LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Meta και Amazon: Γιατί συνεχίζουν τις μαζικές απολύσεις

Δεύτερο κύμα απολύσεων και μια γενική ανησυχία για την οικονομία

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 23/3/2023 | 00:24

Meta και Amazon: Γιατί συνεχίζουν τις μαζικές απολύσεις
Φωτογραφία από Pixabay

Οι αποφάσεις της Meta και της Amazon να πραγματοποιήσουν μια δεύτερη σειρά μαζικών απολύσεων λίγους μήνες μετά την πρώτη και τι σημαίνει αυτό μακροπρόθεσμα

Η Amazon ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απολύει 9.000 υπαλλήλους, ή περίπου το 3% του εταιρικού της εργατικού δυναμικού, μετά από την περικοπή 18.000 θέσεων τον Ιανουάριο. Η Meta, εν τω μεταξύ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι απέλυσε περίπου 10.000 υπαλλήλους, επιπλέον των 11.000 που έκοψε τον Νοέμβριο.

Εμπειρογνώμονες είπαν στο Insider ότι η διελκυστίνδα για ζητήματα όπως η αμοιβή, η εργασία από το σπίτι, ακόμη και οι νέες τάσεις στην εργασία όπως το quiet quitting ή αλλιώς η «ήσυχη παραίτηση» έχει εισαγάγει ένα παράδειγμα στο οποίο εμφανίζονται λιγότεροι ελιγμοί εκτός ορίων για τις εταιρείες. Kαθώς η παγκόσμια οικονομία επιδεινώθηκε, η αγορά ψηφιακής διαφήμισης γνώρισε σημαντική συρρίκνωση (η Μeta έχασε 4% από τα έσοδά της από διαφημίσεις κατά το δ’ τρίμηνο του 2022) και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εφαρμογών μεγαλώνει , η εταιρεία ξεκίνησε τις περικοπές στο προσωπικό.

Η Αmazon από την άλλη, κατέγραψε πτώση 98% στα καθαρά κέρδη το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το οποίο ήταν πολύ χαμηλότερο από αυτό που περίμεναν αναλυτές. «Για αρκετά χρόνια», πριν από το 2023, «οι περισσότερες δραστηριότητές μας αύξησαν σημαντικά το εργατικό δυναμικό», κάτι που «είχε νόημα (τότε) δεδομένης της εξέλιξης της επιχείρησής μας και της οικονομίας», ανέφερε η εταιρεία. «Δεδομένης της οικονομικής αβεβαιότητας και της έλλειψης προβλεψιμότητας στο εγγύς μέλλον, αποφασίσαμε να μειώσουμε το κόστος και το εργατικό δυναμικό μας»

Μετά από χρόνια προσπαθειών εταιρειών να προσελκύσουν και να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους εν μέσω έλλειψης εργατικού δυναμικού, οι επιχειρήσεις αναθεωρούν και παίρνουν πίσω, εκ νέου μέρος της δύναμής τους. Αυτό που το Insider ονόμασε «Μεγάλη Αναγέννηση».

Η σκέψη ότι οι πολλαπλοί γύροι απολύσεων είναι μια τρομερή πρακτική διαχείρισης, αν και εξακολουθεί να ισχύει, μπορεί να μην έχει πλέον σημασία λόγω των μεταβαλλόμενων οικονομικών και κοινωνικών ηθών, είπε η Angie Kamath, η πρύτανης του New York University School of Professional Studies.

«Υπάρχουν συνθήκες και συμπεριφορές στην αγορά εργασίας που είναι νέες τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες – και αυτές οι συμπεριφορές δεν ακολουθούν παραδοσιακά πρότυπα του παρελθόντος», είπε.

Είναι σπάνιο για μια εταιρεία να πραγματοποιεί πολλαπλούς γύρους απολύσεων, σύμφωνα με στοιχεία από το Crunchbase. Πέρυσι, περίπου το 9% από τις 433 εταιρείες τεχνολογίας που εντόπισε απέλυσαν εργαζομένους περισσότερες από μία φορές. Η «Μεγάλη Παραίτηση», ένα φαινόμενο κατά το οποίο αριθμοί ρεκόρ εργαζομένων έχουν εγκαταλείψει οικειοθελώς τις δουλειές τους, είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς αλλάζουν οι συνθήκες αυτό, είπε η Kamath.

Αυτές οι αποφάσεις πάντως ανοίγουν το δρόμο για τους επόμενους και θα μπορούσαν να παρέχουν κάλυψη σε άλλους εργοδότες που εξετάζουν επιπλέον σειρές απολύσεων, είπε η Dina Denham Smith, ιδιοκτήτρια της Cognitas. Πρόσθεσε ότι όταν ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Elon Musk είπε στους υπαλλήλους πέρυσι ότι θα τους ζητούσαν να εργάζονται από το γραφείο - ή θα αναγκάζονταν να παραιτηθούν - πολλοί άλλοι CEO ακολούθησαν το παράδειγμά τους με εντολές για επιστροφή στο γραφείο.

«Η κοινωνική μετάδοση είναι πραγματική», είπε. «Δεν δίνει άδεια σε άλλες εταιρείες να κάνουν περισσότερες απολύσεις, αλλά τους παρέχει κάλυψη. Η Amazon και η Meta το έκαναν, οπότε δεν θα κάνει και τόσο πολύ εντύπωση».

Η διεξαγωγή περισσότερων του ενός γύρου απολύσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι γενικά ακατάλληλη, λένε οι ειδικοί.

Εάν πρέπει να συμβούν απολύσεις, θεωρείται βέλτιστη πρακτική να γίνονται με ένα χτύπημα, όχι ξανά και ξανά, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το ηθικό και την καινοτομία των εργαζομένων, είπε στο Insider ο Andrew Moyer, γενικός διευθυντής στην Reputation Partners, μια εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας.

«Η ιδανική διαδικασία είναι να τραβήξεις το τσιρότο μια φορά», είπε. Ενώ η Meta και η Amazon ενδέχεται να έχουν κάποιο περιθώριο για τη δεύτερη σειρά περικοπών θέσεων εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα και τις πρόσφατες αποτυχίες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, το γεγονός ότι οι εταιρείες δεν υπαινίχθηκαν ότι θα υπήρχαν περισσότεροι από ένας γύροι απολύσεων κάνει την κατάσταση χειρότερα. 

«Η ιδανική διαδικασία είναι να τραβήξεις το τσιρότο μια φορά»

Έτσι, ενώ οι πολλαπλοί γύροι απολύσεων θα μπορούσαν να γίνουν πιο συνηθισμένοι σε αυτή τη νέα εποχή εργασίας, δεν είναι απαραίτητα μια θετική εξέλιξη για καμία πλευρά, είπε η Kamath του NYU. «Οι εταιρείες πρέπει να βεβαιωθούν ότι αυτό δεν θα γίνει αγώνας δρόμου... προς τα κάτω», είπε.

«Ακριβώς επειδή οι εργαζόμενοι έχουν συνηθίσει σε τόσες πολλές αλλαγές και έχουν μεγαλύτερη ανοχή σε αυτήν», πρόσθεσε, «δεν θα πρέπει να είναι μια πρόσκληση για τις εταιρείες να τους ρίξουν πολλές αλλαγές επειδή μπορεί να διαβρώσει την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα δύο σχέδια που συζητιούνται για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Κόσμος 06.06.2023
Τα μοντέλα Κορέας και Ισραήλ που συζητιούνται

Σήμερα έμαθα: Η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν έχει κουνούπια

Σήμερα έμαθα Χτες
Κι όμως υπάρχει μια χώρα χωρίς το ενοχλητικό έντομο

Zήτησε ισότητα, και της πήραν το κεφάλι: H σπουδαία Olympe de Gouges

Άνθρωποι Χτες
Η Olympe de Gouges εκτελέστηκε με γκιλοτίνα επειδή υποστήριξε τα δικαιώματα των γυναικών

Τα μεταλλαγμένα σκυλιά του Τσέρνομπιλ: Tι άλλαξε μετά από 40 χρόνια

Περιβάλλον Χτες
40 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή, τα σκυλιά αυτά είναι πλέον γενετικά διαφορετικά

H αστροφυσικός που κατάλαβε τους πλανήτες

Άνθρωποι Χτες
Η έρευνά της συνέβαλε θεμελιωδώς στην αστρονομική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι γαλαξίες εξελίσσονται, αναπτύσσονται και πεθαίνουν

Η κινέζικη πόλη που άνθισε μέσα στην ανομία, τα ναpκωτικά και τα εγκλήματα

Κόσμος Προχτές
Το Kowloon Walled City έμοιαζε με το σκηνικό μιας δυστοπικής ταινίας

Πώς η σύγχρονη ζωή και η τεχνολογία μετάλλαξε το ανθρώπινο σώμα σε 50 χρόνια

Body+Mind Προχτές
Συνήθειες και ουσίες που έχουν διαποτίσει την καθημερινότητά μας

Τι ισχυρίστηκε η Pepsi όταν κάποιος την κατηγόρησε ότι βρήκε ποντίκι σε αναψυκτικό

Παράξενα Προχτές
Δημιουργικό αλλά όχι και τόσο εμπορικό