E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έτσι θα ζωντανέψεις ένα ξεραμένο φυτό!

Κι όμως μπορείς να σώσεις τα αγαπημένα σου φυτά, αρκεί να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα!

Γράφει η MATINA KONTOY Δημοσίευση 19/8/2023 | 00:17

Έτσι θα ζωντανέψεις ένα ξεραμένο φυτό!
Φωτ. αρχείου / envato

Όταν τα φυτά ξεραθούν, χάνουν τα φύλλα τους και δεν εμφανίζουν ξανά νέα βλάστηση. Σε αρκετές περιπτώσεις, η ξήρανση των φυτών είναι φυσιολογική όπως συμβαίνει στα ετήσια λουλούδια όταν έρχεται ο χειμώνας, στα εποχιακά λαχανικά όταν ολοκληρώνεται η καρποφορία τους, καθώς σε καρποφόρα δέντρα που έχουν διανύσει αρκετές δεκαετίες ζωής.

Τα φυτά πριν ξεραθούν, συνήθως με τον τρόπο τους μας δίνουν κάποια μηνύματα ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Πολλές φορές σταδιακά κιτρινίζουν τα φύλλα τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το αποτέλεσμα έρχεται πολύ γρήγορα.

Πολλά φυτά είναι πιο ανθεκτικά από ό,τι νομίζουμε και μπορούν να αναρρώσουν από δύσκολες συνθήκες. Αρκεί να καταλάβουμε τι έχει συμβεί στο φυτό, ώστε να κάνουμε τα βήματα που χρειάζεται και να το διορθώσουμε.

Το μυστικό για την αναζωογόνηση των περισσότερων φυτών βρίσκεται στην ικανοποίηση των μοναδικών τους αναγκών. Δεν απαιτούν όλα τα φυτά την ίδια ποσότητα ήλιου και νερού, ούτε ευδοκιμούν κάτω από τις ίδιες θερμοκρασίες.

 Τι χρειάζεται να κάνουμε για να τα επαναφέρουμε;

Σωστό πότισμα

Το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο για να φωτοσυνθέσουν και να απορροφήσουν θρεπτικά στοιχεία. Το ελλιπές πότισμα προκαλεί σταδιακή ξήρανση του φυτού. Ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν έντονες θερμοκρασίες, είναι σημαντικό να αυξάνουμε την ποσότητα του νερού και να ποτίζουμε πιο συχνά. Για αυτό χρειάζεται να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες που έχει το κάθε φυτό στο πότισμα.

 

Κλάδεμα

Τα ξερά φύλλα και κλαδιά δυστυχώς δεν πρόκειται να επανέλθουν ποτέ στο φυσιολογικό τους. Επομένως, ένα καλό κλάδεμα, ακόμα και στα σημεία που είναι κατάφυτα, είναι πολύ χρήσιμο. Αφού το καθαρίσουμε, το φροντίζουμε κανονικά μέχρι να επανέλθει. Για να βοηθήσουμε τα φυτά να δυναμώσουν, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκχύλισμα φυκιών.

Αντιμετώπισε τα παράσιτα

Μερικά παράσιτα είναι αρκετά ορατά, ενώ άλλα αφήνουν πίσω τους στοιχεία όπως ιστούς αράχνης. Ευτυχώς, τα περισσότερα παράσιτα των φυτών αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα, με ειδικά σκευάσματα. Για μεμονωμένες παρασιτώσεις, απλώς το κόψιμο του προσβεβλημένου ιστού μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Έλεγξε προσεκτικά το περιβάλλον του φυτού

Εάν η αιτία που το φυτό έχει ξεραθεί δεν είναι προφανής, έλεγξε τις συνθήκες καλλιέργειας. Το πολύ λίγο ή πολύ φως μπορεί να εμποδίσει ένα φυτό να ευδοκιμήσει, όπως και οι λάθος θερμοκρασίες. Ξεκίνα γνωρίζοντας το φυτό σου. Πόσο φως χρειάζεται; Ποιες είναι οι ιδανικές θερμοκρασίες ανάπτυξης; Στη συνέχεια έλεγξε το περιβάλλον του φυτού. Ίσως, το φυτό να βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα κρύο περιβάλλον ή να δέχεται πολύ ηλιακό φως. Οι συνθήκες ποικίλλουν επίσης κατά τη διάρκεια του έτους. Ένα φυτό που είναι απόλυτα “χαρούμενο” κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να χρειαστεί διαφορετική φροντίδα το χειμώνα.

Λίπασμα

Αν και είναι δελεαστικό να δίνουμε στα φυτά μας μια θρεπτική ώθηση, η χρήση λιπασμάτων σε ένα αδύναμο φυτό μπορεί να μην ενδείκνυται. Συνήθως τα φυτά χρειάζονται λίπασμα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, ενώ καλό είναι να το αποφεύγουμε σε περιόδους ακραίων θερμοκρασιών. Διάβασε αυτό για να μάθεις πώς να φτιάξεις το δικό σου λίπασμα για τα φυτά με υλικά από την κουζίνα σου!

Πηγή φωτ.: Facebook

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς θα σωθείς από τις παρανυχίδες και τα πετσάκια που σου χαλάνε το μανικιούρ

Body+Mind 28.04.2024
Τι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν τα ξεφορτώνεσαι

Πως θα απαλλαγείς από την δυσκοιλιότητα

Body+Mind 28.04.2024
Μυστικά κατά της δυσκοιλιότητος

Ο νόστιμος ξηρός καρπός που θα σταματήσει τις λιγούρες σου

Food 28.04.2024
Έχει επίδραση στο κέντρο αυτοελέγχου του εγκεφάλου

Λαύκος: Το ελληνικό χωριό που απαγορεύονται τα αυτοκίνητα

Ταξίδια 28.04.2024
Το πανέμορφο χωριό του Πηλίου που πρέπει να επεισκεφθείς

Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σπίτι Χτες
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!

Αυτές είναι οι απαραίτητες πρωτεΐνες και βιταμίνες για το δέρμα σου

Body+Mind Χτες
Ανάλογα τις ανάγκες σου, βάλτα στην καθημερινότητά σου

Tελικά κάθε πότε πρέπει να κόβουμε τα μαλλιά μας;

Body+Mind Χτες
Εξαρτάται από κάποιους παράγοντες

Η καλύτερη άσκηση για να καθυστερήσουμε τη γήρανση

Body+Mind Χτες
Ποια άσκηση μας κάνει βιολογικά νεότερους;

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind Προχτές
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets Προχτές
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους