LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μπορώ να μιλήσω με ένα ρομπότ; Τι να προσέξετε αν παίζετε με το ChatGPT

Ποιες είναι οι παγίδες αυτού του παιχνιδιού

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 29/3/2023 | 14:41

Μπορώ να μιλήσω με ένα ρομπότ; Τι να προσέξετε αν παίζετε με το ChatGPT
Φωτογραφία από Matheus Bertelli

Τι είναι το ChatGPT; Σαν να έχετε μια συνομιλία με κάποιον - μπορείτε να μιλήσετε στο ChatGPT και θα θυμάται πράγματα που έχετε πει στο παρελθόν. Ποιες είναι όμως οι παγίδες αυτού του παιχνιδιού

Το ChatGPT είναι ένα μοντέλο γλώσσας που σχεδιάστηκε για να παράγει φυσική ανθρώπινη γλώσσα.  

Eίναι ουσιαστικά μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις, η οποία κυκλοφόρησε από την OpenAI τον Νοέμβριο 2022. Βασίζεται στην οικογένεια μεγάλων γλωσσικών μοντέλων GPT-3.5 της OpenAI και είναι βελτιστοποιημένο τόσο με εποπτευόμενες όσο και με ενισχυτικές τεχνικές εκμάθησης.

Οι εσφαλμένες πληροφορίες από το ChatGPT μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στον πραγματικό κόσμο, όπως λανθασμένες ιατρικές συμβουλές. Υπάρχουν όμως και άλλες ανησυχίες.

Η ταχύτητα με την οποία μπορεί να δημιουργηθεί κείμενο με φυσικό ήχο το καθιστά εύκολο για τους απατεώνες που προσποιούνται ότι είναι κάποιος που γνωρίζετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ομοίως, ο εντοπισμός ενός ηλεκτρονικού "ψαρέματος" που έχει σχεδιαστεί για να εξάγει ευαίσθητες λεπτομέρειες από εσάς, είναι βελτιωμένος, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι το ChatGPT μπορεί να παράγει κείμενο χωρίς γραμματικά λάθη, κάτι που παλιά ήταν μια προφανής κόκκινη σημαία.

Η διάδοση ψεύτικων πληροφοριών είναι επίσης μια σοβαρή ανησυχία. Η κλίμακα στην οποία το ChatGPT μπορεί να παράγει κείμενο, σε συνδυασμό με την ικανότητα να ακούγονται πειστικά σωστές ακόμα και λανθασμένες πληροφορίες, σίγουρα θα καταστήσει τις πληροφορίες στο Διαδίκτυο ακόμη πιο αμφισβητήσιμες.

Ο ρυθμός με τον οποίο το ChatGPT μπορεί να παράγει πληροφορίες έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα στο Stack Exchange, έναν ιστότοπο που είναι αφιερωμένος στην παροχή σωστών απαντήσεων σε καθημερινές ερωτήσεις. Λίγο μετά την κυκλοφορία του ChatGPT, οι χρήστες άρχισαν να κατακλύζουν τον ιστότοπο με απαντήσεις που ζήτησαν από το ChatGPT να δημιουργήσει.

Η σκόνη δεν έχει ακόμη κάτσει μετά την ταχεία ανάπτυξη και ανάπτυξη του ChatGPT και η υποκείμενη τεχνολογία πίσω από αυτό έχει ήδη ενσωματωθεί σε πολλές εμπορικές εφαρμογές. Μεταξύ των εφαρμογών που έχουν ενσωματώσει το GPT-4 είναι το Duolingo και το Khan Academy.

Η πρώτη είναι μια εφαρμογή εκμάθησης γλωσσών, ενώ η δεύτερη είναι ένα ποικίλο εκπαιδευτικό εργαλείο εκμάθησης. Και οι δύο προσφέρουν αυτό που είναι ουσιαστικά ένας δάσκαλος τεχνητής νοημοσύνης, είτε με τη μορφή ενός χαρακτήρα που τροφοδοτείται από AI στον οποίο μπορείτε να μιλήσετε στη γλώσσα που μαθαίνετε. 

Αποτυγχάνει ωστόσο στα βασικά μαθηματικά, φαίνεται ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε απλές λογικές ερωτήσεις και θα φτάσει ακόμη και στο να υποστηρίξει εντελώς εσφαλμένα γεγονότα. Όπως θα επιβεβαιώσουν οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ChatGPT μπορεί να κάνει λάθος σε περισσότερες από μία περιπτώσεις.

Το ChatGPT εκπαιδεύτηκε στη συλλογική γραφή ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, στο παρελθόν και στο παρόν. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι οι ίδιες προκαταλήψεις που υπάρχουν στον πραγματικό κόσμο μπορούν να εμφανιστούν και στο μοντέλο. Το ChatGPT έχει αποδειχθεί ότι παράγει μερικές τρομερές απαντήσεις που κάνουν διακρίσεις σε βάρος του φύλου, της φυλής και των μειονοτικών ομάδων, κάτι που η εταιρεία προσπαθεί να μετριάσει.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σήμερα έμαθα: Τι είναι το Barber’s Pole που βλέπουμε έξω από όλα τα κουρεία;

Σήμερα έμαθα 31.05.2023
Ένα σύμβολο με μεγάλη ιστορία

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Κόσμος 31.05.2023
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Τι είναι το ναρκωτικό tranq που κάνει τους χρήστες «ζόμπι»

Κόσμος 31.05.2023
Ανησυχία για την ξυλαζίνη

Η Σίσσυ ξέρει τι πρέπει να κάνεις για το φυτό σου


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Σπίτι 31.05.2023
Είναι η Sissy PlantMama και έχει λογαριασμούς στα social media, που αξίζει να ακολουθήσεις!

Κρούσματα πανούκλας 4000 ετών

Επιστήμη 31.05.2023
Νέες ανακαλύψεις από τους εποστήμονες

10 σοφά ρητά για τον χρόνο, που πάντα περνάει

Άνθρωποι 31.05.2023
Πάρτε το χρόνο σας...

Live A Legacy: Η πρωτοβουλία επαγγελματικής ενδυνάμωσης των γυναικών που σε αφορά

Άνθρωποι Χτες
Η Mastercard με το Woman On Top επιστρέφουν για 5η χρονιά με τον ανανεωμένο σε δράσεις θεσμό τους

Ποιος είναι ο τύπος που έφτιαξε τον ανταγωνιστή του OnlyFans

Τεχνολογία Χτες
Ανταγωνιστική εφαρμογή σαν το OnlyFans δεν περιλαμβάνει γuμνό και έχει εκατομμύρια χρήστες

Ο celebrity μαφιόζος που μετέτρεψε το Λας Βέγκας σε πρωτεύουσα του τζόγου

Ιστορικά Χτες
Η ιστορία της πόλης είναι άμεσα συνυφασμένη με τη μαφία