E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

5 αναπάντεχα οφέλη του οpγασμού

Σημαντικός για τη σχέση και την υγεία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/4/2024 | 00:51

5 αναπάντεχα οφέλη του οpγασμού
Photo by Niki Sanders on Unsplash

Η σωματική οικειότητα είναι ένα ζωτικό μέρος των σχέσεων. Όταν το σeξ γίνεται δευτερεύον, τα ζευγάρια μπορεί να αισθάνονται λιγότερο συνδεδεμένα μεταξύ τους και ζητήματα όπως η κακή επικοινωνία και το άγχος μπορεί να ξεσπάσουν σε σύγκρουση.

Όμως, ενώ η σeξουαλική οικειότητα είναι σημαντική για να κρατήσει τους συντρόφους δεμένους και ευτυχισμένους, τα οφέλη της σeξουαλικής ευχαρίστησης δεν σταματούν εδώ. Οι τακτικοί οpγασμοί συνοδεύονται από μια σειρά από οφέλη τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία.

«Ο οργασμός είναι η κορυφή της σeξουαλικής διέγερσης και προκαλεί έντονα συναισθήματα ευχαρίστησης», λέει η Monique De Four Jones, MD, συνεργάτης επικεφαλής τοκετού στο Γυναικείο Νοσοκομείο Katz στο Εβραϊκό Ιατρικό Κέντρο του Λονγκ Άιλαντ στο Χέμπστεντ.

Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους οι οργασμοί οδηγούν σε καλύτερη υγεία:

1. Καλύτερη διάθεση

Κατά τη διάρκεια ενός οpγασμού, το σώμα απελευθερώνει ντοπαμίνη, η οποία είναι γνωστή ως η ορμόνη της «ευτυχίας» ή της «καλής αίσθησης». Πυροδοτείται από οτιδήποτε δίνει σε κάποιον ευχαρίστηση, συμπεριλαμβανομένου του οpγασμού.

«Η ντοπαμίνη δρα σε περιοχές του εγκεφάλου για να σας δώσει συναισθήματα ευχαρίστησης, ικανοποίησης και κινήτρου», λέει ο Δρ Ντε Φουρ Τζόουνς. «Επίσης, ενεργοποιεί το μονοπάτι ανταμοιβής στον εγκέφαλο που σε κάνει να επιθυμείς περισσότερο αυτές τις δραστηριότητες».

Η ντοπαμίνη και άλλες ορμόνες που τονώνουν τη διάθεση και απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σeξ, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, της βαζοπρεσίνης και της ωκυτοκίνης (η ορμόνη της «αγάπης») μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, της κύριας ορμόνης του στρες του σώματος.

Ενώ η κορτιζόλη είναι σημαντική για πολλές σωματικές λειτουργίες, η υπερβολική ποσότητα της στο σώμα μας με την πάροδο του χρόνου λόγω του χρόνιου στρες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένο σάκχαρο στο αίμα και διαταραχή του ύπνου..

2. Βελτιώνει τον ύπνο σας

Επειδή ο οpγασμός μπορεί να τονώσει τη διάθεση και να βοηθήσει στη μείωση του στρες, πιστεύεται ότι βοηθά στην προώθηση του καλύτερου ύπνου, λέει ο De Four Jones. Μια μικρή έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2023 στο περιοδικό Sleep διαπίστωσε ότι το 75% των συμμετεχόντων ανέφεραν καλύτερο ύπνο μετά το σeξ ή έναν οpγασμό κοντά στην ώρα του ύπνου.

Σε μια άλλη μελέτη, 250 συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για 14 συνεχόμενες ημέρες σχετικά με τις αντιλήψεις τους για το πώς το σeξ και ο οpγασμός επηρέασαν τον ύπνο τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το σeξ με τον οpγασμό συσχετίστηκε με σημαντικές βελτιώσεις στον λανθάνοντα ύπνο (τον χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθεί κάποιος) και στην ποιότητα του ύπνου.

3. Ενισχύεται το πυελικό σας έδαφος

Ενώ η έρευνα είναι περιορισμένη, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι οι οpγασμοί μπορεί να ενισχύσουν το πυελικό έδαφος. Η αντοχή του πυελικού εδάφους είναι σημαντική γιατί μπορεί να αποτρέψει την ακράτεια ούρων και κοπράνων και να βελτιώσει τη σeξουαλική λειτουργία.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexυal Medicine τον Μάιο του 2022 παρατήρησε 55 γυναίκες που είχαν γεννήσει ένα παιδί και είχαν υποβληθεί σε κολπικούς τοκετούς χωρίς επιπλοκές. Περίπου οι μισές συμβουλεύτηκαν να κάνουν καθημερινές ασκήσεις Kegel (μια γνωστή μέθοδος για την ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους) ενώ οι άλλες μισές έλαβαν οδηγίες να ξεκινήσουν να φτάνουν σε οpγασμό μέσω αυτοδιέγερσης ή με βοήθεια από τον σύντροφο μαζί με καθημερινές ασκήσεις Kegel. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τους συμμετέχοντες σε μηνιαία βάση για έξι μήνες και διαπίστωσαν ότι η σeξουαλική λειτουργία και η ικανότητα χαλάρωσης του πυελικού εδάφους ήταν σημαντικά υψηλότερες στην ομάδα οpγασμού.

4. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Τα πολλά οφέλη για την υγεία μας μέσω της σεξουαλικής ευχαρίστησης, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου στρες και του βελτιωμένου ύπνου, μπορούν επίσης να συμβάλουν σε θετικά αποτελέσματα για την καρδιά, λέει ο De Four Jones.

Η επιστημονική έρευνα το υποστηρίζει και ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο οpγασμός και η σeξουαλική δραστηριότητα έχουν διαρκή οφέλη για τους καρδιοπαθείς.

Σε μια μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2022 στο European Journal of Preventive Cardiology, οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις με 495 επιζήσαντες καρδιακής προσβολής ηλικίας 65 ετών και άνω σχετικά με τη σeξουαλική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής τους. Διαπίστωσαν ότι η επιστροφή σε ένα φυσιολογικό ή αυξημένο επίπεδο σeξουαλικής δραστηριότητας κατά τους πρώτους έξι μήνες συσχετίστηκε με 35% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου τις επόμενες δύο δεκαετίες.

5. Ανακουφίζει από τον πόνο

Οι ίδιες ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του οpγασμού που παίζουν ρόλο στη βελτίωση της διάθεσης και του ύπνου μπορεί επίσης να μειώσουν τον πόνο, λέει ο De Four Jones.

«Πιστεύεται ότι οι μεγάλες ποσότητες ενδορφινών που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια ενός οpγασμού μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που το σώμα αντιδρά στον πόνο», εξηγεί.

Αν και υπάρχει περιορισμένη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, υπάρχουν ορισμένα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τον οpγασμό ως μια μορφή ανακούφισης από τον πόνο. Σε μια μελέτη παρατήρησης 304 ατόμων με ημικρανία και 96 ατόμων με αθροιστικούς πονοκεφάλους, το 60% των πασχόντων από ημικρανία ανέφεραν ανακούφιση από τον πόνο με τη σeξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης. Μεταξύ των ατόμων με αθροιστικούς πονοκεφάλους, το 37% ανέφερε επίσης βελτίωση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτά είναι τα 7 είδη ξεκούρασης που όλοι χρειαζόμαστε

Body+Mind 26.05.2024
Κι όμως, ξεκούραση δεν είναι μόνο ο ύπνος!

Το πιο απρόσμενο αξεσουάρ που επέστρεψε δυναμικά από τα 90s

Style 26.05.2024
Μια τάση που λατρέψαμε επιστρέφει!

Τρία βότανα που θα σας κόψουν το ροχαλητό

Food 26.05.2024
Εκτός από ενοχλητικό, το ροχαλητό συνδέεται συχνά με πολλές διαταραχές του ύπνου

Σε αυτά τα θεματικά ξενοδοχεία θέλουν να μείνουν όλοι

Ταξίδια Χτες
Wizard of Oz, Star Wars, SpongeBob και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς υπάρχει!

Τουρισμός: Το ελληνικό νησί ‑ έκπληξη που κερδίζει φέτος τους Γερμανούς

Ταξίδια Χτες
Συνδυάζει μοναδικά τη φυσική ομορφιά με την πολιτιστική κληρονομιά.

Τι προτείνουν οι ειδικοί αν θες περισσότερο σeξ στη ζωή σου

Body+Mind Χτες
Τελικά, η γοητεία του πάθους δεν πηγάζει από το απρόβλεπτο του;

Νιώθεις φουσκωμένη; Υπάρχει ένα θαυματουργό μασαζ που σε σώζει στα 5 λεπτά

Body+Mind Χτες
Κάντο όποτε αισθάνεσαι υπερβολικά φουσκωμένη

Ταξίδι στο Παρίσι: 8 εμπειρίες που αξίζει να ζήσεις εκεί

Ταξίδια Χτες
Και δεν είναι οι συνηθισμένες εμπειρίες

Ήρθε το τέλος της ταξιδιωτικής φρενίτιδας; H ζήτηση για ταξίδια εξομαλύνεται

Ταξίδια Προχτές
Τι λέει ο ξενοδοχειακός κολοσσός της Marriott