LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Προειδοποίηση ογκολόγων: Ένα «τσουνάμι» καρκίνων έρχεται για την τρίτη ηλικία

Oγκολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα συστήματα υγείας και την δυνατότητά τους να ανταποκριθούν σε ένα «τσουνάμι» καρκίνων στους ηλικιωμένους.

Δημοσίευση 6/6/2023 | 16:34

Προειδοποίηση ογκολόγων: Ένα «τσουνάμι» καρκίνων έρχεται για την τρίτη ηλικία

Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί επειγόντως για ένα παγκόσμιο «τσουνάμι» εκατομμυρίων ηλικιωμένων καρκινοπαθών, διαφορετικά τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα κινδυνεύσουν να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν, προειδοποίησαν κορυφαίοι γιατροί, σε ένα ανησυχητικό δημοσίευμα του Guardian.

Με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και την ταχεία αύξηση του πληθυσμού των ηλικιωμένων, η διαφαινόμενη αύξηση των ηλικιωμένων ασθενών με καρκίνο αποτελεί πλέον «σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία», αναφέρει σε έκθεσή της η Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO). Τα κέντρα καρκίνου πρέπει να προετοιμαστούν για ένα«τσουνάμι καρκίνων της τρίτης ηλικίας», πρόσθεσαν οι εμπειρογνώμονες.

Καθώς ο πληθυσμός διευρύνεται και η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται κατακόρυφα

Στο ετήσιο συνέδριο της ASCO στο Σικάγο, το μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο, ο Άντριου Τσάπμαν, διευθυντής του Sidney Kimmel Cancer Center-Jefferson Health και ειδικός στη γηριατρική ογκολογία, δήλωσε: «Καθώς ο πληθυσμός διευρύνεται και η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται κατακόρυφα, είμαστε πραγματικά προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανάγκες; Νομίζω ότι σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είμαστε προετοιμασμένοι».

Η μεγαλύτερη ηλικία είναι ένας καθιερωμένος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο, αλλά η σημασία της ενσωμάτωσης αξιολογήσεων ειδικά για τους ηλικιωμένους στη διάγνωση, τη φροντίδα και τη θεραπεία του καρκίνου δεν έχει αναγνωριστεί επαρκώς εδώ και χρόνια.

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που σχετίζεται με τη γήρανση

«Γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που σχετίζεται με τη γήρανση και υπάρχουν διάφοροι βιολογικοί μηχανισμοί για το γιατί συμβαίνει αυτό», δήλωσε ο Τσάπμαν. «Αυτό που συχνά διαφεύγει είναι ότι οι στόχοι, οι επιθυμίες, οι ανάγκες, οι προτιμήσεις και τα ζητήματα των ηλικιωμένων είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα του μέσου ενήλικα.

«Μερικές φορές υπάρχει ένας μηδενισμός - "αν είσαι μεγαλύτερος δεν θα ασχοληθούμε"- ο οποίος είναι φρικτός», πρόσθεσε.

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς συχνά δίνουν προτεραιότητα στη διατήρηση της ανεξαρτησίας τους παρά στην αναζήτηση θεραπευτικών θεραπειών, λέει ο Τσάπμαν. Τους ενδιαφέρει να είναι σε θέση να εκτελούν δραστηριότητες όπως η οδήγηση, να περνούν χρόνο με την οικογένεια και χόμπι όπως το γκολφ και η κηπουρική, πρόσθεσε.

«Αν πρόκειται να δώσετε σε κάποιον θεραπεία που θα του τα στερήσει αυτά, μπορεί να μην το θέλει. Είναι πολύ διαφορετικό από κάποιον 45χρονο που θέλει να ζήσει άλλα 40 χρόνια», είπε.

Μέχρι το 2040, αύξηση σε 27,5 εκατ. νέα περιστατικά καρκίνου παγκοσμίως
Η Τζούλι Γκράλοου, επικεφαλής ιατρός και αντιπρόεδρος της ASCO, δήλωσε ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να δράσουν άμεσα για να αποφύγουν την υπερφόρτωση από τη δραματική αύξηση των ηλικιωμένων ασθενών με καρκίνο. «Μέχρι το 2040, η παγκόσμια επιβάρυνση αναμένεται να αυξηθεί σε 27,5 εκατ. νέα περιστατικά καρκίνου και 16,3 εκατ. θανάτους από καρκίνο απλώς και μόνο λόγω της αύξησης και της γήρανσης του πληθυσμού».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), το 2018 υπήρχαν 17 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου και 9,5 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως.

Τα εμπόδια στο εργατικό δυναμικό, όπως η έλλειψη εκτεταμένης γηριατρικής κατάρτισης και οι παγκόσμιες ελλείψεις προσωπικού, θα μπορούσαν να καταστήσουν την υιοθέτηση μοντέλων περίθαλψης που να ανταποκρίνονται καλύτερα στους ηλικιωμένους ασθενείς ακόμη πιο δύσκολη, δήλωσε η Γκράλοου.

