E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί η Μαρία Μαγδαληνή είναι ένα παρεξηγημένο ιστορικό πρόσωπο

Τα γραπτά και ο πάπας Γρηγόριος Α`

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/4/2024 | 00:19

Γιατί η Μαρία Μαγδαληνή είναι ένα παρεξηγημένο ιστορικό πρόσωπο
@wikipedia.org

Για έναν αρκετά δευτερεύοντα βιβλικό χαρακτήρα, η Μαρία Μαγδαληνή τραβάει σίγουρα μεγάλη προσοχή. Χωρίς αμφιβολία, το best seller του συγγραφέα Dan Brown το 2003 "The Da Vinci Code" τροφοδότησε μεγάλο μέρος του αναζωπυρωμένου ενδιαφέροντος για τη Μαρία Μαγδαληνή, καθώς το βιβλίο του πούλησε πάνω από 80 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Τις τελευταίες δεκαετίες η Μαγδαληνή αναδιατυπώθηκε όχι μόνο ως η πιθανή σύζυγος του Ιησού, αλλά ως μια φιγούρα που θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη από την πρώιμη χριστιανική εκκλησία και της οποίας οι ενέργειες, η εξέχουσα θέση και ο ρόλος καταπιέστηκαν.

Ανεξάρτητα από τις προσωπικές απόψεις κάποιου για τη Μαρία τη Μαγδαληνή, στο τέλος, υπάρχουν μόνο το τι λένε ή δεν λένε ορισμένα αρχαία κείμενα για αυτήν. Εκτός της Βίβλου, ορισμένα κείμενα απεικονίζουν τη Μαγδαληνή ως απλώς έναν ακόμη μαθητή του Ιησού. Το Ευαγγέλιο της Μαρίας, αντίθετα, απεικονίζει τη Μαγδαληνή ως μια μορφή υψηλής ιερατικής σημασίας στην πρώιμη εκκλησία και μια αγαπημένη μαθήτρια του Ιησού. Και φυσικά, το Ευαγγέλιο του Φιλίππου είναι το κείμενο που αναφέρει ότι η Μαρία ήταν η «σύντροφος» του Ιησού και ότι ο Ιησούς «την φιλούσε συχνά στο στόμα».

Πουθενά, ωστόσο, συμπεριλαμβανομένης της Βίβλου, δεν λέει αυτό που ορισμένοι θεωρούν δεδομένο για τη Μαγδαληνή, δηλαδή ότι ήταν «πόρνη». Όπως εξηγεί το Christianity.com, αυτή η εσφαλμένη υπόθεση συνοψίζεται σε μια δήλωση του Πάπα Γρηγόριου Α' τον 6ο αιώνα που εξισώνει έναν διαφορετικό βιβλικό χαρακτήρα με τη Μαρία Μαγδαληνή.

Μπορεί να αποτελεί έκπληξη για ορισμένους Χριστιανούς και μη, ότι η Μαρία Μαγδαληνή δεν ήταν μια μετανοημένη εργαζόμενη του σeξ που άλλαξε την προηγούμενη ζωή της για να ακολουθήσει ευσεβώς τον Ιησού. Όσοι έχουν αμφιβολίες μπορούν να ανατρέξουν στην ίδια την επίσημη Βίβλο, η οποία απεικονίζει τη Μαγδαληνή ως έναν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα που εμφανίζεται σε ορισμένα, σημαντικά γεγονότα στη ζωή του Ιησού. Αντί να περιγράφουν τη Μαγδαληνή ως απελευθερωμένη από τη ζωή της σeξουαλικής δουλειάς, στο κατά Λουκάν 8ο κεφάλαιο και στο κατά Ματθαίου 16ο, λένε ότι ο Ιησούς εξάγνισε τη Μαγδαληνή από «επτά δαίμονες». Μετά από αυτό, έγινε μαθήτρια του Ιησού, και αυτό ήταν. Ενώ μερικοί μπορεί να ερμηνεύσουν αυτούς τους «επτά δαίμονες» ως μη αντιπροσωπευτικούς ενός βιβλικού τρόπου ζωής, αυτό είναι απλά παρατραβηγμένο, χωρίς καμία βάση στα διαθέσιμα στοιχεία.

Εκτός από αυτό το ανέκδοτο για τη Μαγδαληνή και τη ζωή της, και οι τέσσερις Ευαγγελιστές, ο Ματθαίος, ο Μάρκος, ο Λουκάς και ο Ιωάννης, λένε πως η Μαρία Μαγδαληνή ήταν παρούσα όταν σταυρώθηκε ο Ιησούς. Ο Μάρκος λέει ότι αυτή και η μητέρα του Ιησού, είδαν την τοποθεσία όπου θάφτηκε ο Ιησούς, ενώ ο Μάρκος περιγράφει έναν άγγελο που ενημερώνει τη Μαγδαληνή ότι ο Ιησούς είχε επιστρέψει στη ζωή όταν πήγε να επισκεφτεί τον Ιησού στον τάφο του. Συνεχίζοντας την αφήγηση, αλλά προχωρώντας σε ένα άλλο ευαγγέλιο, ο Ιωάννης περιγράφει ότι η Μαγδαληνή είναι αυτή που πηγαίνει στον μαθητή Πέτρο και τον ενημερώνει για την ανάσταση του Ιησού. Μετά από αυτό η Μαγδαληνή εξαφανίζεται από τα βιβλικά γεγονότα, αλλά έχει γίνει πιο μεγάλη στην πολιτιστική μας μνήμη.

