E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιοι είναι οι Χούθι που απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο;

Πότε εμφανίστηκαν και γιατί επιτίθενται σε πλοία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/1/2024 | 00:45

Ποιοι είναι οι Χούθι που απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο;
@Associated Press

Οι αντάρτες Χούθι δεν εμφανίστηκαν ξαφνικά μέσα σε λίγα χρόνια. Μετρούν 30 χρόνια παρουσίας στη συγκεκριμένη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και έχουν φτάσει να ελέγχουν ένα τμήμα της Υεμένης. Ταυτόχρονα, έχουν την στήριξη του Ιράν και έχουν φτάσει σε θέση να απειλούν το Ισραήλ.

Είναι επίσης γνωστοί ως «Υποστηρικτές του Θεού» και βρίσκονται στη μια από τις δυο πλευρές του εμφυλίου που μαίνεται στη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια. Την δεκαετία του 1990, ο Χουσεΐν Αλ Χούθι, ίδρυσε ένα θρησκευτικό κίνημα υπό τον ζαϊνισμό, ενός σιιτικού ισλαμικού ρεύματος που έχει ως όραμα την επιστροφή στην εξουσία, αφού είχε περιθωριοποιηθεί μετά την ήττα του από το σουνιτικό καθεστώς που κέρδισε τον εμφύλιο της δεκαετίας του 1960.

Το κίνημα υποστηρίχθηκε αρχικά από τον πρώτο πρόεδρο της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, μετά την ένωση της χώρας, αλλά αργότερα το είδε ως απειλή. Την δεκαετία του 2000 η διαμάχη των δυο πλευρών κορυφώθηκε, ειδικά από τότε που ο Σαλέχ, υποστήριξε την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ.

Το 2004, ο Αλ Χουθί έπεσε νεκρός από τα πυρά των αντιπάλων του, αλλά το κίνημα όλο και μεγάλωνε. Το 2011, μετά της Αραβική Άνοιξη, κατάφεραν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους την επαρχία Σαάντα, ενώ τρία χρόνια αργότερα πήρε και τον έλεγχο μερικών περιοχών της πρωτεύουσας της χώρας, ενώ τον επόμενο χρόνο εισέβαλλαν στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Αμπντ αλ-Ραμπ Μανσούρ αλ-Χαντί, που είχε την εξουσία από το 2011, κατέφυγε στην Σαουδική Αραβία και ξεκίνησε πόλεμο εναντίον των Χούθι. Η εκεχειρία του 2022 δεν κράτησε πολύ, με την χώρα να περνάει πια μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, ενώ οι Χούθι ελέγχουν ένα μεγάλο τμήμα του βορείου τμήματος της χώρας.

Το Ιράν τους υποστηρίζει, με τους Χούθι να έχουν συμβάλει πολύ στην εκστρατεία των πρώτων απέναντι στη Σαουδική Αραβία. Τους προμηθεύουν με διάφορα πολεμικά υλικά, από drones μέχρι και θαλάσσιες νάρκες.

Οι επιθέσεις τους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εντείνονται και μπορεί να προκαλέσουν παγκόσμια προβλήματα. Στο στενό τμήμα που γίνονται οι επιθέσεις, το οποίο εκτείνεται από τα στενά Bab-el-Mandeb στις ακτές της Υεμένης έως τη διώρυγα του Σουέζ στη βόρεια Αίγυπτο, διακινείται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ από εκεί περνά το 30% των εμπορευματοκιβωτίων όλου του κόσμου.

Υπάρχει ο φόβος ότι οι επιθέσεις των Χούθι με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά από τις 9 Δεκεμβρίου και έπειτα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα ακόμα μεγαλύτερο σοκ στην παγκόσμια οικονομία.

Οι τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες ναυτιλίας παγκοσμίως, ανακοίνωσαν ότι θα διακόψουν την ναυσιπλοΐα μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, το ίδιο και η εταιρεία πετρελαίων BP, κάτι που ίσως αυξήσει και άλλο την τιμή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σε αυτή την περίπτωση, τα πλοία θα πρέπει να στραφούν σε μια πορεία προς την Αφρική, μια πολύ μεγαλύτερη διαδρομή, κάτι που μπορεί αν αυξήσει το κόστος ασφάλισης, αλλά και τις τιμές των προϊόντων, σε μια εποχή που αυτό αποτελεί ήδη πρόβλημα μετά το τέλος της πανδημίας.

Οι Χούθι ανέφεραν ότι θα σταματήσουν αν το Ισραήλ επιτρέψει να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα στη λωρίδα της Γάζας, με τα χτυπήματα τους να έχουν το σκοπό να πιέσουν οικονομικά το Ισραήλ και τους συμμάχους του, ώστε να σταματήσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Σε περίπτωση νίκης των Παλαιστινίων πιθανότατα είναι μια ευκαιρία και για εκείνους να αποκτήσουν νομιμότητα στο εσωτερικό και στην περιοχή, καθώς επιδιώκουν να ελέγξουν τη βόρεια Υεμένη. Θα μπορούσε, επίσης, να τους δώσει το πάνω χέρι ενάντια στους Άραβες αντιπάλους τους, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα 10 πιο εντυπωσιακά δέντρα στον κόσμο

Περιβάλλον 03.05.2025
Όταν η φύση γίνεται τέχνη – κι εσύ δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω τους

Μήπως το ελληνικό DNA είναι τελικά μοναδικό;

Ιστορικά 03.05.2025
Είμαστε γενετικά ξεχωριστοί

Ποια χώρα θέλει οι πολίτες να δουλεύουν λιγότερο και εκείνοι αρνούνται

Stories 03.05.2025
Αρνούνται πεισματικά την 4ημερη εργασία

Γιατί η αύξηση της κατανάλωσης των λουκάνικων είναι κακό σημάδι για την οικονομία

Νέα Εποχή 03.05.2025
Τι δείχνει η κατανάλωση κάποιων αγαθών

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής με την πλούσια ελληνική ιστορία

Stories 03.05.2025
Οι Έλληνες έφτασαν εκεί πολύ νωρίς

Η επιστήμη μίλησε! Οι ακριβοί γάμοι οδηγούν πιο συχνά σε διαζύγιο

Νέα Εποχή Χτες
Ξεχάστε τα χρυσά σερβίτσια και τα ροδοπέταλα – Έρευνα αποκαλύπτει ότι ο πανάκριβος γάμος μπορεί να γίνει ο... προάγγελος του χωρισμού

Γιατί οι serial killers περνάνε συχνά τους ανιχνευτές ψεύδους;

Stories Χτες
Δεν είναι έτσι όπως τα νομίζουμε όλα

Ραδιοφωνικός σταθμός είχε για 6 μήνες παρουσιάστρια τεχνητής νοημοσύνης – και κανείς δεν το κατάλαβε

Stories Χτες
Δεν ήταν άνθρωπος: Η ραδιοφωνική φωνή που έγινε viral για όλους τους λάθος λόγους