Η διαφοροποίηση των κλινικών δοκιμών θα βοηθούσε επίσης, πρόσθεσε. «Τα περισσότερα δεδομένα κλινικών δοκιμών προέρχονται από νεότερους ασθενείς - πολύ λίγοι ηλικιωμένοι ασθενείς περιλαμβάνονται. Πρέπει να συμπεριλάβουμε ηλικιωμένους ασθενείς στις δοκιμές, ώστε να κατανοήσουμε την αποτελεσματικότητα των θεραπειών σε αυτόν τον πληθυσμό».

Διεπιστημονική φροντίδα για τους ηλικιωμένους

Στις ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου προβλέπει ότι μέχρι το 2040, σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) των ατόμων που ζουν με καρκίνο θα είναι άνω των 65 ετών.

Στη Βρετανία, ο αριθμός των ατόμων που θα διαγνωστούν με καρκίνο θα αυξηθεί κατά ένα τρίτο μέχρι το 2040, αυξάνοντας τον αριθμό των νέων περιπτώσεων κάθε χρόνο από 384.000 σε 506.000 για πρώτη φορά, σύμφωνα με την ανάλυση του Cancer Research UK. Οι περισσότεροι από τους πάσχοντες θα είναι 70 ετών και άνω - το 60% των περιπτώσεων και το 76% των θανάτων.

«Θα υπάρξουν περισσότεροι ηλικιωμένοι με διάγνωση καρκίνου και φυσικά χρειάζονται διεπιστημονική φροντίδα», δήλωσε ο καθηγητής Τσαρλς Σουόντον, επικεφαλής κλινικός ιατρός του Cancer Research UK. «Συχνά έχουν και άλλες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα».

Μιλώντας στο Σικάγο, ο Σουόντον δήλωσε ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς είναι επίσης πιο πιθανό να λαμβάνουν φάρμακα για άλλες παθήσεις, γεγονός που καθιστά τη θεραπεία του καρκίνου πιο περίπλοκη.

«Το ερώτημα είναι "πώς θα το αντιμετωπίσει αυτό το σύστημα υγείας;". Είναι μια σημαντική ανησυχία όταν πρόκειται για τον προγραμματισμό του εργατικού δυναμικού. Εάν αντιμετωπίζουμε 30% περισσότερες διαγνώσεις καρκίνου και αυτές οι διαγνώσεις καρκίνου είναι πιο περίπλοκες, θα χρειαστούμε τουλάχιστον 30% περισσότερους ογκολόγους, χειρουργούς και παθολόγους για να αντιμετωπίσουμε τον φόρτο εργασίας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ξεσπά ο πατέρας της 40χρονης που πνίγηκε στον Λάδωνα ενώ έκανε ράφτινγκ: «Στο τέλος θα πουν ότι φταίει αυτή»

Ελλάδα Χτες
«Να φωτίσει ο Θεός τους ανθρώπους που είναι στην έδρα να αποδώσουν Δικαιοσύνη»

120 δελφίνια βρέθηκαν νεκρά στον Αμαζόνιο

Κόσμος Χτες
Προσοχή σκληρές εικόνες

Η Φλωρεντία απαγορεύει τα νέα Airbnb και τις νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις στο ιστορικό κέντρο

Κόσμος Χτες
Οι κανόνες προβλέπουν επίσης φοροαπαλλαγές για τρία χρόνια στους ιδιοκτήτες υπαρχουσών βραχυπρόθεσμων μισθώσεων εφόσον στραφούν σε κανονικές μισθώσεις

ΗΠΑ: Ο νέος «Εμφύλιος» των Ρεπουμπλικάνων

Κόσμος Χτες
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα ψηφίσει επί μιας πρότασης δυσπιστίας κατά του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Κέβιν Μακάρθι

«Ήμασταν σαν οικογένεια ‑ Δεν ξέρω πως τρελάθηκε» συγκλονίζει η 45χρονη από τον Αγιο Παντελεήμονα

Ελλάδα Χτες
Συγκλονίζει η περιγραφή της - «Η μαμά τον σταμάτησε και έφαγε σφαίρα» λέει η κόρη της

Στοιχεία σοκ για την υπογεννητικότητα: Πόσο θα μειωθεί ο πληθυσμός της Ελλάδος το 2050

Ελλάδα Χτες
Νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας η υπογεννητικότητα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Δολοφονία Μιχάλη Κατσούρη: Αποκάλυψη σοκ από κροατικά ΜΜΕ

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με το «Nacional» η διοίκηση της Ντιναμό Ζάγκρεμπ εμπλέκεται τελικά στα επεισόδια που έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια

Τρόμος στην Κυψέλη: 57χρονος κυνηγούσε με μπαλτά να σκοτώσει τη μητέρα του

Ελλάδα Χτες
Για τρεις ολόκληρες ώρες σε διαμέρισμα της Κυψέλης, 57χρονος σε κατάσταση αλλοφροσύνης όπλισμένος με κουζινομάχαιρο και μπαλτά απειλούσε να σφάξει την ηλικιωμένη μητέρα του.

Μαίρη Χρονοπούλου: «Την υποστηρίζουμε μηχανικά αλλά είναι δύσκολα», λέει γιατρός

Ελλάδα Χτες
Η Μαίρη Χρονοπούλου είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, με τον νευροχειρούργο της, Γιώργο Στράντζαλη να δίνει πληροφορίες για την κατάστασή της