E-Daily

Να γιατί ο Καπετάν Μιχάλης της Φειδίου είναι ένα από τα πιο αυθεντικά μέρη για μεζέδες στην Αθήνα

Αν κυκλοφορείς στο κέντρο, είναι πολύ πιθανόν να έχεις περάσει πολλές φορές απέξω!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ

28/4/2023 | 01:57

edaily collage w @foodie.flames.athens pictures

Ο Καπετάν Μιχάλης της Φειδίου... το μέρος που κάποιοι δίνανε ραντεβού το 1970 για τάβλι και Θανάση ή το μέρος που κάποιοι άλλοι στα late 80s αράζανε ώρες για ουζάκια και μεζέδες. Το μέρος που πάμε και εμείς τώρα για τσιμπολόγημα και γλυκόπιοτο αλκοόλ αλλά και για να ζήσουμε μια αυθεντική Αθηναϊκή εμπειρία! Είναι το παλιό μεζεδοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας, ακριβώς όπως το φαντάζεσαι. Είναι αυτό που δε σου γεμίζει το μάτι, καθώς περνάς απέξω, όμως η κουζίνα του βγάζει μικρά έργα τέχνης Έχει την ατμόσφαιρα της ταβέρνας, με απλό στιλ, κουζίνα με υγραέριο και ένα καλά εξοπλισμένο μαγειρειό που μπορεί να φτιάξει κυριολεκτικά τα πάντα!

Κρυμμένο πίσω από το Ρεξ, στην ιστορική Φειδίου. Θα το σταμπάρεις από μακριά και αφού φτάσεις πιο κοντά του, θα δεις μπόλικο θεατρόκοσμο, καλλιτέχνες, φοιτητές, εργαζόμενους από τους τριγύρω εκδοτικούς οίκους, ποιητές και ανθρώπους κάθε ηλικίας. 

Η διακόσμηση του είναι αυτό που θα χαρακτηρίζαμε «παλιά καλή Αθήνα». Κουζίνα ανοιχτή σε κοινή θέα, ταψιά και τηγάνια στη φόρα, τραπεζοκαθίσματα καφενείου, κάδρα, φωτογραφίες και καθρέφτες στους τοίχους και ένα μπουζούκι κρεμασμένο σε περίοπτη θέση. Το μενού είναι γραμμένο σε μαυροπίνακα με κιμωλία και πλαισιώνεται από κομπολόγια, σαν διακοσμητικά. Έξω απλώνονται στο πεζοδρόμιο τα τραπέζια και θέλοντας και μη, αν δεις ένα άδειο τραπέζι, δε σου πάει καρδιά να μην καθίσεις.

Η ιστορία του και τι θα απολαύσεις με μία επίσκεψη

Το στέκι της Φειδίου υπάρχει από το 1965, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί ως καφενείο και ουζερί με «χαρτοπαίγνιο». Εκεί έβρισκες όλη τη διανοούμενη Αθήνα για τάβλι, κουμ καν, Θανάση και κουβέντες επί παντός επιστητού. Με τα χρόνια ανέλαβε η επόμενη γενιά της οικογένειας και προστέθηκαν οι μεζέδες και τα νόστιμα φαγητά στο μενού, κάνοντας τον καφενέ, ένα αξιόλογο μεζεδοπωλείο.

Σε αυτήν την απολαυστική γωνιά στο κέντρο της Αθήνας, από τις 12 το μεσημέρι θα βρεις μεζέδες στο μαγαζί μέχρι και τις 12 το βράδυ. Το κρασί είναι ασυναγώνιστο, η τσικουδιά εθιστική, ενώ αν είσαι της μπίρας θα την απολαύσεις δροσερή απ’ το μπουκάλι. Όσο για τα φαγητά; Θα βρεις ό,τι τραβάει η ψυχή σου. Θέλεις κάτι πρόχειρο;

Θα φας στραπατσάδα με προζυμένιο ψωμί, φάβα, πατατοσαλάτα, σαγανάκι, σαλάτα ντάκο και πατάτα ξεροψημένη τηγανητή. Θέλεις γνήσια μαγειρευτά; Θα δοκιμάσεις μοσχαράκι κοκκινιστό που λιώνει στο στόμα, γίγαντες με σάλτσα για βουτιές, σουπιές κρασάτες, χοιρινό με μουστάρδα που κάνει θραύση, τας κεμπάπ και κεφτεδάκια.

Κι αν είσαι λάτρης των θαλασσινών και ψαριών, τότε θα απολαύσεις μπακαλιάρο πλακί, μύδια πιλάφι, φρέσκο γαύρο, μαρίδα, κουτσομούρα, και μπακαλιάρο. Είναι όλα χειροποίητα και όχι από κονσέρβα, ενώ δεν είναι απίθανο να βρεις και πιο σπάνιες συνταγές φερμένες από την Κρήτη, τον τόπο του ιδιοκτήτη, Μανώλη Σερβιλάκη.

Ο ίδιος μεγάλωσε μέσα στο μαγαζί. Ήρθε μικρός από το Ρέθυμνο και δούλευε σαν γκαρσόνι στον καφενέ για να βοηθήσει. Σύντομα έμαθε όλα εκείνα τα «μυστικά» της κουζίνας και όλες τις συνταγές που θα προσέλκυαν τους θαμώνες από τη μυρωδιά και μόνο. Το ξακουστό όνομα του μεζεδοπωλείου, είναι αποτέλεσμα της αγνότητας των υλικών και της καθαρότητας των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από όλα αυτά. Εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν υλικά από τη Βαρβάκειο, από ανθρώπους έμπιστους της τοπικής αγοράς. Το κρασί είναι χύμα από μια κάβα στην Αλεξάνδρας, ενώ η τσικουδιά, παραδοσιακή κρητική απευθείας από παραγωγούς στην Κρήτη.

Σήμερα δε θα πιεις τον καφέ σου εκεί, αλλά αν το επιθυμείς πολύ, μπορεί να σου φτιάξουν ένα φραπεδάκι ή ελληνικό μετά το φαγητό, μαζί με φρούτα και χαλβά για επιδόρπιο. Μην απορρήσεις αν περνώντας καμία μέρα απ’ έξω, δεις γλέντια και γιορτές, αφού οι παρέες αυθόρμητα μαζεύονται και παίζουν μεταξύ τους μουσική. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται επίσης για τις εξαιρετικές του τιμές, τις πλούσιες μερίδες και την περιποιητική εξυπηρέτηση από το χαμογελαστό προσωπικό.

Αν δεν το είχες ανακαλύψει εώς τώρα, είναι ευκαιρία να κάνεις μία βόλτα από εκεί, μετα τη δουλεια ή μετά τον καφέ σου και να πάρεις μια γεύση από αυθεντικούς μεζέδες στο κέντρο της Αθήνας! Σίγουρα θα το κάνεις στέκι!

Φειδίου 3, Αθήνα |  21 0382 0073

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το skincare λάθος που κάνεις κάθε βράδυ και σε κάνει να δείχνεις πιο κουρασμένη

Style 13.10.2025
Το μυστικό που αγνοείς και «κλέβει» τη φρεσκάδα από την επιδερμίδα σου

Το mind hack που θα σε βοηθήσει να συγκεντρώνεσαι σε 5 λεπτά

Body+Mind 13.10.2025
Αυτό το mind hack είναι σαν το κουμπί reset που όλοι χρειαζόμαστε μέσα στη μέρα μας!

Τα πιο εύκολα μπισκότα που φτιάξατε ποτέ

Food 13.10.2025
Είναι τραγανά έξω και μαλακά μέσα

Οι τρείς τροφές για να κόψετε την πείνα σας

Food 13.10.2025
Για να μην παρασύρεστε από την λιγούρα

Η ευρωπαϊκή χώρα που μπορείς να ταξιδέψεις σχεδόν δωρεάν

Ταξίδια Χτες
Η πρώτη χώρα στον κόσμο με δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες και δεκάδες πολιτιστικές εμπειρίες χωρίς κόστος!

Τα 4 καλύτερα προϊόντα ματιών για να μειώσεις τις λεπτές γραμμές και τους μαύρους κύκλους

Style Χτες
Αξίζει να επενδύσεις στη φροντίδα σου, γιατί τα μάτια σου είναι η πιο εκφραστική περιοχή του προσώπου!

Πως η ιαπωνική τέχνη του «ikigai» μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τον σκοπό στη ζωή σου

Body+Mind Χτες
Το ikigai δεν είναι απλά μια λέξη, αλλά τρόπος ζωής!

Από ramen μέχρι bao buns: πού τρως καλό ασιατικό στα νότια προάστια

Eat + Drink Χτες
Τα νότια έχουν πλέον τη δική τους ταυτότητα στην ασιατική γαστρονομία

Πώς να συνδυάσεις τα ’90s loafers που κάνουν το πιο δυνατό comeback του 2025

Style Χτες
Από τη Sarah Jessica Parker μέχρι τη Julia Roberts, τα loafers ξαναγράφουν τους κανόνες του στυλ και αποδεικνύουν ότι η άνεση είναι το νέο… sexy