E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Oδηγός επιβίωσης στον καύσωνα

Καύσωνας του Κέρβερου: Kαυτές θερμοκρασίες σαρώνουν τη νότια Ευρώπη ‑ Πόσο θα διαρκέσει

Κύμα καύσωνα σαρώνει περιοχές της νότιας Ευρώπης, με πιθανές θερμοκρασίες ρεκόρ τις επόμενες ημέρες.

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 14/7/2023 | 10:21

Καύσωνας του Κέρβερου: Kαυτές θερμοκρασίες σαρώνουν τη νότια Ευρώπη ‑ Πόσο θα διαρκέσει

Η Κροατία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Τουρκία θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες περίπου 40°C.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου (104 F) σε περιοχές της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Κροατίας και της Τουρκίας. 

Οι ακραίες θερμοκρασίες έπληξαν την Ευρώπη φέτος καθώς ο κόσμος κατακλύζεται από το καιρικό μοτίβο του Ελ Νίνιο και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θερμαίνουν το κλίμα μας.

Αλλά τα τελευταία υψηλά έχουν επιδεινωθεί από έναν αντικυκλώνα που ονομάστηκε «Cerberus». Αυτή η περιοχή υψηλής πίεσης ξεκίνησε από τη Σαχάρα πριν περάσει στη βόρεια Αφρική και στη Μεσόγειο.

Ο καύσωνας Κέρβερος ονομάστηκε από την Ιταλική Μετεωρολογική Εταιρεία από το φλογερό, τρικέφαλο σκυλί που φυλάει τις πύλες του κάτω κόσμου στην ελληνική μυθολογία.

Pexels/Aρχείου

Στην Ιταλία, οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τους 48,8 C (119,8 F). Κόκκινος συναγερμός έχει εκδοθεί σε 10 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ρώμη, η Μπολόνια και η Φλωρεντία.

Την Τρίτη, ένας άνδρας γύρω στα σαράντα πέθανε μετά από κατάρρευση στη βόρεια Ιταλία. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο 44χρονος εργάτης ζωγράφιζε γραμμές διάβασης στην πόλη Lodi, κοντά στο Μιλάνο, πριν καταρρεύσει από τη ζέστη. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου αργότερα πέθανε.

Αρκετοί επισκέπτες στη χώρα έχουν καταρρεύσει από θερμοπληξία, συμπεριλαμβανομένου ενός Βρετανού έξω από το Κολοσσαίο στη Ρώμη. 

Δύο Αυστραλοί τουρίστες στους δρόμους της Ρώμης είπαν στο BBC ότι έμειναν «πραγματικά έκπληκτοι» από τη ζέστη. «Χαλάει λίγο τα σχέδιά μας ως τουρίστες», είπαν οι φίλες της Μελβούρνης Μαρία και Γκλόρια. «Προσπαθούμε να μην βγαίνουμε έξω στη μέση της ημέρας». 

Συνιστάται στους ανθρώπους να πίνουν τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα και να αποφεύγουν τον καφέ και το αλκοόλ, τα οποία αφυδατώνουν. 

Μια νέα μελέτη λέει ότι 61.672 άνθρωποι πέθαναν στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της ζέστης πέρυσι. Το Ινστιτούτο ISGlobal στη Βαρκελώνη - το οποίο ερευνά την παγκόσμια υγεία - δήλωσε ότι η Ιταλία είχε τους περισσότερους θανάτους που θα μπορούσαν να αποδοθούν στη ζέστη, με 18.010, ενώ η Ισπανία είχε 11.324 και η Γερμανία 8.173.

Ο φόβος είναι ότι η ζέστη θα μπορούσε να προκαλέσει πολλούς περισσότερους θανάτους αυτό το καλοκαίρι.

Πόλεις στην Ισπανία με τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτων που προκαλούνται από τη ζέστη είναι η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Βαλένθια, η Σεβίλλη, η Μάλαγα, η Μούρθια, η Πάλμα ντε Μαγιόρκα και το Μπιλμπάο, σύμφωνα με την έρευνα του ISGlobal.

Οι ειδικοί λένε ότι οι περίοδοι με εξαιρετικά ζεστό καιρό γίνονται όλο και πιο συχνές και η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι είναι πλέον φυσιολογικό να υπάρχουν θερμοκρασίες ρεκόρ.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ζέστη στη νότια Ευρώπη θα φτάσει πιο πάνω, με το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμένει σε ψυχρότερο αέρα στον Ατλαντικό όλη την επόμενη εβδομάδα, το οποίο όμως βιώνει έναν Ιούλιο που ήταν ελαφρώς πιο υγρός από τον κανονικό, με θερμοκρασίες που φαίνονται μάλλον χαμηλές. Αλλά αυτό έρχεται κυρίως σε αντίθεση με τον καιρό στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο, ο οποίος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί με σημαντικό περιθώριο - κάτι που, σύμφωνα με το Met Office, έφερε το «δακτυλικό αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής».

Πόσο θα διαρκέσει ο καύσωνας του Κέρβερου;

Η υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι υπάρχει 90% πιθανότητα ο Ελ Νίνιο να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους με μέτρια ένταση ή υψηλότερη.

Ο ακραίος καύσωνας που προκαλείται από τον Κέρβερο προβλέπεται να πλήξει τη Μεσόγειο για περίπου δύο εβδομάδες. Αλλά αυτό δεν θα είναι το τέλος των καιρικών δεικτών της Ευρώπης.

Η ήπειρος κατέγραψε την πιο καυτή εβδομάδα της ποτέ αυτόν τον μήνα, αφού βίωσε τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).

Η υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι υπάρχει 90% πιθανότητα ο Ελ Νίνιο να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους με μέτρια ένταση ή υψηλότερη.

Το παγκόσμιο καιρικό φαινόμενο συμβαίνει όταν τα νερά στον Ειρηνικό Ωκεανό γίνονται πολύ πιο ζεστά από το συνηθισμένο. Θα μπορούσε να ωθήσει τον κόσμο να ξεπεράσει ένα νέο ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας, κάνοντας τα κύματα καύσωνα και τις καταιγίδες ισχυρότερες.

Μια πρόσφατη έκθεση της Greenpeace σχετικά με τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στον καιρό της Ισπανίας τόνισε την επείγουσα ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη. Η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η μείωση της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα είναι ζωτικής σημασίας για αυτόν τον στόχο.

Body+Mind

Καύσωνας: 10 tips για να μπορέσεις να κοιμηθείς

Μικρές αλλαγές μπορούν να σου χαρίσουν έναν καλό ύπνο ακόμα και την πιο ζεστή καλοκαιρινή νύχτα
Περιβάλλον

Καύσωνας του Κέρβερου: Kαυτές θερμοκρασίες σαρώνουν τη νότια Ευρώπη ‑ Πόσο θα διαρκέσει

Κύμα καύσωνα σαρώνει περιοχές της νότιας Ευρώπης, με πιθανές θερμοκρασίες ρεκόρ τις επόμενες ημέρες.
Νέα Εποχή

Πως δημιουργείται ένα κύμα καύσωνα

Φέτος το καλοκαίρι έχουν παρατηρηθεί θερμοκρασίες σε χώρες που δεν έχουν συνηθίσει την ζέστη και ακόμα υψηλότερες σε πιο ζεστές χώρες. Η
Body+Mind

Το κόλπο για να κοιμηθείτε εύκολα όταν έχει καύσωνα

Εμπνευσμένο από τους ανθρώπους της ερήμου
Body+Mind

Τα τρόφιμα που μας ανακουφίζουν από τον καύσωνα

Για να αντέξουμε τις υψηλές θερμοκρασίες
Σπίτι

Καύσωνας: Το κόλπο για να ρίξετε τη θερμοκρασία το βράδυ

Θα το χρειαστούμε αυτή την εβδομάδα
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική 27.04.2024
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή 27.04.2024
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά 27.04.2024
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός

Tι συνέβη τη μέρα που έγινε το μεγάλο κραχ της Wall Street

Ιστορικά 27.04.2024
Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929 ήταν η πιο καταστροφική του χρηματιστηρίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Με φρέσκες ιδέες και δυναμισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πρόσωπα Χτες
Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories Χτες
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories Χτες
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Προχτές
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο