LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Meta και Amazon: Γιατί συνεχίζουν τις μαζικές απολύσεις

Δεύτερο κύμα απολύσεων και μια γενική ανησυχία για την οικονομία

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 23/3/2023 | 00:24

Meta και Amazon: Γιατί συνεχίζουν τις μαζικές απολύσεις
Φωτογραφία από Pixabay

Οι αποφάσεις της Meta και της Amazon να πραγματοποιήσουν μια δεύτερη σειρά μαζικών απολύσεων λίγους μήνες μετά την πρώτη και τι σημαίνει αυτό μακροπρόθεσμα

Η Amazon ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απολύει 9.000 υπαλλήλους, ή περίπου το 3% του εταιρικού της εργατικού δυναμικού, μετά από την περικοπή 18.000 θέσεων τον Ιανουάριο. Η Meta, εν τω μεταξύ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι απέλυσε περίπου 10.000 υπαλλήλους, επιπλέον των 11.000 που έκοψε τον Νοέμβριο.

Εμπειρογνώμονες είπαν στο Insider ότι η διελκυστίνδα για ζητήματα όπως η αμοιβή, η εργασία από το σπίτι, ακόμη και οι νέες τάσεις στην εργασία όπως το quiet quitting ή αλλιώς η «ήσυχη παραίτηση» έχει εισαγάγει ένα παράδειγμα στο οποίο εμφανίζονται λιγότεροι ελιγμοί εκτός ορίων για τις εταιρείες. Kαθώς η παγκόσμια οικονομία επιδεινώθηκε, η αγορά ψηφιακής διαφήμισης γνώρισε σημαντική συρρίκνωση (η Μeta έχασε 4% από τα έσοδά της από διαφημίσεις κατά το δ’ τρίμηνο του 2022) και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εφαρμογών μεγαλώνει , η εταιρεία ξεκίνησε τις περικοπές στο προσωπικό.

Η Αmazon από την άλλη, κατέγραψε πτώση 98% στα καθαρά κέρδη το τέταρτο τρίμηνο του 2022, το οποίο ήταν πολύ χαμηλότερο από αυτό που περίμεναν αναλυτές. «Για αρκετά χρόνια», πριν από το 2023, «οι περισσότερες δραστηριότητές μας αύξησαν σημαντικά το εργατικό δυναμικό», κάτι που «είχε νόημα (τότε) δεδομένης της εξέλιξης της επιχείρησής μας και της οικονομίας», ανέφερε η εταιρεία. «Δεδομένης της οικονομικής αβεβαιότητας και της έλλειψης προβλεψιμότητας στο εγγύς μέλλον, αποφασίσαμε να μειώσουμε το κόστος και το εργατικό δυναμικό μας»

Μετά από χρόνια προσπαθειών εταιρειών να προσελκύσουν και να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους εν μέσω έλλειψης εργατικού δυναμικού, οι επιχειρήσεις αναθεωρούν και παίρνουν πίσω, εκ νέου μέρος της δύναμής τους. Αυτό που το Insider ονόμασε «Μεγάλη Αναγέννηση».

Η σκέψη ότι οι πολλαπλοί γύροι απολύσεων είναι μια τρομερή πρακτική διαχείρισης, αν και εξακολουθεί να ισχύει, μπορεί να μην έχει πλέον σημασία λόγω των μεταβαλλόμενων οικονομικών και κοινωνικών ηθών, είπε η Angie Kamath, η πρύτανης του New York University School of Professional Studies.

«Υπάρχουν συνθήκες και συμπεριφορές στην αγορά εργασίας που είναι νέες τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες – και αυτές οι συμπεριφορές δεν ακολουθούν παραδοσιακά πρότυπα του παρελθόντος», είπε.

Είναι σπάνιο για μια εταιρεία να πραγματοποιεί πολλαπλούς γύρους απολύσεων, σύμφωνα με στοιχεία από το Crunchbase. Πέρυσι, περίπου το 9% από τις 433 εταιρείες τεχνολογίας που εντόπισε απέλυσαν εργαζομένους περισσότερες από μία φορές. Η «Μεγάλη Παραίτηση», ένα φαινόμενο κατά το οποίο αριθμοί ρεκόρ εργαζομένων έχουν εγκαταλείψει οικειοθελώς τις δουλειές τους, είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς αλλάζουν οι συνθήκες αυτό, είπε η Kamath.

Αυτές οι αποφάσεις πάντως ανοίγουν το δρόμο για τους επόμενους και θα μπορούσαν να παρέχουν κάλυψη σε άλλους εργοδότες που εξετάζουν επιπλέον σειρές απολύσεων, είπε η Dina Denham Smith, ιδιοκτήτρια της Cognitas. Πρόσθεσε ότι όταν ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Elon Musk είπε στους υπαλλήλους πέρυσι ότι θα τους ζητούσαν να εργάζονται από το γραφείο - ή θα αναγκάζονταν να παραιτηθούν - πολλοί άλλοι CEO ακολούθησαν το παράδειγμά τους με εντολές για επιστροφή στο γραφείο.

«Η κοινωνική μετάδοση είναι πραγματική», είπε. «Δεν δίνει άδεια σε άλλες εταιρείες να κάνουν περισσότερες απολύσεις, αλλά τους παρέχει κάλυψη. Η Amazon και η Meta το έκαναν, οπότε δεν θα κάνει και τόσο πολύ εντύπωση».

Η διεξαγωγή περισσότερων του ενός γύρου απολύσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι γενικά ακατάλληλη, λένε οι ειδικοί.

Εάν πρέπει να συμβούν απολύσεις, θεωρείται βέλτιστη πρακτική να γίνονται με ένα χτύπημα, όχι ξανά και ξανά, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το ηθικό και την καινοτομία των εργαζομένων, είπε στο Insider ο Andrew Moyer, γενικός διευθυντής στην Reputation Partners, μια εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας.

«Η ιδανική διαδικασία είναι να τραβήξεις το τσιρότο μια φορά», είπε. Ενώ η Meta και η Amazon ενδέχεται να έχουν κάποιο περιθώριο για τη δεύτερη σειρά περικοπών θέσεων εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα και τις πρόσφατες αποτυχίες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, το γεγονός ότι οι εταιρείες δεν υπαινίχθηκαν ότι θα υπήρχαν περισσότεροι από ένας γύροι απολύσεων κάνει την κατάσταση χειρότερα. 

«Η ιδανική διαδικασία είναι να τραβήξεις το τσιρότο μια φορά»

Έτσι, ενώ οι πολλαπλοί γύροι απολύσεων θα μπορούσαν να γίνουν πιο συνηθισμένοι σε αυτή τη νέα εποχή εργασίας, δεν είναι απαραίτητα μια θετική εξέλιξη για καμία πλευρά, είπε η Kamath του NYU. «Οι εταιρείες πρέπει να βεβαιωθούν ότι αυτό δεν θα γίνει αγώνας δρόμου... προς τα κάτω», είπε.

«Ακριβώς επειδή οι εργαζόμενοι έχουν συνηθίσει σε τόσες πολλές αλλαγές και έχουν μεγαλύτερη ανοχή σε αυτήν», πρόσθεσε, «δεν θα πρέπει να είναι μια πρόσκληση για τις εταιρείες να τους ρίξουν πολλές αλλαγές επειδή μπορεί να διαβρώσει την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σήμερα έμαθα: Τι είναι το Barber’s Pole που βλέπουμε έξω από όλα τα κουρεία;

Σήμερα έμαθα 31.05.2023
Ένα σύμβολο με μεγάλη ιστορία

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Κόσμος 31.05.2023
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Τι είναι το ναρκωτικό tranq που κάνει τους χρήστες «ζόμπι»

Κόσμος 31.05.2023
Ανησυχία για την ξυλαζίνη

Η Σίσσυ ξέρει τι πρέπει να κάνεις για το φυτό σου


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Σπίτι 31.05.2023
Είναι η Sissy PlantMama και έχει λογαριασμούς στα social media, που αξίζει να ακολουθήσεις!

Κρούσματα πανούκλας 4000 ετών

Επιστήμη 31.05.2023
Νέες ανακαλύψεις από τους εποστήμονες

10 σοφά ρητά για τον χρόνο, που πάντα περνάει

Άνθρωποι 31.05.2023
Πάρτε το χρόνο σας...

Live A Legacy: Η πρωτοβουλία επαγγελματικής ενδυνάμωσης των γυναικών που σε αφορά

Άνθρωποι Χτες
Η Mastercard με το Woman On Top επιστρέφουν για 5η χρονιά με τον ανανεωμένο σε δράσεις θεσμό τους

Ποιος είναι ο τύπος που έφτιαξε τον ανταγωνιστή του OnlyFans

Τεχνολογία Χτες
Ανταγωνιστική εφαρμογή σαν το OnlyFans δεν περιλαμβάνει γuμνό και έχει εκατομμύρια χρήστες

Ο celebrity μαφιόζος που μετέτρεψε το Λας Βέγκας σε πρωτεύουσα του τζόγου

Ιστορικά Χτες
Η ιστορία της πόλης είναι άμεσα συνυφασμένη με τη μαφία