Όπως αναφέρθηκε, ήταν ο Πάπας Γρηγόριος Α’ που συσχέτισε τη Μαρία Μαγδαληνή με έναν άλλο βιβλικό χαρακτήρα που ζει «μια αμαρτωλή ζωή», την οποία πολλοί ερμηνεύουν ότι αναφέρεται σε σeξουαλική αμαρτία. Η ιστορία τείνει να εκτιμά τον Γρηγόριο A’, τουλάχιστον όσον αφορά τη διαχείριση της εκκλησίας και τις πολιτικές του. Αλλά όταν επρόκειτο για το εκκλησιαστικό δόγμα, έκανε ένα άλμα στην κρίση το 591 μ.Χ. δηλώνοντας τη Μαγδαληνή ως την «αμαρτωλή γυναίκα». Το κατά Λουκάν 7ο κεφάλαιο περιγράφει σε ένα πολύ γνωστό χρονογράφημα σχετικά με την εν λόγω γυναίκα που χρησιμοποιεί ένα βάζο με άρωμα και τα δικά της δάκρυα για να πλύνει τα πόδια του Ιησού. Στο χρονογράφημα, όταν κάποιοι μαθητές όπως ο Σίμων αποκαλούν τη γυναίκα «αμαρτωλή», ο Ιησούς χρησιμοποιεί την ευκαιρία για να δώσει μια διδαχή για τη συγχώρεση.

Παρά το γεγονός ότι η Βίβλος δεν κατονομάζει αυτή τη γυναίκα και δεν την ταυτίζει με τη Μαρία Μαγδαληνή, ο Πάπας Γρηγόριος Α’ κατέληξε σε αυτό το ακριβές συμπέρασμα. Από εκείνο το σημείο και μετά, ο λόγος του πάπα μέτρησε. Ο Γρηγόριος είπε ακόμη ότι η Μαρία η Μαγδαληνή, η κυρία που έπλυνε τα πόδια, και μια άλλη Μαρία από το κατά Λουκάν, ήταν όλες το ίδιο πρόσωπο. Μετά από 1.400 χρόνια, μπορούμε να βρούμε ολόκληρα άρθρα στο διαδίκτυο που αναφέρουν ως γεγονός ότι η Μαρία Μαγδαληνή ήταν η αμαρτωλή γυναίκα της ιστορίας.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η χριστιανική εκκλησία κατέστειλε ενεργά την εξέχουσα θέση της Μαγδαληνής στις αφηγήσεις της ζωής του Ιησού και μετά. Σε αυτό το σενάριο, η ταύτιση της Μαγδαληνής με την «αμαρτωλή γυναίκα» από τον Πάπα Γρηγόριο Α’, θα μπορούσε να είναι ένα μέρος μιας εκστρατείας δυσφήμισης κατά της Μαγδαληνής.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

3 παράξενες θεωρίες για τον τρόπο που πέθανε ο Bruce Lee

Ιστορικά 14.09.2024
Έφυγε νωρίς και ο θάνατός του παραμένει ένα αίνιγμα για πολλούς

Ο δολοφόνος που έβαζε τα θύματά του σε «κουτί παιχνιδιών»

Stories 14.09.2024
Ο σαδιστής βιαστής και δολοφόνος των 90ς

Γιατί στην Ιταλία οι γιατροί ζητούν στρατό να τους φυλάει;

Stories 14.09.2024
Αίτημα για στρατιωτική παρέμβαση

Τι είναι η «μίνι Ρωσία» που μετρά ήδη 30.000 μέλη

Stories 14.09.2024
Πώς δημιουργήθηκε η κοινότητα

Γιατί το YouTube θα περιορίσει την πρόσβαση στα fitness videos στους εφήβους

Νέα Εποχή 14.09.2024
Τι σημαίνει αυτό και τι είδους περιεχόμενο θα περιοριστεί τώρα;

Καλλιόπη Παΐσιου: Το τραγικό τέλος της γυναίκας που έλεγε την ώρα στο 141

Stories 14.09.2024
Το τραγικό τέλος της εκφωνήτριας που όλοι είχαν ακούσει τη φωνή της αλλά ελάχιστοι ήξεραν ποια είναι.

Η πανέξυπνη φράση του Αινστάιν που, όμως ποτέ δεν την είπε εκείνος

Stories 14.09.2024
Ο ορισμός της παράνοιας είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα

Τα 20 πιο απίθανα καλάθια στην ιστορία του NBA

Αθλητισμός Χτες
Ένας """"Μαγικός Κόσμος""""

Το φονικότερο αεροπορικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 583 ανθρώπους

Stories Χτες
Η τραγωδία που έλαβε χώρα το 1977 στην Τενερίφη και κλόνισε την κοινή γνώμη για την αεροπορική ασφάλεια

Explainer: Γιατί η Κίνα απαγορεύει πλέον τις υιοθεσίες παιδιών;

Stories Χτες
Η Κίνα έχει μια μακρά ιστορία όσον αφορά τις υιοθεσίες

Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι Έλληνες με το μισθό τους και πόσο οι Ευρωπαίοι

Νέα Εποχή Χτες
Ποιας χώρας οι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι με τα λεφτά που παίρνουν