LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Aγγελίνα, γιατί είναι τόσο σημαντικές οι μέλισσες για τη ζωή μας;

Γιορτάζοντας στις 20 Μαΐου την Παγκόσμια ημέρα Μέλισσας, ρωτάμε στην Αγγελίνα Κανελλοπούλου το εξής: Πώς θα σωθούν οι μέλισσες της πόλης;

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 19/5/2023 | 10:39

Aγγελίνα, γιατί είναι τόσο σημαντικές οι μέλισσες για τη ζωή μας;

Η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) στις 20 Δεκεμβρίου 2017 και γιορτάζεται στις 20 Μαΐου κάθε χρόνο. Η ημέρα αυτή έχει στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των μελισσών και άλλων επικονιαστών, τον ρόλο τους στη βιώσιμη ανάπτυξη και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Αγγελίνα, οι μέλισσες είναι τόσο σημαντικές που έπρεπε να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια ημέρα για αυτές; 

Ναι οι μέλισσες είναι πιο σημαντικές απ ό',τι νομίζουμε. Είναι κάτι σαν τους σουπερ-ηρωες του πλανήτη και χάριν στις δυνάμεις τους απολαμβάνουμε το ⅓ της τροφής μας! Η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) στις 20 Δεκεμβρίου 2017 και γιορτάζεται στις 20 Μαΐου κάθε χρόνο. Η ημέρα αυτή έχει στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των μελισσών και άλλων επικονιαστών, τον ρόλο τους στη βιώσιμη ανάπτυξη και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Tην 20η Μαΐου κάθε χρόνο γιορτάζουμε τις μέλισσες και τη βιοποικιλότητα και προωθούμε την προστασία των μελισσών και των βιοτόπων τους! Θα γιορτάσετε μαζί μας φέτος;

Ναι, έτσι λέμε. Θέλεις να μας εξηγήσεις όμως πρώτα, τι είναι το The Bee Camp;

Το The Bee Camp είναι η πρώτη Οργάνωση στην Ελλάδα που ασχολείται με την προστασία των μελισσών και της βιοποικιλότητας. Το μότο μας είναι “A better world is blooming” που στα ελληνικά μεταφράζεται ως ένας καλύτερος κόσμος ανθίζει και νομίζω αυτό τα λέει όλα!

Στόχος μας είναι να κάνουμε τις πόλεις πιο φιλόξενες προς τους ανθρώπους και τις μέλισσες. H ιδέα γεννήθηκε το 2017 από μία διεπιστημονική ομάδα πεντε γυναικών (γεωπόνος, ηθοποιός, παιδαγωγός, περιβαλλοντική επιστήμονας) αποφασισμένων να κάνουν τον κόσμο να ανθίσει!

Πώς; 

Μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια, ευαισθητοποίηση και δράσεις πρασινίσματος της πόλης.

Πώς επηρεάζονται οι μέλισσες από την κλιματική αλλαγή;

Η κλιματική αλλαγή έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στις μέλισσες και τα οικοσυστήματα της Γης, επηρεάζοντας τους βιοτόπους τους και την υγεία τους. Πιο συγκεκριμένα, η άνοδος της θερμοκρασίας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα οπως οι καυσωνες και οι βροχοπτώσεις και οι αλλαγές των εποχών έχουν διαταράξει την λεπτή ισορροπία στην οποία βασίζεται η ζωή των μελισσών, απειλώντας τους πληθυσμούς σε παγκόσμια κλίμακα. Ενα παράδειγμα είναι και η πρόσφατη σημαντικότατη περιβαλλοντική καταστροφή στην Βόρεια Εύβοια μέσα απο την οποία μπορούμε να δούμε τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στις μέλισσες και στον σημαντικό κλάδο της μελισσοκομίας. 

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τις μέλισσες;

Ο κάθε ένας απο εμάς μπορεί να κάνει κάτι για τις μέλισσες. Με 10 νέες απλές συνήθειες:

Δέκα τρόποι να βοηθήσεις τις μέλισσες!

Άσε τα αγριόχορτα να ανθίσουν! Τα άνθη τους είναι η αγαπημένη τροφή των μελισσών! Αν έχεις κήπο, φρόντισε μια γωνιά του να παραμείνει “άγρια” γεμάτη με αγριολούλουδα.

Φύτεψε όσο πιο πολλά λουλούδια μπορείς! Λεβάντα, δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο! Και άλλα πολλά! Για να στολίσεις τη βεράντα σου με χρώμα, να νοστιμίσει το φαΐ και να προσφέρεις άφθονη γύρη και νέκταρ στις αγαπημένες μας μέλισσες.

Μην ψεκάζεις με φυτοφάρμακα! Tα λουλούδια σου θα γίνουν ένα επικίνδυνο δόλωμα για τις μέλισσες. Είτε θα τα αποφύγουν και  θα πεινάσουν είτε θα τα δοκιμάσουν και ύστερα θα αρρωστήσουν.

Προτίμησε βιολογικά Φρούτα και Λαχανικά! Μια φανταστική επιλογή για εσένα, αλλά και για τις μέλισσες! Στηρίζοντας τους παραγωγούς που επιλέγουν καθαρές μεθόδους καλλιέργειας, φροντίζεις όλο και περισσότερες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης να είναι φιλικές και θρεπτικές για τις μέλισσες!

Πρόσφερε “γυμνό” χώμα! Κάποιες απο τις μοναχικές μέλισσες της πόλης φτιάχνουν τη φωλιά τους κάτω από το έδαφος. Αφήνοντας λίγο ελεύθερο, “γυμνό” χώμα στην αυλή σου, τους δίνεις χώρο να κατοικήσουν μέσα στο κατά τα άλλα τσιμεντένιο αστικό τοπίο.

Φτιάξε το δικό σου BEE SPOT! Μια όαση για τις μέλισσες στο μπαλκόνι ή την αυλή σου! Τοποθέτησε ένα πολύχρωμο ξενοδοχείο εντόμων, ένα δοχείο με νερό και από κάτω φύτεψε μελισσοκομικά φυτά. Μια ιδιαίτερα όμορφη αισθητική παρέμβαση και ταυτόχρονα μια πράξη αλληλεγγύης που παρέχει τροφή, νερό και καταφύγιο στους μικροσκοπικούς κατοίκους της πόλης!

Μάθε για τις μέλισσες! Πάρε μέρος στα βιωματικά εργαστήρια του THE BEE CAMP! Μάθε για τη σημασία των μελισσών για το οικοσύστημα. Ακολούθησε τη ζωή τους.Ενημερώσου για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Στήριξε τη δράση του THE BEE CAMP! Αν πιστεύεις στο όραμα του THE BEE CAMP για έναν καλύτερο κόσμο για τους ανθρώπους και τις μέλισσες, μπορείς να στηρίξεις τη δράση μας με μια δωρεά!

Γίνε μελισσο-εθελοντής/ια του THE BEE CAMP! Στήριξε τη δράση του THE BEE CAMP με την παρουσία σου. Εκπαιδεύσου, πάρε μέρος στις δράσεις ευαισθητοποίησης και στα βιωματικά εργαστήρια. Γίνε μέρος της αλλαγής!

Διάδωσέ το! Πιο πράσινες, βιώσιμες και συμμετοχικές πόλεις για τους ανθρώπους, τις μέλισσες και τους υπολοιπους επικονιαστές!

Έχεις πει στο παρελθόν πως είμαστε οικολογικά αναλφάβητοι. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό, και... πώς θα το σώσουμε;

Ο οικολογικός αναλφαβητισμός είναι σαν να έχεις κολλήσει σε ένα περιβαλλοντικό παζλ χωρίς οδηγίες. Είναι το να μη γνωρίζουμε πώς οι πράξεις μας επηρεάζουν τον πλανήτη και να χάνουμε τις συνδέσεις μεταξύ των οικοσυστημάτων, της βιοποικιλότητας και της δικής μας υγείας και ευημερίας. Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο ποσοστο οικολογικού αλφαβητισμού.

Οι πόλεις μας, με πολύ μικρό ποσοστό πρασίνου ανα κάτοικο δεν παρουσιάζουν πολλές ευκαιρίες για σύνδεση με τη φύση, πόσο μάλλον σε συνδιασμό με μία ελλιπή εκπαίδευση.  Όμως εγώ παραμένω αισιόδοξη και πιστεύω πως όλα μπορούν να αλλάξουν και να βελτιωθούν. Για αυτό το λόγο ίδρυσα και το The Bee Camp. Θεωρώ πως δίνοντας βάση στην οικολογική και περιβαλλοντική εκπαίδευση μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τα μυστικά της φύσης, να καταλάβουμε τις συνδέσεις ανάμεσα στις μέλισσες, τους ανθρώπους, την τροφή και τα άλλα ζώα και σιγά σιγά να συνεισφέρουμε στη δημιουργία ενός κόσμου που ανθίζει!

Τι κάνετε αυτό το διάστημα με το Bee Camp;

Προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για την Ημέρα της Μέλισσας και οργανώνουμε εκπαιδευτικά εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα για την σημασία των μελισσών και της βιοποικιλότητας. Οι ομάδες των εκπαιδευτικών μας ειναι διάσπαρτες αυτήν την περίοδο στις Κυκλάδες, στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αττική υλοποιώντας δράσεις εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης. Στην Αττική επίσης στις 20 Μαιου θα μας βρείτε στο Πάρκο Τρίτση με μία δράση εορταστική για παιδιά Δημοτικού. Μπείτε στο Facebook και στο Instagram (@thebeecamp), δηλώστε συμμετοχή,  ακολουθήστε μας και μείνετε συντονισμένοι για να μαθαίνετε τα νέα μας!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία 19.04.2024
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Προχτές
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά

Η ιστορία του Παλιού Χρηματιστηρίου της Κοπεγχάγης που κάηκε ολοσχερώς

Αρχιτεκτονική Προχτές
Στις φλόγες 400 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς