E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς φτιάχτηκαν τα πιο διάσημα «άσχημα παπούτσια» ‑ Μετρούν 250 χρόνια ζωής

Κι όμως, παρά την ... «ασχήμια» τους, λατρεύονται από εκατομμύρια ανθρώπους!

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 27/8/2023 | 00:25

Πώς φτιάχτηκαν τα πιο διάσημα «άσχημα παπούτσια» ‑ Μετρούν 250 χρόνια ζωής
Unsplash

Σχεδιασμένα για ανθρώπους που εκτιμούν τη λειτουργικότητα και όχι την εμφάνιση, τα Birkenstock, αυτά τα ανεπανάληπτα ιδιαίτερα σανδάλια, έχουν γίνει αντικείμενα της μόδας.

Η Brickenstock ιδρύθηκε το 1774 από τον Johann Adam Birkenstock και με έδρα το Neustadt (Wied) της Ρηνανίας στη Γερμανία και ο αρχικός σκοπός της εταιρείας ήταν να δημιουργήσει παπούτσια που να υποστηρίζουν και να επαναπαύουν το περίγραμμα του ποδιού, σε σύγκριση με τις επίπεδες σόλες πολλών παπουτσιών εκείνη την περίοδο.

120 χρόνια αργότερα, ο κορυφαίος τσαγκάρης και απόγονος του δημιουργού, Konrad Birkenstock ανοίγει δύο καταστήματα υποδημάτων στη Φρανκφούρτη και αρχίζει να φτιάχνει και να πουλά εύκαμπτους πάτους.

Χάρη στην αυξανόμενη επιτυχία των πάτων του, ο Konrad Birkenstock αγοράζει μια μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής το 1925. Το εργοστάσιο εδρεύει στο Friedberg της Έσσης, με εκτεταμένες εγκαταστάσεις. Οι πάτοι κατασκευάζονταν μέρα και νύχτα για να καλύψουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις.

Ο Carl Birkenstock εγκαινιάζει τα εκπαιδευτικά σεμινάρια BIRKENSTOCK - τα οποία αργότερα θα γίνουν διάσημα - στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, περισσότεροι από 5.000 επαγγελματίες λαμβάνουν μέρος στα εβδομαδιαία σεμινάρια ποδολογίας και ειδικών υποδημάτων. Κορυφαίοι γιατροί υποστηρίζουν τα σεμινάρια και το «σύστημα Carl Birkenstock».

Ένα εγχειρίδιο με τίτλο Podiatry - The Carl Birkenstock System εκδίδεται σε 14.000 αντίτυπα και είναι το βιβλίο ποδολογίας με τις περισσότερες πωλήσεις της ημέρας. Πάνω από 112 σελίδες και με 55 εικονογραφήσεις, ο Carl Birkenstock εκθέτει τις θεωρίες του σχετικά με το «φυσικό βάδισμα» - το σύστημα του αποτυπώματος - και τα υγιή υποδήματα.

Το 1963 είναι η χρονιά που γεννά μια επαναστατική ιδέα. Παίρνοντας το εύκαμπτο πέλμα Birkenstock με πυρήνα από φελλό και λατέξ, ο Karl Birkenstock αναπτύσσει το δικό του σανδάλι και λανσάρει το Madrid - το πρώτο εύκαμπτο πέδιλο με βαθύ και εύκαμπτο πέλμα - το 1963. Αρχικά κυκλοφόρησε ως "πέδιλο γυμναστικής" και λίγο πολύ αμετάβλητο μέχρι σήμερα, αυτό το κλασικό μοντέλο θέτει τα θεμέλια για τη σημερινή αγορά υποδημάτων άνεσης.

Στην παραγωγή χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά φιλικές προς το περιβάλλον κόλλες - καθιστώντας την BIRKENSTOCK έναν από τους πρώτους κατασκευαστές υποδημάτων στον κόσμο που χρησιμοποιεί υδατοδιαλυτές και χωρίς διαλύτες κόλλες σχεδόν αποκλειστικά στις παραγωγικές της διαδικασίες.

Η Birkenstock αντιμετωπίζει το ζήτημα της ενεργειακής απόδοσης σε πρώιμο στάδιο. Μειώνει συνεχώς τις ενεργειακές απαιτήσεις μέσω της εσωτερικής ανάπτυξης ειδικού εξοπλισμού και συνεχών βελτιώσεων στις παραγωγικές διαδικασίες - με μειώσεις άνω του 90% μέχρι σήμερα.

Η οικογένεια Birkenstocks μεγαλώνει. Μια ποικιλία αδειοδοτημένων εμπορικών σημάτων, όπως το Papillio και το Betula, καθιερώνονται τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε η εταιρεία να μπορεί να προσφέρει συμπληρωματικές και πρόσθετες ομάδες προϊόντων.

Μια νέα, μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής πάτων τίθεται σε λειτουργία την άνοιξη του 2009 στο Görlitz. Το 2012 είναι η χρονιά που προαναγγέλλει μια από τις πιο σημαντικές καμπές στην ιστορία της εταιρείας. Η Birkenstock γίνεται εταιρεία. Η παραδοσιακή εταιρεία πραγματοποιεί με επιτυχία τις μεταβάσεις από ένα χαλαρό δίκτυο 38 ξεχωριστών εταιρειών σε έναν όμιλο με τρεις επιχειρηματικές μονάδες (παραγωγή, διανομή, υπηρεσίες). Η ομάδα διευθύνεται από μια εκτελεστική ομάδα, η οποία για πρώτη φορά δεν αποτελείται από μέλη της οικογένειας - ένα πρωτοφανές γεγονός στην σχεδόν 240χρονη ιστορία της εταιρείας. Ο Markus Bensburg και ο Oliver Reichert είναι υπεύθυνοι για τις δραστηριότητες του Ομίλου BIRKENSTOCK.

Το 2020 η Birkenstock αναγνωρίζεται ως η «Μάρκα της Χρονιάς» από τα διάσημα περιοδικά και τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως. Το αμερικανικό περιοδικό παπουτσιών "Footwear News" το ανακηρύσσει "Brand of the Year", ενώ η βρετανική Vogue απονέμει τον τίτλο "Sandal of the Year".

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς θα σωθείς από τις παρανυχίδες και τα πετσάκια που σου χαλάνε το μανικιούρ

Body+Mind 28.04.2024
Τι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν τα ξεφορτώνεσαι

Πως θα απαλλαγείς από την δυσκοιλιότητα

Body+Mind 28.04.2024
Μυστικά κατά της δυσκοιλιότητος

Ο νόστιμος ξηρός καρπός που θα σταματήσει τις λιγούρες σου

Food 28.04.2024
Έχει επίδραση στο κέντρο αυτοελέγχου του εγκεφάλου

Λαύκος: Το ελληνικό χωριό που απαγορεύονται τα αυτοκίνητα

Ταξίδια 28.04.2024
Το πανέμορφο χωριό του Πηλίου που πρέπει να επεισκεφθείς

Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σπίτι Χτες
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!

Αυτές είναι οι απαραίτητες πρωτεΐνες και βιταμίνες για το δέρμα σου

Body+Mind Χτες
Ανάλογα τις ανάγκες σου, βάλτα στην καθημερινότητά σου

Tελικά κάθε πότε πρέπει να κόβουμε τα μαλλιά μας;

Body+Mind Χτες
Εξαρτάται από κάποιους παράγοντες

Η καλύτερη άσκηση για να καθυστερήσουμε τη γήρανση

Body+Mind Χτες
Ποια άσκηση μας κάνει βιολογικά νεότερους;

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind Προχτές
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets Προχτές
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους