E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα νέα food trends που έρχονται με φόρα το 2024

Τι έρχεται τη νέα χρονιά που θα ικανοποιήσει τους ουρανίσκους μας

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 27/12/2023 | 15:53

Τα νέα food trends που έρχονται με φόρα το 2024
Φωτογραφία από Taryn Elliott

Σεφ από όλο τον κόσμο είπαν στο Today τις τάσεις που έρχονται να κατακτήσουν το 2024 στο fine dining και γενικότερα στο φαγητό και το ποτό.

Σούπερ πικάντικα καρυκεύματα

Η Gen Z εχει μια έντονη προθυμία να δοκιμάσει νέα συστατικά, ειδικά όταν πρόκειται για πικάντικα (και γλυκά). Και ενώ κάποια καρυκεύματα όπως το Sriracha, το λάδι τσίλι και η καυτερή σάλτσα είναι σίγουρα εδώ και καιρό στη ζωή μας, περιμένετε αυτά τα αγαπημένα παρασκευάσματα να ενσωματώνονται πιο συχνά και πιο δημιουργικά στην mainstream κουζίνα!

Παραδείγματα θα περιλαμβάνουν πικάντικο ramen, έλαια τσίλι αφρικανικής έμπνευσης και αποστάγματα εμποτισμένα με πιπέρι.

«Η συγκίνηση της γεύσης δεν είναι μόνο να βάλεις φωτιά στους γευστικούς κάλυκες αλλά έχει να κάνει με την πολυπλοκότητα και το βάθος που μπορούν να φέρουν τα καυτερά στοιχεία σε ένα πιάτο ή κοκτέιλ», λέει ο Hicham El Ibrik, διευθυντής τροφίμων και ποτών για την Islamorada Resort Collection. «Το Gochujang (μια κορεάτικη πάστα από κόκκινο τσίλι) είναι ένα βασικό προϊόν στο ντουλάπι μου για την έντονη γεύση και την υπέροχη γεύση του».

Pexels

Vegan πιάτα με πρωτοποριακές μεθόδους


Η άνοδος του βιγκανισμού και της χορτοφαγίας, καθώς και η επιθυμία του κοινού να τρώει περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, δεν είναι απλώς μια προσπάθεια για καλύτερη υγεία - είναι επίσης μια απάντηση στις περιβαλλοντικές ανησυχίες της κτηνοτροφίας. Αλλά δεν περιοριζόμαστε πλέον σε πηγές πρωτεΐνης όπως το τόφου, τα φασόλια και οι φακές. Αντίθετα, οι σεφ έχουν γίνει πιο καινοτόμοι στην προσέγγισή τους στη διατροφή με βάση τα φυτά, χρησιμοποιώντας λαχανικά με πιο δημιουργικούς τρόπους για να τα φέρουν στον πρωταγωνιστικό ρόλο του πιάτου σας.

Ο Vjay Veena, σεφ του The Setai στο Miami Beach, προβλέπει επίσης ότι τα λαχανικά όπως οι μπάμιες, το καλαμπόκι, η μελιτζάνα, τα πράσινα φασόλια και το edamame θα είναι πλέον βασικά συστατικά στα νέα πιάτα.

Και έχει και συνέχεια! «Φύκια, σόγια και διαφορετικοί τύποι αμύλου χρησιμοποιούνται σε ορισμένα εστιατόρια για να αντικαταστήσουν τα ψάρια στο μενού τους και πιστεύω ότι η ζήτηση θα αυξηθεί για το 2024», λέει η Yulissa Acosta, chef de cuisine στο Hearth ‘61 στο Mountain Shadows Resort Scottsdale.

Μη αλκοολούχα ποτά και κρασί

Η έννοια των mocktails και των μη αλκοολούχων ποτών απέχει πολύ από το καινοτόμο, αλλά η βιομηχανία μη αλκοολούχων ποτών θα συνεχίσει να επεκτείνεται!

Ολόκληρα μπουκάλια μιγμάτων εμπνευσμένα από τα αλκοολούχα ποτά αναμένεται να κυριαρχήσουν στα ράφια. Αυτή η τάση θα επεκταθεί επίσης σε εκλεκτά γεύματα με γευσιγνωσίες που ενσωματώνουν καινοτόμες, μη αλκοολούχες γεύσεις για να συμπληρώνουν κάθε πιάτο.

