E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα μπαχαρικά που κάνουν καλό στην καρδιά

Και νόστιμα και προάγουν την υγεία της καρδιάς

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 22/3/2024 | 00:36

Τα μπαχαρικά που κάνουν καλό στην καρδιά
Φωτογραφία από Aditya Moses

Τα μπαχαρικά είναι γνωστά για την ικανότητά τους να προσθέτουν βάθος, γεύση και πολυπλοκότητα στα πιάτα. Κάνουν όμως καλό και στην υγεία μας!

Από τον κουρκουμά μέχρι την κανέλα, το τζίντζερ μέχρι το σκόρδο, αυτά τα βασικά είδη κουζίνας προσφέρουν μια ισχυρή βοήθεια όσον αφορά την προστασία του πιο ζωτικού οργάνου μας - της καρδιάς.

Κουρκουμάς: Αυτό το μπαχαρικό σε χρυσή απόχρωση, που φημίζεται για το ζωηρό του χρώμα και τη γήινη γεύση του, περιέχει μια ισχυρή ένωση που ονομάζεται κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες στο σώμα, τα οποία και τα δύο συνδέονται με καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

Κανέλα: Πέρα από το υπέροχο άρωμά της, η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Έρευνες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας την ιδιαίτερα ευεργετική για άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη. Επιπλέον, η κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς από οξειδωτική βλάβη και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τζίντζερ: Το τζίντζερ είναι ευρέως σεβαστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του, και τα εντυπωσιακά οφέλη του για την υγεία της καρδιάς. Μελέτες έχουν δείξει ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, δύο βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, το τζίντζερ περιέχει ενώσεις οι οποίες έχει βρεθεί ότι βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και εμποδίζουν τον σχηματισμό θρόμβων αίματος, προστατεύοντας περαιτέρω την καρδιαγγειακή υγεία.

Σκόρδο: Σε όλη την ιστορία, το σκόρδο έχει βραβευτεί για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να προάγει την υγεία της καρδιάς. Το σκόρδο περιέχει αλισίνη, μια ένωση με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η αλλισίνη έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριών, τα οποία συμβάλλουν σε μια πιο υγιή καρδιά. 

Πιπέρι καγιέν: Γνωστό για την έντονη γεύση του, το πιπέρι καγιέν περιέχει μια ένωση που ονομάζεται καψαϊκίνη, η οποία έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της υγείας της καρδιάς. Η καψαϊκίνη έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη βελτίωση της κυκλοφορίας, τα οποία συμβάλλουν σε ένα πιο υγιές καρδιαγγειακό σύστημα. Επιπλέον, το πιπέρι καγιέν μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του μεταβολισμού και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, μειώνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς θα σωθείς από τις παρανυχίδες και τα πετσάκια που σου χαλάνε το μανικιούρ

Body+Mind 28.04.2024
Τι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν τα ξεφορτώνεσαι

Πως θα απαλλαγείς από την δυσκοιλιότητα

Body+Mind 28.04.2024
Μυστικά κατά της δυσκοιλιότητος

Ο νόστιμος ξηρός καρπός που θα σταματήσει τις λιγούρες σου

Food 28.04.2024
Έχει επίδραση στο κέντρο αυτοελέγχου του εγκεφάλου

Λαύκος: Το ελληνικό χωριό που απαγορεύονται τα αυτοκίνητα

Ταξίδια 28.04.2024
Το πανέμορφο χωριό του Πηλίου που πρέπει να επεισκεφθείς

Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σπίτι Χτες
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!

Αυτές είναι οι απαραίτητες πρωτεΐνες και βιταμίνες για το δέρμα σου

Body+Mind Χτες
Ανάλογα τις ανάγκες σου, βάλτα στην καθημερινότητά σου

Tελικά κάθε πότε πρέπει να κόβουμε τα μαλλιά μας;

Body+Mind Χτες
Εξαρτάται από κάποιους παράγοντες

Η καλύτερη άσκηση για να καθυστερήσουμε τη γήρανση

Body+Mind Χτες
Ποια άσκηση μας κάνει βιολογικά νεότερους;

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind Προχτές
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets Προχτές
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους