E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αλέξης Τσίπρας: Οι διάδοχοι στον ΣΥΡΙΖΑ – Το συνέδριο και τα θολά σημεία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/6/2023 | 07:42

Αλέξης Τσίπρας: Οι διάδοχοι στον ΣΥΡΙΖΑ – Το συνέδριο και τα θολά σημεία

Ο χρόνος πιέζει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του κόμματος. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας παρέμενε στην θέση του, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε την πολυτέλεια να τοποθετήσει την ημερομηνία της εκλογής νέου αρχηγού ακόμη και τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο τώρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου, να αποτιμήσουν την εκλογική ήττα και να συντάξουν την «γραμμή» που θα ακολουθήσουν απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στις προγραμματικές δηλώσεις στην Βουλή.

Όπως όλα δείχνουν το Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταρτιστεί ο οδικός χάρτης των διαδικασιών. Την σκυτάλη θα πάρει η Κεντρική Επιτροπή που θα καταλήξει στο χρονοδιάγραμμα την εκλογή του προέδρου από την βάση του κόμματος.

Οι αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα
Επόμενος σταθμός είναι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκλεγεί ο νέος επικεφαλής που θα αναλάβει να δώσει το στίγμα του κόμματος κόντρα στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, τα πρόσωπα που αναμένονται να δώσουν την μάχη για να παραλάβουν έπειτα από 15 χρόνια την σκυτάλη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

  • η Έφη Αχτσιόγλου: Τομεάρχης Οικονομικών και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζεται και από τους λεγόμενους «53».
  • ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της «Ομπρέλας»
  • ο Αλέξης Χαρίτης: Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ
  • ο ΔιονύσηςΤεμπονέρας: επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
  • ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης: ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα , υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ποια είναι τα θολά σημεία

Σε αυτή τη φάση μεγάλες πιθανότητες για την ανάληψη της προεδρίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει η Όλγα Γεροβασίλη, που γνωρίζει καλά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ως πρώην γραμματέας της ΚΟ. Παράλληλα διατηρεί στενή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα και καλή επικοινωνία με τα υπόλοιπα «ρεύματα» στο κόμμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη μέρα – Το χρονοδιάγραμμα μέχρι την εκλογή νέου προέδρου

Σε αυτή τη φάση, όμως, δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα τοποθετηθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής ή η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πάει σε ψηφοφορία με άλλους υποψήφιους, όπως τον Νάσο Ηλιόπουλο. Δεδομένο θεωρείται ότι το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος για να μην προκαταβάλει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι μέλλει γενέσθαι με το συνέδριο

Αμέσως μετά τις εκλογές το πρώτο σημείο τριβής μεταξύ των στελεχών της Κουμουνδούρου διαφάνηκε ότι θα είναι η διεξαγωγή του συνεδρίου. Οι πληροφορίες τότε ανέφεραν ότι τα στελέχη κοντά στον Αλέξη Τσίπρα ήθελαν να γίνει ένα fast track συνέδριο λίγων ημερών και στη συνέχεια το κόμμα να οδηγηθεί στην εκλογή του προέδρου. Αυτή η πρόταση βέβαια ήταν στο τραπέζι όσο ο Αλέξης Τσίπρας φαινόταν ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος.

Την πρόταση αυτή φαίνεται ότι συμμερίζονταν και η πασοκογενής τάση στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της «Ομπρέλας» ήθελαν το συνέδριο να πραγματοποιηθεί από το φθινόπωρο και να δοθεί χρόνος για να αποτιμηθούν τα αίτια της βαριάς ήττας στις εκλογές αλλά και οι θέσεις για την χάραξη της νέας στρατηγικής του κόμματος. Ωστόσο, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα είναι θολό τι θα γίνει με το συνέδριο του κόμματος.

Το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του όπως έκανε και με την ανακοίνωση της απόφασης του να παραιτηθεί.
Όπως έγινε γνωστό ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει μόνο στο στενό περιβάλλον του – την σύζυγο του, Μπέτυ Μπαζιάνα, τα δύο αδέρφια του και δύο στενούς συνεργάτες του- για την απόφαση του να μην διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό αιφνιδίασε τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου στη συνεδρίαση το πρωί της Πέμπτης.

Σε αυτή τη συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να δήλωσε ότι επιθυμεί να συμμετέχει στα όργανα του κόμματος, να έχει συμβουλευτικό ρόλο και να βοηθήσει στην επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε υπάρχει ένα ζήτημα με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που πήγαν στο κόμμα τα τελευταία χρόνια από κοινωνικά στρώματα που εξέφραζε ο Αλέξης Τσίπρας.. Για παράδειγμα δεν είναι ξεκάθαρο τι θα πράξουν οι πασοκογενείς μετά την παραίτηση Τσίπρα, αν δηλαδή θα παραμείνουν και θα διεκδικήσουν ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ ή ετοιμάζονται να απέχουν από τις διαδικασίες.

