E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα πιο κρύα μέρη στον κόσμο

Φαντάσου να ζούσες εκεί!

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 17/1/2024 | 15:58

Τα πιο κρύα μέρη στον κόσμο
Φωτογραφία από Darya Grey_Owl

Tα πιο κρύα μέρη στη Γη είναι πάντα τα πιο απομακρυσμένα, και πιο δύσκολα για πρόσβαση. Ωστόσο, πολλά από τα πιο παγωμένα σημεία του πλανήτη μπορούν - και σίγουρα θα έπρεπε - να είναι στις λίστες των ταξιδιωτών που το λέει η περδικούλα τους.

Aν είσαι σαν κι εμάς, πολλά μέρη θα τα δεις μόνο από φωτογραφίες. Πάμε να δούμε το top 5 παγωμάρας!

Εννοείται, πρώτη η Ανταρκτική 

Με μεθυστικό τρόπο κι απόκοσμο, η Ανταρκτική είναι αν και παγωμένη, πανέμορφη. Καλύπτεται από το μεγαλύτερο στρώμα πάγου στον κόσμο, το οποίο φτάνει σε έκταση περίπου 19 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (7,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια) το χειμώνα. 

Longyearbyen, Svalbard, Νορβηγία

Το βορειότερο μόνιμα κατοικημένο μέρος στον κόσμο, το Longyearbyen είναι η πρωτεύουσα του Svalbard, ενός αρχιπελάγους που αποτελεί την τελευταία στεριά μεταξύ της Ευρώπης προς τον Βόρειο Πόλο. Έχει τόσο χιόνι εδώ που συνήθως χρειάζεστε ένα snowmobile για να μετακινηθείτε, και η εξόρμηση οπουδήποτε εκτός πόλης επιτρέπεται μόνο εάν συνοδεύεται από ένοπλο οδηγό για προστασία από τις περιπολίες πολικών αρκούδων! 

Νησί Ellesmere, Nunavut, Καναδάς
Από τα παγωμένα μέρη στον βόρειο Καναδά, το νησί Ellesmere στην επαρχία Nanavut διακυβεύεται ότι είναι το πιο μακρινό και πιο παγωμένο. Η πιο βόρεια στεριά του πλανήτη (εκτός από τη Γροιλανδία) έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση στην κατάταξη των πιο κρύων σημείων στο τέλος του έτους στον Καναδά κάθε χρόνο. Και η κοινότητα Inuit του Grise Fjord εδώ είναι ίσως η πιο παγωμένη μόνιμα κατοικημένη περιοχή στη Γη. Φιλοξενεί σημαντικούς πληθυσμούς πολικών αρκούδων και λύκων της Αρκτικής...

Ittoqqortoormiit, Γροιλανδία

Η πιο βόρεια χωρα στον κόσμο είναι κυρίως λευκή, το 80% της καλύπτεται από το γιγάντιο στρώμα πάγου. Και αυτό που δεν είναι πάγος, είναι βράχος: κανένας μήνας του έτους δεν είναι ο μέσος όρος πουθενά κοντά στους 10°C (50°F) που πιστεύεται ότι είναι το ελάχιστο που απαιτείται για την υποστήριξη της ζωής των δέντρων, πράγμα που σημαίνει ότι το πράσινο δεν είναι ένα χρώμα που εμφανίζεται τακτικά στο φάσμα εδώ. Στο Ittoqqortoormiit στην ανατολική ακτή, μια από τις πιο απομακρυσμένες μόνιμα κατοικημένες κοινότητες στη Γη, οι σκληροπυρηνικοί ταξιδιώτες παρασύρονται από την εξαιρετική παρακολούθηση της άγριας ζωής.