E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτές οι κουλτούρες αναγνωρίζουν περισσότερα από δύο φύλα

Ορισμένοι πολιτισμοί δεν αναγνωρίζουν μόνο το αρσενικό και το θηλυκό

Δημοσίευση 30/11/2023 | 01:29

Αυτές οι κουλτούρες αναγνωρίζουν περισσότερα από δύο φύλα
Nextweb Studio

Κατά τον ρουν της ιστορίας, πολλοί πολιτισμοί και κουλτούρες έχουν αναγνωρίσει κι άλλες ταυτότητες φύλου εκτός από το αρσενικό και το θηλυκό. Οι μη δυαδικοί άνθρωποι έχουν συχνά καταλάβει μοναδικές θέσεις στις κοινωνίες τους, υπηρετώντας ως ιερείς, καλλιτέχνες και τελετουργοί.

Εδώ είναι μερικά μη δυαδικά φύλα που αναγνωρίζονται από πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.

Hijra

Hijra είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στη Νότια Ασία και αναφέρεται σε τρανς άτομα που γεννιούνται αρσενικά. Η ινδουιστική κοινωνία διαθέτει το φύλο hijra, την πιο κοινή μη δυαδική ταυτότητα που αναγνωρίζεται στην Ινδία σήμερα. Τα Hijra βρίσκονται σε ινδουιστικά θρησκευτικά κείμενα και σε όλη την ιστορία της Νότιας Ασίας. Πολλά hijra γεννιούνται με ανδρικά σeξουαλικά χαρακτηριστικά, αν και η κοινότητα hijra περιλαμβάνει επίσης ιντερσeξ άτομα. Μια μοναδική κουλτούρα βρίσκεται στη βάση της ταυτότητας hijra: οι hijra συχνά φεύγουν από το σπίτι για να ενταχθούν σε ομάδες που εκπαιδεύουν νέους μυημένους στην πνευματικότητα. Τα Hijra αναλαμβάνουν θρησκευτικό ρόλο στην ινδουιστική κουλτούρα, γιορτάζοντας τελετουργίες όπως γάμους και γεννήσεις. Πολλοί πιστεύουν ότι τα hijra έχουν τη δύναμη να ευλογούν ή να καταριούνται τους άλλους.

Calalai, Calabai και Bissu

Η εθνοτική ομάδα Bugis του νότιου Sulawesi της Ινδονησίας, αναγνωρίζει τρία φύλα πέρα από το δυαδικό. Το Calalai αναφέρεται σε άτομα που έχουν γυναικεία σeξουαλικά χαρακτηριστικά αλλά παρουσιάζονται με παραδοσιακά αρσενικούς τρόπους, συχνά κόβουν κοντά τα μαλλιά τους και ντύνονται με ανδρική μόδα. Παίρνουν επίσης μια κοινωνική θέση παρόμοια με αυτή των ανδρών, υπερβαίνοντας ορισμένους περιορισμούς που τίθενται στις γυναίκες. Οι Calabai είναι άνθρωποι που έχουν ανδρικά σeξουαλικά χαρακτηριστικά, αλλά κατέχουν ρόλο σαν αυτόν που παραδοσιακά κατέχουν οι γυναίκες. Ωστόσο, οι Calabai δεν αναγνωρίζονται ως γυναίκες, απορρίπτουν τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και δεν έχουν αλλοιωμένα σeξουαλικά χαρακτηριστικά. Ένα Calabai συχνά επιβλέπει τους γάμους και διαχειρίζεται κάθε πτυχή των τελετών. Το Bissu, ένα άλλο φύλο, ενσαρκώνει το σύνολο της αρρενωπότητας και της θηλυκότητας. Οι άνθρωποι των Bugis πιστεύουν ότι το bissu ξεπερνά τα άλλα φύλα, ενσωματώνοντας έναν πνευματικό ρόλο. Οι άνθρωποι Bissu συχνά φορούν λουλούδια και φέρουν ιερά στιλέτα για να συμβολίσουν την επεκτατική ταυτότητά τους. Εκτελούν πνευματικές τελετές και πιστεύεται ότι γεφυρώνουν το εγκόσμιο και το θείο.

Muxes

Οι Muxes αποτελούν μια κοινότητα ανθρώπων στο Μεξικό που έχουν τυπικά ανδρικά σeξουαλικά χαρακτηριστικά, αλλά ασπάζονται μια γυναικεία ταυτότητα. Η λέξη muxe έχει ομοιότητα με την ισπανική λέξη που σημαίνει "γυναίκα", mujer. Οι Muxes συχνά αναλαμβάνουν οικιακούς ρόλους που ανήκουν συνήθως σε γυναίκες, όπως το ράψιμο, το μαγείρεμα και η οικογενειακή φροντίδα. Η ταυτότητα του muxe είναι ενσωματωμένη στην κουλτούρα των ιθαγενών Ζαποτέκων, που ζουν κυρίως στην πολιτεία Oaxaca του νότιου Μεξικού. Αν και η κουλτούρα των Zapotec σέβεται τους muxes, οι muxes εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένους περιορισμούς: συνήθως τους απαγορεύεται να ζουν με τους οικείους τους συντρόφους ή να εγκαταλείψουν τα σπίτια της οικογένειάς τους.

Sekrata

Οι Sakalava, ιθαγενείς της Μαδαγασκάρης, αναγνωρίζουν το φύλο Sekrata. Τα άτομα της Sekrata έχουν ανδρικά σeξουαλικά χαρακτηριστικά, αλλά μετά την εμφάνιση συμπεριφοράς που θεωρείται θηλυκή κατά την παιδική τους ηλικία, μεγαλώνουν ως κορίτσια από τις οικογένειές τους. Οι Sekrata υιοθετούν μια θηλυκή εμφάνιση στο styling των μαλλιών τους και φορούν κοσμήματα. Ως ενήλικες, κατοικούν σε μια μοναδική θέση: δεν καταλαμβάνουν παραδοσιακά ανδρικούς ρόλους, όπως ο στρατιώτης. Αντίθετα, αναλαμβάνουν άλλες ευθύνες, όπως να απασχολούνται σε τελετές. Τα Sekrata είναι ευρέως αποδεκτά στην κοινωνία της Sakalava. Θεωρούνται και ιερά και προστατεύονται από υπερφυσικές δυνάμεις.

Bakla

Στις Φιλιππίνες ο όρος bakla αναφέρεται σε άτομα που έχουν ανδρικά σeξουαλικά χαρακτηριστικά αλλά ταυτίζονται με τη θηλυκότητα και συχνά εκφράζουν το φύλο τους μέσω της γυναικείας ενδυμασίας και συμπεριφοράς. Πολλοί άνθρωποι bakla αποτελούν επίσης μέρος της κοινότητας LGBTQIA+. Ιστορικά, τα bakla θεωρούνταν ότι περιλάμβαναν πτυχές τόσο της αρρενωπότητας όσο και της θηλυκότητας και συχνά υπηρέτησαν ως ηγέτες των κοινοτήτων τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ημέρα που ο Mike Tyson δάγκωσε το αυτί του Evander Holyfield

Αθλητισμός 27.07.2024
Μια περίεργη αλλά ιστορική στιγμή για τον αθλητισμό

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories 27.07.2024
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Μήπως ο επόμενος πόλεμος γίνει στο διάστημα;

Stories 27.07.2024
Πόσο κοντά είμαστε στη τοποθέτηση ενός όπλου στο διάστημα;

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 27.07.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα 27.07.2024
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

6+1 ασυμβίβαστες γυναίκες που θα ήθελες πολύ να γνωρίσεις

Πρόσωπα 27.07.2024
Αυτά τα κορίτσια άλλαξαν τον κόσμο με το δυναμισμό και τη θέλησή τους!

Sante: Το θρυλικό ελληνικό τσιγάρο που θυμούνται όλοι

Retro Χτες
Είχαν ένα φανταστικό κόκκινο πακέτο

Οι 10+1 πιο επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης

Stories Χτες
Υπάρχει λόγος για το +1

Όλοι οι αριθμοί των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σήμερα

Αθλητισμός Χτες
Τα μετάλλια και οι πιο επιτυχημένες διοργανώσεις

Ποια είναι η Allyson Felix που εξαιτίας της άνοιξε παιδικός σταθμός στο Ολυμπιακό χωριό του Παρισιού

Πρόσωπα Προχτές
Η πολυβραβευμένη αθλήτρια «δεν θέλει καμία γυναίκα να αισθάνεται ότι πρέπει να επιλέξει μεταξύ του επαγγέλματος και της μητρότητας»