E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

O Έλον Μασκ ζητά εθελοντές για τσιπ στον εγκέφαλο

To πειραματικό εμφύτευμα ίσως επιτρέψει σε παράλυτους ασθενείς να χειρίζονται υπολογιστή με τη σκέψη.

Δημοσίευση 20/9/2023 | 16:33

O Έλον Μασκ ζητά εθελοντές για τσιπ στον εγκέφαλο

Εταιρεία του Έλον Μασκ που αναπτύσσει ηλεκτρονικά εμφυτεύματα για τον εγκέφαλο ανακοίνωσε ότι έλαβε το πράσινο φως για την εγγραφή εθελοντών με παράλυση στην πρώτη κλινική δοκιμή.

Η μελέτη της καλιφορνέζικης Neuralink αφορά ασθενείς με κινητικά προβλήματα λόγω βλάβης στη σπονδυλική στήριξη ή μυατροφικής πλάγιας σκλήρυνσης, ανέφερε την Tρίτη η εταιρεία, χωρίς να αποκαλύψει τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Ρομπότ που σχεδίασε η ίδια η Neuralink θα εμφυτεύσει στους εγκεφάλους των ασθενών ένα τσιπ που θα τους επιτρέπει να ελέγχουν το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή με τη σκέψη, μια τεχνολογία που ονομάζεται «διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή», ή BCI.

Η μελέτη αναμένεται να διαρκέσει γύρω στα έξι χρόνια και αντιστοιχεί μόνο στην πρώτη φάση των δοκιμών που απαιτούνται για έγκριση.

Ακόμα και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, επισήμαναν ειδικοί που μίλησαν στο Reuters, μπορεί περάσει ακόμα και πάνω μια δεκαετία μέχρι να λάβει το τσιπ άδεια κυκλοφορίας.

Ο Μασκ έχει πάντως μεγάλες φιλοδοξίες για την τεχνολογία, η οποία όπως έχει υποστηρίξει θα αντιμετωπίζει παθήσεις όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.

Μέχρι στιγμής το εμφύτευμα έχει δοκιμαστεί μόνο σε πειραματόζωα (Neuralink)

Επιφυλάξεις

Το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε φέτος ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε αρνηθεί το 2022 να δώσει άδεια για κλινικές δοκιμές, επικαλούμενη ανησυχία για θέματα ασφάλειας.

Την ίδια περίπου περίοδο οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ξεκίνησαν έρευνα κατά της εταιρείας για κακομεταχείριση των πειραματοζώων της, έπειτα από δεκάδες θανάτους πιθήκων, χοίρων και προβάτων.

Η Neuralink τελικά έλαβε τον Μάιο το πράσινο φως της FDA, έπειτα από διαπραγματεύσεις για μείωση του αριθμού των συμμετεχόντων κάτω από τα 10 άτομα που ήταν αρχικός στόχος της εταιρείας. Την Τρίτη η εταιρεία του Μασκ ανακοίνωσε ότι έλαβε έγκριση και από ανεξάρτητο επόπτη.

Για την ώρα, στην κούρσα για τη νέα γενιά εγκεφαλικών εμφυτευμάτων δείχνει να προηγείται η αμερικανική Synchron, στην οποία έχουν επενδύσει δύο άλλοι δισεκατομμυριούχοι, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Τζεφ Μπέζος.

Η Synchron έχει ήδη δοκιμάσει σε ανθρώπους την πειραματική συσκευή Synchron Switch, σχεδιασμένη να διαβάζει και να ερμηνεύει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Και σε αυτή την περίπτωση το εμφύτευμα προορίζεται για ασθενείς με παράλυση ώστε να μπορούν να ελέγχουν με τη σκέψη ηλεκτρονικές συσκευές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισημερινός: Νεαρό μοντέλο δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι σε εστιατόριο ‑ Σοκαριστικό βίντεο

Κόσμος 30.04.2024
Μερικούς μήνες νωρίτερα το όνομα της 23χρονης είχε συνδεθεί με διαβόητο εγκληματία που σκοτώθηκε στη φυλακή

POS: Για ποιες αγορές έως 10 ευρώ «κουρεύονται» οι τραπεζικές προμήθειες

Οικονομία 30.04.2024
Στη Βουλή η τροπολογία για τα POS - Ενεργοποιούνται απο 1η Μαΐου τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Το πανεπιστήμιο Κολούμπια προειδοποιεί τους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές: «Διαλυθείτε οικειοθελώς…»

Κόσμος Χτες
Απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις, δεν κάνουν πίσω οι φοιτητές-διαδηλωτές

Νορβηγία: Θαλάσσιος ίππος πέθανε από γρίπη των πτηνών

Κόσμος Χτες
Ήταν το πρώτο κρούσμα σε αυτά τα θηλαστικά

Οριστικό: Στο Πανθεσσαλικό ο τελικός του κυπέλλου

Αθλητικά Νέα Χτες
Η ΕΠΟ ανακοίνωσε πως ο τελικός Κυπέλλου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Αρη θα διεξαχθεί στις 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό

Δίκη Μάτι: Ελεύθεροι χωρίς καταβολή ούτε ενός ευρώ οι καταδικασθέντες

Ελλάδα Χτες
Ελεύθεροι χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ βρίσκονται οι έξι καταδικασμένοι για την εθνική τραγωδία στο Μάτι με τους 104 vεκρούς

Απίστευτη καταγγελία μητέρας για δασκάλες νηπιαγωγείου ‑ Εκφόβισαν και κούρεψαν τον 5χρονο γιο της

Ελλάδα Χτες
Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε η μητέρα ενός 5χρονου παιδιού για τις δασκάλες του νηπιαγωγείου που φοιτά ο γιος 5χρονος γιος της

Δώρο Πάσχα: Πως υπολογίζεται on line με ειδική εφαρμογή

Οικονομία Χτες
Έως τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή του