E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

O Έλον Μασκ ζητά εθελοντές για τσιπ στον εγκέφαλο

To πειραματικό εμφύτευμα ίσως επιτρέψει σε παράλυτους ασθενείς να χειρίζονται υπολογιστή με τη σκέψη.

Δημοσίευση 20/9/2023 | 16:33

O Έλον Μασκ ζητά εθελοντές για τσιπ στον εγκέφαλο

Εταιρεία του Έλον Μασκ που αναπτύσσει ηλεκτρονικά εμφυτεύματα για τον εγκέφαλο ανακοίνωσε ότι έλαβε το πράσινο φως για την εγγραφή εθελοντών με παράλυση στην πρώτη κλινική δοκιμή.

Η μελέτη της καλιφορνέζικης Neuralink αφορά ασθενείς με κινητικά προβλήματα λόγω βλάβης στη σπονδυλική στήριξη ή μυατροφικής πλάγιας σκλήρυνσης, ανέφερε την Tρίτη η εταιρεία, χωρίς να αποκαλύψει τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Ρομπότ που σχεδίασε η ίδια η Neuralink θα εμφυτεύσει στους εγκεφάλους των ασθενών ένα τσιπ που θα τους επιτρέπει να ελέγχουν το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή με τη σκέψη, μια τεχνολογία που ονομάζεται «διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή», ή BCI.

Η μελέτη αναμένεται να διαρκέσει γύρω στα έξι χρόνια και αντιστοιχεί μόνο στην πρώτη φάση των δοκιμών που απαιτούνται για έγκριση.

Ακόμα και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, επισήμαναν ειδικοί που μίλησαν στο Reuters, μπορεί περάσει ακόμα και πάνω μια δεκαετία μέχρι να λάβει το τσιπ άδεια κυκλοφορίας.

Ο Μασκ έχει πάντως μεγάλες φιλοδοξίες για την τεχνολογία, η οποία όπως έχει υποστηρίξει θα αντιμετωπίζει παθήσεις όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.

Μέχρι στιγμής το εμφύτευμα έχει δοκιμαστεί μόνο σε πειραματόζωα (Neuralink)

Επιφυλάξεις

Το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε φέτος ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε αρνηθεί το 2022 να δώσει άδεια για κλινικές δοκιμές, επικαλούμενη ανησυχία για θέματα ασφάλειας.

Την ίδια περίπου περίοδο οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ξεκίνησαν έρευνα κατά της εταιρείας για κακομεταχείριση των πειραματοζώων της, έπειτα από δεκάδες θανάτους πιθήκων, χοίρων και προβάτων.

Η Neuralink τελικά έλαβε τον Μάιο το πράσινο φως της FDA, έπειτα από διαπραγματεύσεις για μείωση του αριθμού των συμμετεχόντων κάτω από τα 10 άτομα που ήταν αρχικός στόχος της εταιρείας. Την Τρίτη η εταιρεία του Μασκ ανακοίνωσε ότι έλαβε έγκριση και από ανεξάρτητο επόπτη.

Για την ώρα, στην κούρσα για τη νέα γενιά εγκεφαλικών εμφυτευμάτων δείχνει να προηγείται η αμερικανική Synchron, στην οποία έχουν επενδύσει δύο άλλοι δισεκατομμυριούχοι, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Τζεφ Μπέζος.

Η Synchron έχει ήδη δοκιμάσει σε ανθρώπους την πειραματική συσκευή Synchron Switch, σχεδιασμένη να διαβάζει και να ερμηνεύει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Και σε αυτή την περίπτωση το εμφύτευμα προορίζεται για ασθενείς με παράλυση ώστε να μπορούν να ελέγχουν με τη σκέψη ηλεκτρονικές συσκευές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χαλκιδική: Λύκος επιτέθηκε σε 5χρονη σε παραλία του Μαρμαρά

Ελλάδα 15.09.2025
Η σωτήρια επέμβαση της μητέρας

Καραλής από ατόφιο ασήμι! Στο δεύτερο «σκαλί» του κόσμου με άλμα στα 6 μέτρα

Αθλητικά Νέα 15.09.2025
Πρώτο μετάλλιο για τον Εμμανουήλ Καραλή σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου

Τούρκοι μαφιόζοι έφτασαν με σκάφος στη Χιο για να παραλάβουν 12.500 κινητά αξίας 700.000 ευρώ – Πώς τους «ξεσκέπασε» η ΕΥΠ

Ελλάδα 15.09.2025
Θα τα μοίραζαν στα στελέχη της τουρκικής μαφίας - Οι αρχές συνέλαβαν τους δυο επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο, ηλικίας 72 και 62 ετων

Ρόδος: Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η 28χρονη influencer με τη «ροζ κοκαΐνη»

Ελλάδα 15.09.2025
H 28χρονη ανέφερε πως κάνει χρήση κοκαΐνης καθώς περνά επεισόδια κατάθλιψης

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεσμεύεται η περιουσία της πολιτεύτριας της ΝΔ με τη Ferrari

Πολιτική 15.09.2025
Η ανεξάρτητη αρχή, κατά πληροφορίες, δέσμευσε κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,5 εκατ. ευρώ

Παρελθόν από τον Παναθηναϊκό ο Βιτόρια

Αθλητικά Νέα 15.09.2025
Η ανακοίνωση της ΠΑΕ

Αγνοείται οσκαρικός Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Μπασέλ Αντρα μετά από εισβολή του ισραηλινού στρατού στο σπίτι του

Κόσμος 15.09.2025
Το περιστατικό έρχεται λίγες ώρες μετά την άγρια επίθεση Ισραηλινών εποίκων που ξυλοκόπησαν τον αδελφό και τον ξάδελφό του

Απορρίφθηκε για 14η φορά η αίτηση αποφυλάκισης του δολοφόνου του Τζον Λένον

Κόσμος 15.09.2025
Ο Λένον πυροβολήθηκε θανάσιμα τη νύχτα της 8ης Δεκεμβρίου 1980

Το επεισόδιο με οδηγό ταξί που οδήγησε στη σύλληψη του Γιάννη Μάλαμα

Ελλάδα 15.09.2025
Όταν έφτασαν αστυνομικοί στο σημείο που σημειώθηκε το επεισόδιο, ο Γιάννης Μάλαμας χτύπησε με το κεφάλι του δύο φορές έναν εξ αυτών, τραυματίζοντάς τον στο αριστερό ζυγωματικό και στο κεφάλι

Υπόθεση Novartis: Ένοχοι οι πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες Μαραγγέλη και Δεστεμπασίδης

Ελλάδα 15.09.2025
Αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για την ποινή

Emmy 2025: Ο 15χρονος του Adolescence έγραψε ιστορία ως ο μικρότερος νικητής

Κόσμος 15.09.2025
Τα Emmy 2025 είχαν απ` όλα: δάκρυα συγκίνησης, θριάμβους που γράφουν ιστορία, ατάκες που έγιναν viral και σειρές που έκαναν το κοινό να χειροκροτά όρθιο