Οι φήμες για νέο κόμμα

Πάντως, πριν την ανακοίνωση στο Ζάππειο δεν ήταν λίγες οι φωνές που καλούσαν τον Αλέξη Τσίπρα να τελειώνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό σχήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ευάγγελος Αντώναρος, πριν την παραίτηση Τσίπρα, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Μικρές ιστορικές αναδρομές. Ο Κωνστ. Καραμανλής, ιδρυτής ο ίδιος της ΕΡΕ, της γύρισε την πλάτη και ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, κορυφαίος υπουργός της Ένωσης Κέντρου, της γύρισε την πλάτη κι ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ.
Μήπως ήρθε η ώρα να τριτώσει το καλό;»

Αυτή η φημολογία δεν έχει σταματήσει, καθώς αρκετοί προεξοφλούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ μικρός σε ηλικία και με αρκετά μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για να αποστρατευθεί.

Άλλα σενάρια για το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα τον θέλουν να αναλαμβάνει σημαίνοντα ρόλο στην Ευρώπη. Το μοναδικό βέβαιο είναι ότι ο ίδιος δεν έχει μιλήσει για τα σχέδια του. Σε αυτή τη φάση είναι σίγουρο ότι χρειάζεται χρόνο ώστε μετά από 15 χρόνια στη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να βρει τα πατήματα του για την επόμενη ημέρα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λαμία: Σταφυλόκοκκος βρέθηκε στα γεύματα των μαθητών που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση

Ελλάδα 20.05.2024
Σταφυλόκοκκος είναι το βακτήριο που βρέθηκε στα σχολικά γεύματα

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε για σeξουαλική παρeνόχληση 11χρονης σε γήπεδα 5 επί 5

Ελλάδα 20.05.2024
Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε την κατηγορία

Θρίλερ στην Ελβετία: Πέθανε το 6χρονο κοριτσάκι που είχε βρεθεί αναίσθητο σε δάσος

Κόσμος 20.05.2024
Ένα εξάχρονο κοριτσάκι, που είχε βρεθεί χθες χωρίς τις αισθήσεις του σε ένα δάσος στην Ελβετία

Ιταλία: Εργαζόμενη σε κρουαζιερόπλοιο συνελήφθη για τη δολοφονία του νεογέννητου παιδιού της

Κόσμος 20.05.2024
Η γυναίκα δεν είχε αποκαλύψει την εγκυμοσύνη της - Οι αστυνομικοί τη βρήκαν σε σύγχυση

Ρωσία: Πρόστιμο σε άνδρα επειδή… έβαψε τα μαλλιά του στα χρώματα της Ουκρανίας

Κόσμος 20.05.2024
Ο νεαρός είπε ότι βάφει τα μαλλιά του σε έντονα χρώματα εδώ και χρόνια

Λάρισα: Γυναίκα παρασύρθηκε από μηχανάκι ‑ Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Ελλάδα 20.05.2024
Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ τα αίτια του ατυχήματος διερευνά η Αστυνομία

Ιράν: Σε «τεχνική βλάβη» οφείλεται η πτώση του ελικοπτέρου που επέβαινε ο Ραΐσι

Κόσμος 20.05.2024
«Το σύστημα μετάδοσης σήματος έκτακτης ανάγκης του ελικοπτέρου πιθανόν να είχε απενεργοποιηθεί»

Σκιάθος: Ζητούν από γιατρούς που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας 2.500 ευρώ τον μήνα για στέγη

Ελλάδα 20.05.2024
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, με ανακοίνωσή του, ζητεί από τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων να μην αντιμετωπίζονται ως τουρίστες οι γιατροί

Χάνει την έδρα του ο βουλευτής της ΝΔ στα Γρεβενά Γιάννης Γιάτσιος

Ελλάδα 20.05.2024
Το Εκλογοδικείο έγινε δεκτή την ένσταση του υποψηφίου βουλευτή - Aναβολή έκδοσης απόφασης για τις ενστάσεις κατά Σπαρτιατών

Κολωνός: Συνελήφθη 17χρονος με γεμάτο περίστροφο

Ελλάδα 20.05.2024
Κρατείται και ο πατέρας του

Ρόδος: Αλλοδαποί προσπάθησαν να αρπάξουν ελληνική σημαία ‑ Πόσταραν το video στα social media

Ελλάδα 20.05.2024
Οι δυο αλλοδαποί είχαν τέτοιο θράσος που προσπάθησαν να την κλέψουν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα!

Γιατί έπεσε το ελικόπτερο του Ιρανού Προέδρου

Κόσμος 20.05.2024
Οι πρώτες επίσημες αναφορές για τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου