E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

5 τρόφιμα που δημιουργούν εξάρτηση, όπως τα ναρκωτικά

Δεν εθίζεσαι μόνο στο αλκοόλ και το τσιγάρο

Δημοσίευση 12/1/2024 | 00:03

5 τρόφιμα που δημιουργούν εξάρτηση, όπως τα ναρκωτικά
Unsplash

Ο εθισμός μπορεί να είναι επικίνδυνο πράγμα. Μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα. Αν και οι εθισμοί των τροφίμων δεν είναι τόσο θανατηφόροι όσο οι εθισμοί στα ναρκωτικά, μπορούν ακόμα να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην υγεία μας.

Έχει διαπιστωθεί ότι τα πιο εθιστικά είδη τροφής επεξεργάζονται γενικά και περιέχουν είτε υψηλές ποσότητες αλάτων είτε σάκχαρα ή και τα δύο. Όταν επιδιδόμαστε σε αυτά τα είδη, το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου μας ενεργοποιείται και απελευθερώνει ντοπαμίνη και άλλα χημικά αίσθηση. Έτσι, φυσικά καταλήγουμε να τα τρώμε σε υψηλή ποσότητα, καθώς όσο περισσότερο τους τρώμε, τόσο μεγαλύτερη ανταμοιβή ο εγκέφαλός μας επιδιώκει.

Γι' αυτό, είναι σημαντικό να μάθουμε για αυτά τα εθιστικά φαγώσιμα και να χαρτογραφήσουμε στρατηγικές για να σταματήσουμε να τα καταναλώνουμε τακτικά.

Σοκολάτα

Οι απολαυστικές σοκολάτες είναι αγαπημένο σνακ για πολλούς. Αυτό το είδος τρόφιμου οφείλει την ιστορία του στους Αζτέκους που χρησιμοποίησαν αυτή την υπέροχη θεραπεία ως νόμισμα. Οι σοκολάτες περιέχουν ένα συγκεκριμένο διεγερτικό που ονομάζεται Theobromine που είναι γνωστό ότι αυξάνει τη διάθεσή και τη συγκέντρωσή μας. Αυτό το στοιχείο κάνει τις σοκολάτες εξαιρετικά εθιστικές. Παρόλα αυτά, είναι συγκριτικά καλύτερο από τις σοκολάτες γάλακτος που είναι ακόμα πιο εξαρτιτικές με την υψηλή σύνθεση λίπους.

Πατάτες τηγανητές

Τα τηγανητά ραβδάκια πατάτας είναι βέβαιο ότι είναι εθιστικά και γίνονται ακόμη περισσότερο λόγω του γλουταμινικού μονονάτριου (MSG). Είναι ένας γευστικός παράγοντας που χρησιμοποιείται συχνά από τις αγαπημένες μας αλυσίδες εστιατορίων που ενισχύει τη γεύση των τηγανιτών πατατών. Μια ακαταμάχητη τροφή για πολλούς, οι τηγανιτές πατάτες μπορεί να είναι επικίνδυνες καθώς είναι πλούσιες σε λιπαρά και άλατα.

Μπισκότα

Ποιος θα σε κατηγορούσε αν δεν μπορείς να αντισταθείς στο να τσιμπήσεις τα πιο αγαπημένα γλυκά στον κόσμο; Τα μπισκότα, με μεγάλη δόση ζάχαρης και νόστιμα αρώματα, μπορεί να είναι εξαιρετικά εθιστικά. 

Πίτσα

Ένα από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα στον κόσμο είναι και ένα από τα πιο εθιστικά. Η τριγωνική φέτα του παραδείσου τρώγεται κυρίως στην εξαιρετικά επεξεργασμένη κατάστασή της. Ο συνδυασμός υπερκατανάλωσης τυριού και τεράστιων ποσοτήτων υδατανθράκων έχει βρεθεί ότι προκαλεί εθιστική διατροφική συμπεριφορά.

Τυρί

Όχι μόνο ως επικάλυψη πίτσας, το τυρί είναι ένα εθιστικό τρόφιμο από μόνο του. Το τυρί έχει ένα συστατικό που ονομάζεται Casomorphin, το οποίο συνδέεται με τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο που απελευθερώνει περαιτέρω ντοπαμίνη. Επίσης, με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και λιπαρών, το τυρί μπορεί να είναι καλό αν καταναλώνεται με μέτρο, αλλά οι εθιστικές του ιδιότητες μπορεί να αποδειχθούν βλαβερές για την υγεία μας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική 27.04.2024
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή 27.04.2024
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά 27.04.2024
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός

Tι συνέβη τη μέρα που έγινε το μεγάλο κραχ της Wall Street

Ιστορικά 27.04.2024
Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929 ήταν η πιο καταστροφική του χρηματιστηρίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Με φρέσκες ιδέες και δυναμισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πρόσωπα Χτες
Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories Χτες
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories Χτες
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Προχτές
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο