E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι επιστήμονες σε παρακαλούν να μειώσεις το κόκκινο κρέας: Tι έδειξαν νέες έρευνες

Η αντικατάσταση κόκκινου κρέατος με ψάρι θα μπορούσε να σώσει 750.000 ζωές, σύμφωνα με μελέτη

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 16/4/2024 | 00:47

Οι επιστήμονες σε παρακαλούν να μειώσεις το κόκκινο κρέας: Tι έδειξαν νέες έρευνες

Η ανταλλαγή κόκκινου κρέατος με ψάρια, όπως ρέγγα, σαρδέλες και γαύρους, θα μπορούσε να σώσει 750.000 ζωές το χρόνο και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με μια μελέτη.

Τα αυξανόμενα στοιχεία συνδέουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με υψηλότερο κίνδυνο ασθενειών στον άνθρωπο καθώς και σημαντική βλάβη στο περιβάλλον. Αντίθετα, τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας είναι εξαιρετικά θρεπτικά, φιλικά προς το περιβάλλον και τα πιο άφθονα είδη ψαριών στους ωκεανούς του κόσμου.

Ενώ η έρευνα έχει δείξει τα οφέλη των ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας, μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές σε ποιο βαθμό θα μπορούσαν να μειώσουν το παγκόσμιο βάρος των ασθενειών εάν αντικαταστήσουν το κόκκινο κρέας. Τώρα μια ομάδα Ιαπώνων και Αυστραλών ερευνητών έχει μια απάντηση αφού διεξήγαγε τη μεγαλύτερη ανάλυση του είδους της, η οποία περιλαμβάνει δεδομένα από περισσότερες από 130 χώρες.

Η αντικατάσταση κόκκινου κρέατος με αυτά τα ψάρια θα μπορούσε να αποτρέψει 750.000 θανάτους ετησίως και να μειώσει σημαντικά τον επιπολασμό της αναπηρίας ως αποτέλεσμα ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, ανακάλυψαν.

Η υιοθέτηση αυτού του τύπου δίαιτας θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου αυτά τα ψάρια είναι φθηνά και άφθονα, και όπου ο αριθμός των καρδιακών παθήσεων ιδιαίτερα είναι υψηλός, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

«Για να βελτιώσουμε την ανθρώπινη υγεία και την υγεία του πλανήτη, θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και να στραφούμε προς τρόφιμα που είναι και υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον», έγραψαν στο περιοδικό BMJ Global Health.

«Σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά όχι μόνο παρέχουν υψηλότερη συγκέντρωση απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, αλλά επίσης προλαμβάνουν τις μη μεταδοτικές ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η υιοθέτηση του ψαριού ιχθυοκαλλιέργειας ως εναλλακτικής λύσης κόκκινου κρέατος θα προσφέρει δυνητικά σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία (με την αποφυγή παγκοσμίως 0,5-0,75 εκατομμυρίων θανάτων από ΜΜΝ που σχετίζονται με τη διατροφή), ιδιαίτερα όσον αφορά τη μείωση της ισχαιμικής καρδιακής νόσου».

Τα ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας, η πρόσληψη των οποίων μπορεί να αποτρέψει τη στεφανιαία νόσο, καθώς και άφθονα σε ασβέστιο και βιταμίνη Β12. Έχουν επίσης το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από οποιαδήποτε πηγή ζωικής τροφής, είπαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή τα τρία τέταρτα των αλιευμάτων κτηνοτροφικών ψαριών αλέθονται σε ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια – προϊόντα που χρησιμοποιούνται κυρίως για ιχθυοκαλλιέργεια. Καθώς οι καταναλωτές μαθαίνουν όλο και περισσότερα για τις πηγές και τα μέσα παραγωγής, πιθανώς να απαιτήσουν η εντατική ιχθυοκαλλιέργεια να αναπτυχθεί με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα πιο αφράτα πασχαλινά τσουρέκια με ίνες

Food 29.04.2024
Όλα τα tips για να φτιάξετε αφράτο και πεντανόστιμο τσουρέκι

4 συμβουλές για καλύτερη διάθεση στη δουλειά

Body+Mind 29.04.2024
Μάθε πώς θα περνάς καλά στη δουλειά σου κάθε μέρα!

Νιώθεις το πρόσωπό σου πρησμένο; Να πώς θα το καταπολεμήσεις

Body+Mind 29.04.2024
Υπάρχει λύση, αρκεί να ακούσεις το σώμα σου

Πώς θα σωθείς από τις παρανυχίδες και τα πετσάκια που σου χαλάνε το μανικιούρ

Body+Mind Χτες
Τι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν τα ξεφορτώνεσαι

Πως θα απαλλαγείς από την δυσκοιλιότητα

Body+Mind Χτες
Μυστικά κατά της δυσκοιλιότητος

Ο νόστιμος ξηρός καρπός που θα σταματήσει τις λιγούρες σου

Food Χτες
Έχει επίδραση στο κέντρο αυτοελέγχου του εγκεφάλου

Λαύκος: Το ελληνικό χωριό που απαγορεύονται τα αυτοκίνητα

Ταξίδια Χτες
Το πανέμορφο χωριό του Πηλίου που πρέπει να επεισκεφθείς

Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σπίτι Προχτές
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!