υπάρχουν κανόνες που πιθανότατα απαγορεύουν τη μετάδοση και αυτών. Η δίκη του με την κατηγορία της παρέμβασης στις εκλογές θα μεταδοθεί τηλεοπτικά εάν συμβεί.

Πρέπει ο Τραμπ να είναι κάθε μέρα στο δικαστήριο;

Ναί. Η δικαστική διαδικασία βασίζεται στην ιδέα ότι οι κατηγορούμενοι είναι εκεί για να απαντήσουν στις κατηγορίες και ο νόμος της Νέας Υόρκης απαιτεί από τον κατηγορούμενο να είναι παρών στη δίκη.

Υπάρχουν λίγες εξαιρέσεις. Ο Τραμπ θα μπορούσε να ζητήσει συγγνώμη και να παραιτηθεί από το δικαίωμά του να είναι παρών, αλλά η εισαγγελία θα μπορούσε να αντιταχθεί. Οι άτακτοι ή ενοχλητικοί κατηγορούμενοι μπορούν επίσης να απομακρυνθούν από το δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης τους.

Το δικαστήριο του Μανχάταν θα τεθεί υπό πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας. 

Ο δισεκατομμυριούχος κατηγορείται για 34 πλαστογραφίες λογιστικών εγγράφων της επιχείρησής του, της Trump Organization, με στόχο να κρυφτούν, με το χαρακτηρισμό «δικαστικά έξοδα», πληρωμές που έγιναν στην τελευταία ευθεία για τις προεδρικές του 2016 για να εξαγορασθεί η σιωπή της Στόρμι Ντάνιελς.

Έναντι 130.000 δολαρίων,η Ντάνιελς είχε δεχθεί να σιωπήσει αναφορικά με μια σeξουαλική σχέση της με τον δισεκατομμυριούχο ρεπουμπλικανό δέκα χρόνια νωρίτερα, όταν ήταν ήδη παντρεμένος με την Μελάνια Τραμπ. Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνούνταν ανέκαθεν αυτή τη σχέση και η υπεράσπισή του σκοπεύει να καταδείξει ότι οι πληρωμές ήταν ιδιωτικές.

Όμως η κατηγορούσα αρχή υπό τον εισαγγελέα Άλβιν Μπραγκ, που έχει εκλεγεί με ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών, θέλει να καταδείξει ότι έγιναν απάτες για να κρυφτούν πληροφορίες από ψηφοφόρους μερικές ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε ο ρεπουμπλικανός με μικρή διαφορά από την Χίλαρι Κλίντον.

Ένα από τα διακυβεύματα της δίκης θα είναι θα προσδιορισθεί αν ο Ντόναλντ Τραμπ γνώριζε γι’ αυτές τις πληρωμές όταν έγιναν. Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του, ο Μάικλ Κοέν, ο οποίος είχε δώσει τα χρήματα στην Στόρμι Ντάνιελς -όπως του είχε ζητήσει το αφεντικό του, διαβεβαιώνει- και έχει ήδη καταδικασθεί από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη γι’ αυτή την υπόθεση, θα είναι ένας από τους σημαντικούς μάρτυρες κατηγορίας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς το TikTok έχασε τη μάχη στην Ουάσινγκτον

Νέα Εποχή 29.04.2024
Το «αυτογκόλ» του TikTok

Έπεσαν οι μάσκες: Ποιος θα υπερασπιστεί τη Μαίρη και την Κατερίνα; Μάλλον και πάλι, μια γυναίκα

Απόψεις 29.04.2024
Το περιστατικό του J2US σε δεύτερη ανάγνωση έχει πολλά να μας πει

6+1 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τον Μυστικό Δείπνο

Ιστορικά 29.04.2024
Γιατί λέγεται Μυστικός και άλλες απορίες

Πάσχα στις άλλες χώρες: Πώς το γιορτάζουν οι ξένοι

Stories 29.04.2024
Το Πάσχα γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο

Ποια είναι η ακριβής τοποθεσία όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Ιστορικά 29.04.2024
Πού βρίσκεται ο τόπος σταύρωσης του;

Γιατί ένας τύπος στο Αιντάχο, αποφάσισε να ρίξει από αεροπλάνο 76 κάστορες μέσα σε κουτιά

Ιστορικά 29.04.2024
Τι ακριβώς συνέβη σε μια μικρή πόλη της Αμερικής

Γιατί ανάβουμε κεριά στην εκκλησία;

Πάσχα 29.04.2024
Πώς επικράτησε το άναμμα των κεριών

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα ‑ Τα βάγια, οι παραδόσεις και τα έθιμα

Ιστορικά Χτες
Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Νέα Εποχή Χτες
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά Χτες
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια

Ιστορικά Χτες
Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Stories Χτες
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση