E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Silicon Valley Bank χρεοκόπησε: Πώς έγινε κάτι τέτοιo;

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank θύμισε καταστάσεις της οικονομικής κρίσης του 2008.

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 16/3/2023 | 00:16

Η Silicon Valley Bank χρεοκόπησε: Πώς έγινε κάτι τέτοιo;
Φωτογραφία από Kampus Production

Η Silicon Valley Bank ιδρύθηκε το 1983 στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια των ΗΠΑ και εξυπηρετούσε κυρίως την τεχνολογική αγορά και τις καινοτόμες επιχειρήσεις, όμως δραστηριοποιούνταν και σε άλλους τομείς. Συγκεκριμένα στην υγειονομική περίθαλψη και την ενέργεια, ενώ στο ενεργητικό της συμπεριλαμβάνονταν πελάτες που ασχολούνταν με τη βιοτεχνολογία, την ανάπτυξη λογισμικών και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Οι ειδικοί λένε πως η Silicon Valley Bank κατέρρευσε εν μέρει επειδή ήταν το λιμάνι για τις πιο επικίνδυνες συμπεριφορές του κλάδου που εξυπηρετούσε. Η ανάπτυξή της υπερτροφοδοτήθηκε από το κλαμπ της τεχνολογίας και η λειτουργία της εξαρτιόταν από μια ανερχόμενη τάση που ήταν πάντα βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα εξαφανιζόταν.

Οι πελάτες της Silicon Valley Bank ήταν σε μεγάλο βαθμό νεοφυείς επιχειρήσεις και άλλες εταιρείες με επίκεντρο την τεχνολογία, οι οποίες άρχισαν να χρειάζονται όλο και περισσότερο μετρητά τον περασμένο χρόνο.

Ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να έχει επίγνωση των οικονομικών κύκλων, αλλά η διοίκηση της SVB, όπως και τόσα πολλά στην κοιλάδα πριν από αυτήν, αγνοούσε την πραγματικότητα της αγοράς μέχρι που ήταν πολύ αργά. Η SVB βοήθησε να τροφοδοτήσει τη φούσκα τεχνολογίας και η φούσκα τεχνολογίας βοήθησε να τροφοδοτήσει τη SVB, αλλά τώρα οι φούσκες έσκασαν.

Οι εταιρείες δεν μπορούσαν να λάβουν πρόσθετες χρηματοδοτήσεις για μη κερδοφόρες επιχειρήσεις και έτσι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το κεφάλαιο που είχαν στη Silicon Valley Bank, άρα να τραβήξουν τις καταθέσεις τους. Αρχικά αυτό δεν αποτελούσε τεράστιο ζήτημα, αλλά οι αναλήψεις άρχισαν να απαιτούν από την τράπεζα να αρχίσει να πουλά τα δικά της περιουσιακά στοιχεία για να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πελατών. Η τράπεζα προσπάθησε να συγκεντρώσει επιπλέον κεφάλαια μέσω εξωτερικών επενδυτών, αλλά δεν κατάφερε να τα βρει.

Για τη Wall Street, η κατάρρευση της SVB ήταν σοκ, αλλά όχι ιδιαίτερα κάποια έκπληξη. Κάποιοι μιλούν για αδύναμο ισολογισμό της τράπεζας και ακόμη πιο αδύναμη εποπτεία εδώ και μήνες.

Η αληθινή αποκάλυψη εδώ είναι η απόλυτη έλλειψη οικονομικής οξυδέρκειας μεταξύ των υποτιθέμενων κορυφαίων μυαλών της Silicon Valley. Οι τραπεζίτες υποτίθεται ότι πρέπει να βρουν τρόπους για να μετριάσουν ή να διασκορπίσουν τον κίνδυνο στον ισολογισμό τους. Η αποτυχία της SVB είναι, σε μεγάλο βαθμό, ότι τα στελέχη της απέτυχαν να κάνουν αυτό το βασικό καθήκον.

Κανείς δεν θεώρησε ότι η οικοδόμηση μιας τράπεζας με πελατειακή βάση σε έναν ενιαίο κλάδο που εξαρτιόταν από τα επιτόκια που πηγαίνουν προς μία μόνο κατεύθυνση μπορεί να είναι πρόβλημα. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς κανένας από τους υποτιθέμενους εξπέρ, πελάτες ή επενδυτές ή μέλη του διοικητικού συμβουλίου της δεν προβληματίστηκε.

Σίγουρα το γεγονός είναι μια τεράστια καταστροφή για όλους αυτούς που μόλις πέταξαν δισεκατομμύρια στοιχηματίζοντας σε ZIRP και crypto. Η κατάρρευση της βιομηχανίας τεχνολογίας όμως θα μπορούσε να υπενθυμίσει ότι τα λεγόμενα Venture Capital (“εταιρείες” που διαχειρίζονται τα λεφτά επενδυτών για να τα επενδύσουν σε startups με αντάλλαγμα κάποιο ποσοστό επί της εταιρείας) είναι απλώς μια λέσχη ανθρώπων που αναλαμβάνουν κινδύνους στην τεχνολογία ξέροντας λογικά και τα ρίσκα όλου αυτού και κυρίως... δεν έχουν τις απαντήσεις για όλα.

Ή όπως το έθεσε ο οικονομικός ιστορικός Adam Tooze σε ένα πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο: «Δεν ήταν τόσο ένας τραπεζικός πανικός μεγάλης κλίμακας στην οποία η μαζική ψυχολογία έπαιξε το ρόλο της, αλλά μια άθλια παιδική χαρά...».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

6+1 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τον Μυστικό Δείπνο

Ιστορικά 29.04.2024
Γιατί λέγεται Μυστικός και άλλες απορίες

Πάσχα στις άλλες χώρες: Πώς το γιορτάζουν οι ξένοι

Stories 29.04.2024
Το Πάσχα γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο

Ποια είναι η ακριβής τοποθεσία όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Ιστορικά 29.04.2024
Πού βρίσκεται ο τόπος σταύρωσης του;

Γιατί ένας τύπος στο Αιντάχο, αποφάσισε να ρίξει από αεροπλάνο 76 κάστορες μέσα σε κουτιά

Ιστορικά 29.04.2024
Τι ακριβώς συνέβη σε μια μικρή πόλη της Αμερικής

Γιατί ανάβουμε κεριά στην εκκλησία;

Πάσχα 29.04.2024
Πώς επικράτησε το άναμμα των κεριών

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα ‑ Τα βάγια, οι παραδόσεις και τα έθιμα

Ιστορικά Χτες
Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Νέα Εποχή Χτες
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά Χτες
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια

Ιστορικά Χτες
Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Stories Χτες
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Γιατί οι γυναίκες στη Νότια Κορέα αρνούνται να βγαίνουν με άνδρες

Stories Χτες
Ο πόλεμος των φύλων στη Νότια Κορέα

Η ηθοποιός Jean Spangler εξαφανίστηκε μια νύχτα. Το μόνο που βρήκαν ήταν ένα σημείωμα

Πρόσωπα Χτες
Η περίπτωση της Jean Spangler, της επίδοξης ηθοποιού που εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη το 1949