«Η άνοδος των μη αλκοολούχων cocktails, είτε πρόκειται για εκλεκτά τσάγια είτε για καλοφτιαγμένους χυμούς, σημαίνει μια αναζωογονητική εξέλιξη στον κόσμο των γαστρονομικών εμπειριών, όπου η αρμονία των γεύσεων επεκτείνεται σε όσους αναζητούν ένα ζωντανό ταξίδι χωρίς αλκοόλ στις γαστρονομικές τους περιπέτειες. », λέει ο Laurent Gardinier, πρόεδρος της Relais & Châteaux στη Γαλλία.

Pexels

Μικρές πολυτέλειες

Το «Treat yourself» μπορεί να είναι μια φράση που βγήκε απευθείας από ένα εμβληματικό επεισόδιο του «Parks and Recreation», αλλά η σημασία του είναι πιο σημαντική τώρα από ποτέ.

Καθώς το άγχος μιας ταλαιπωρημένης οικονομίας, οι πόλεμοι και η πανδημία έχουν επηρεάσει την ψυχική μας υγεία, πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε γαστρονομικές απολαύσεις. Αυτή η τάση επιτρέπει επίσης στους καταναλωτές να αγοράζουν μικρότερες μερίδες, συνήθως από σχετικά απρόσιτα είδη πολυτελείας, όπως κονσερβοποιημένα ψάρια και χαβιάρι, αντί να ξοδεύουν εκατοντάδες δολάρια σε προϊόντα που θα μπορούσαν να πάνε χαμένα αν δε σερβιριστούν σε ειδική περίσταση ή/και σε μια μεγαλύτερη ομάδα των ανθρώπων. 

«Καθώς πλησιάζουμε το 2024, ο γαστρονομικός κόσμος είναι μάρτυρας μιας μεταμορφωτικής τάσης: αυτή της ενσυνείδητης απόλαυσης», επιβεβαιώνει ο Wilfried Bergerjausen, διευθυντής μαγειρικής του RMD Group στο Σαν Ντιέγκο. «Αυτή η ιδέα ξεπερνά το απλό φαγητό. Πρόκειται για τον εορτασμό της πολυτέλειας σε προσιτές τιμές, όπου η απλότητα των καθημερινών γευμάτων ανυψώνεται σε γκουρμέ ύψη μέσω της δημιουργικότητας». 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να φορέσεις τις φούτερ μπλούζες σου με stylish τρόπο

Style 23.10.2024
Οδηγός για κομψές και κυρίως άνετες εμφανίσεις

Τα στοιχειωμένα Airbnb που κάνουν χαμό

Ταξίδια 23.10.2024
Ναι, υπάρχουν και πληρώνεις και ακριβά

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Το «καμπανάκι» που προειδοποιεί του 45ρηδες

Body+Mind 23.10.2024
Τα σημάδια που σε προειδοποιούν ότι πρέπει να κάνεις εξετάσεις

5 στέκια που φτιάχνουν τα καλύτερα σουβλάκια στον Πειραιά

Eat + Drink 23.10.2024
Τόσο νόστιμα που αξίζει να πας μέχρι τον Πειραιά για να τα δοκιμάσεις!

Το χρώμα στα ρούχα που φορά τώρα όλη η ελληνική showbiz

Style Χτες
Φόρεσε το όπως η Φαίη, η Σταματίνα ή η Κατερίνα Καινούργιου.

Εναλλακτικά μέρη για εκδρομή το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Ταξίδια Χτες
Πού θα περάσεις μοναδικό και εναλλακτικό 3ήμερο

Glam Goth: To trend στα νύχια που έγινε μόδα αλλά δεν είναι για όλες

Body+Mind Χτες
Eχει αυξητική τάση στις αναζητήσεις της Google

Μήπως είσαι θύμα του σύνδρομου Rebecca;

Σχέσεις Χτες
Απειλή για τη σχέση σου

Οι πιο καλοντυμένες στo Academy Museum Gala

Style Προχτές
Kendall Jenner, Demi Moore και άλλες