E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καύσωνας και στη θάλασσα: Βράζει η Μεσόγειος

Κύμα ζέστης στα νερά της Μεσογείου απειλεί τα οικοσυστήματα

Δημοσίευση 19/7/2023 | 20:09

Καύσωνας και στη θάλασσα: Βράζει η Μεσόγειος
Pexels

Το κύμα ζέστης που σαρώνει την Ελλάδα και την υπόλοιπη Νότια Ευρώπη δεν πλήττει μόνο την ξηρά αλλά και τη θάλασσα, με τη Μεσόγειο να επηρεάζεται από θαλάσσιο καύσωνα που δεν αποκλείεται να ενταθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και να φτάσε τα επίπεδα του ακραίου περυσινού καλοκαιριού.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στη Δυτική Μεσόγειο, με τη θερμοκρασία του νερού έξω από τις ακτές της Ισπανίας και της Βόρειας Αφρικής στις 13 Ιουλίου να φτάνει 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από την τιμή αναφοράς για την περιοχή, ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης Copernicus.

Σύμφωνα με τον ωκεανογραφικό οργανισμό Mercator Ocean, ο θαλάσσιος καύσωνας έχει προς το παρόν «μέτρια» ένταση, μπορεί όμως να φτάσει σε «ακραία» επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες.

Οι οικολογικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικές, δεδομένου ότι αρκετά είδη ψαριών, κοραλλιών, φυκών και θαλάσσιων φυτών μπορούν να επιζήσουν μόνο σε ένα στενό εύρος θερμοκρασιών.

Η ζέστη ευνοεί επίσης τροπικά ξενικά είδη που εισβάλλουν στη Μεσόγειο από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Καύσωνας και στον Ατλαντικό

Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζει πάντως σημάδια ύφεσης εμφανίζει ο «πρωτοφανής» θαλάσσιος καύσωνας των προηγούμενων εβδομάδων στον Ανατολικό Ατλαντικό, έξω από τις δυτικές ακτές της Ευρώπης.

Στα τέλη Ιουνίου η Βόρεια Θάλασσα επλήγη αυτή από θαλάσσιο καύσωνα Κατηγορίας 4, επίπεδο που ορίζεται ως «ακραίο» από την αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ). Σε ορισμένες περιοχές η θερμοκρασία του νερού ανέβηκε 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό.

Σε όλο τον πλανήτη τα νερά είναι ασυνήθιστα ζεστά εδώ και μήνες. Οι επιφανειακές θερμοκρασίες των ωκεανών τον Απρίλιο και τον Μάιο ήταν φέτος οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις το 1850.

Υψηλότερες από το κανονικό είναι και οι επιφανειακές θερμοκρασίες στον Ανατολικό Ειρηνικό, λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση μιας θερμής μάζας νερού έξω από τις ακτές του Περού.

Συνέπειες του περυσινού καύσωνα

Πέρυσι, ισχυρός θαλάσσιος καύσωνας ανέβασε τη θερμοκρασία του νερού σε ορισμένες περιοχές της Μεσογείου πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Ως αποτέλεσμα, ολόκληρα δάση κοραλλιών απονεκρώθηκαν στη Μασσαλία, στην Ισπανία και τη Σαρδηνία, ενώ στην Ελλάδα επηρεάστηκαν οι καλλιέργειες μυδιών.

Σύμφωνα με μελέτη του 2020, η συχνότητα των θαλάσσιων καυσώνων έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 20 φορές λόγω της ανθρωπογενούς παγκόσμιας θέρμανσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μίκαελ Σουμάχερ: 12 χρόνια από το εφιαλτικό ατύχημα στο σκι στο Μεριμπέλ: Πώς είναι σήμερα ο θρύλος της Ferrari

Auto + Moto 29.12.2025
Δώδεκα χρόνια σιωπής και ελπίδας. Από εκείνη την ημέρα, ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά δημόσια

Αρης Μουγκοπέτρος: Στα δικαστήρια Τρίπολης ώστε να απολογηθεί για την ενδοοικογενειακή απειλή

Ελλάδα 29.12.2025
Ο Αρης Μουγκοπέτρος απολογείται στον ανακριτή, έπειτα από μήνυση της εν διαστάσει συζύγου του για ενδοοικογενειακή απειλή

Ποιες φορολογικές εκκρεμότητες πρέπει να τακτοποιηθούν πριν από την εκπνοή του 2025

Οικονομία 29.12.2025
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τους φορολογούμενους

Δεν κάνουν πίσω οι αγρότες: Νέες κινητοποιήσεις το μεσημέρι με αποκλεισμό παρακαμπτήριων δρόμων

Ελλάδα 29.12.2025
Σε Νίκαια, Μάλγαρα και Μπράλο αναμένεται να κοπεί πλήρως την κυκλοφορία

Βλάβη σε συρμό της μπλε γραμμής του Μετρό ‑ Μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια

Ελλάδα 29.12.2025
Eχει ακινητοποιηθεί στον σταθμό Εθνική Αμυνα

«Πέτα το όπλο σου»: Ο ήρωας της παραλίας στο Σίδνεϊ περιγράφει τη στιγμή που ακινητοποίησε τον ένοπλο

Κόσμος 29.12.2025
«Δεν θέλω να βλέπω ανθρώπους να σκοτώνονται μπροστά μου, δεν θέλω να ακούω το όπλο του, δεν θέλω να βλέπω ανθρώπους να ουρλιάζουν και να ικετεύουν»

Συγκλονίζει η μητέρα της ορειβάτισσας που πέθανε στα Βαρδούσια

Ελλάδα 29.12.2025
«Της είπα Θεοδώρα μου μην πας»

Επιστροφή ενοικίου: Αύριο λήγει η προθεσμία για διορθώσεις και πληρωμές έως 15 Ιανουαρίου

Οικονομία 29.12.2025
Όσοι δεν κινηθούν εγκαίρως δεν θα έχουν δεύτερη ευκαιρία για νέο υπολογισμό της ενίσχυσης

5χρονο αγόρι εγκλωβίστηκε σε κυλιόμενο διάδρομο και πέθανε σε χιονοδρομικό κέντρο

Κόσμος 29.12.2025
Ένα 5χρονο αγόρι πέθανε στην Ιαπωνία αφού εγκλωβίστηκε σε κυλιόμενο διάδρομο