E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο θρύλος της ιερής ελιάς που βρίσκεται στην Ακρόπολη

Μια ρομαντική ιστορία που όλοι θέλουμε να πιστέψουμε

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 18/3/2025 | 00:55

Ο θρύλος της ιερής ελιάς που βρίσκεται στην Ακρόπολη
@wikipedia.org

Πριν από χιλιάδες χρόνια, οι θεοί Ποσειδώνας και Αθηνά μάχονταν για την εύνοια της Αθήνας. Σύμφωνα με το μύθο, ο Ποσειδώνας έμπηξε την τρίαινά του στη γη για να δημιουργήσει μια αλμυρή πηγή, ενώ η σοφή Αθηνά πρόσφερε ένα πιο παραγωγικό δώρο: Φύτεψε μια ελιά στην Ακρόπολη.

Οι κάτοικοι της πόλης επέλεξαν την Αθηνά και μπορείτε ακόμα να βρείτε μια ελιά στο ίδιο σημείο σήμερα. Λέγεται ότι ήταν η πρώτη ήμερη ελιά στην Αττική, έχοντας καρπούς στα κλαδιά της, ενώ ονομάστηκε μόρια ελιά.

Ανεξάρτητα από το πώς προήλθε η ελιά, εκεί φύεται μια από την αρχαιότητα, όταν τη θεωρούσαν ένα δέντρο που προστατεύεται από το κράτος για τη θρησκευτική του σημασία. Το δέντρο υπέφερε κατά τη διάρκεια των πολέμων ανά τους αιώνες, αλλά πάντα επιβίωσε, ή ένα κλαδί του πάντα σώζονταν για να ξαναφυτευτεί.

Όταν οι Πέρσες εισέβαλαν και έκαψαν την Αθήνα το 480 π.Χ., πιστεύεται ότι φύτρωσε ένα κλαδί από το δέντρο την ίδια μέρα και σπόροι από το δέντρο ξαναφυτεύτηκαν σε όλη την Αττική. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής κατέστρεψαν σοβαρά το δέντρο, αλλά το προσωπικό της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής έσωσε ένα κλαδί και το σημερινό δέντρο φυτεύτηκε από αυτό το κλαδί το 1952, από τη βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας (τότε Πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας) στην αρχική του θέση.

Σήμερα, η ελιά βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης, μπροστά από τον αρχαίο ναό του Ερεχθείου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι είναι ο... πυρετός της μπλε κουκίδας που τρομοκρατεί τη μουσική βιομηχανία

E-Daily 1.Hero 17.06.2026
Γιατί ακυρώνονται τόσες συναυλίες; Η κρυφή κρίση που χτυπά τη μουσική βιομηχανία

Πόσες ακόμη; Η Ελλάδα μετρά ήδη 7 γυναικοκτονίες μέσα στο 2026 και ο εφιάλτης συνεχίζεται

E-Daily 3.Left 17.06.2026
Από τις 19 γυναικοκτονίες του 2025 στις 7 που έχουν ήδη καταγραφεί φέτος. Κάπου ανάμεσα στους αριθμούς, υπάρχουν γυναίκες που δεν πρόλαβαν να ζήσουν.

Πως προέκυψε ο όρος σκυλάδικα για τα νυχτερινά κέντρα στην Ελλάδα;

E-Daily 1.Hero 17.06.2026
Οι εκδοχές για το πως βγήκε ο όρος

Explainer: Γιατί δεν γεννιούνται πια παιδιά σε εκατοντάδες περιοχές της Ελλάδας;

E-Daily 3.Left Χτες
Η σιωπή στα μαιευτήρια της επαρχίας τρομάζει περισσότερο από τα στατιστικά

Η Keke Palmer έχει το τέλειο σπίτι που θα πρωταγωνιστούσε σε δική του σειρά

E-Daily 3.Left Χτες
Η ηθοποιός και τραγουδίστρια ξεναγεί το κοινό σε έναν χώρο όπου κάθε αντικείμενο κρύβει μια ξεχωριστή ιστορία

Οι πιο στιλάτοι ποδοσφαιριστές του κόσμου έρχονται από το Κονγκό

E-Daily 3.Left Χτες
Οι «Λεοπαρδάλεις» του Κονγκό τίμησαν την ιστορία τους

Η ποιήτρια που σόκαρε την Ιαπωνία: Η γυναίκα που τόλμησε να μιλήσει για τον έρωτα όταν όλες έπρεπε να σιωπούν

E-Daily 3.Left Προχτές
Την αποκάλεσαν ανήθικη, την κατηγόρησαν ότι «διαφθείρει τα ήθη», όμως η Yosano Akiko άλλαξε για πάντα τον τρόπο που οι γυναίκες μιλούν για τον εαυτό τους, τον έρωτα και την ελευθερία.

Εφημερίδες «βάφτηκαν» με αίμα για να μιλήσουν για τη φτώχεια της περιόδου στη Νότια Αφρική

E-Daily 3.Left Προχτές
Η καμπάνια που σόκαρε τους αναγνώστες και έφερε στο προσκήνιο τη φτώχεια της περιόδου