LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

H ανάλυση της βασικής αιτίας: H μέθοδος που έγινε viral στα social media τις μέρες που μας πέρασε

Τέμπη - Viral η ανάρτηση μηχανολόγου: Το να λέμε για ανθρώπινο λάθος είναι σαν να λέμε ότι φταίνε οι ανάδρομοι πλανήτες

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 7/3/2023 | 00:06

H ανάλυση της βασικής αιτίας: H μέθοδος που έγινε viral στα social media τις μέρες που μας πέρασε

Η ανάλυση ριζικής αιτίας είναι η διαδικασία ανακάλυψης των βασικών αιτιών των προβλημάτων προκειμένου να εντοπιστούν οι κατάλληλες λύσεις. To RCA υποθέτει ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό η συστηματική πρόληψη και επίλυση υποκείμενων προβλημάτων παρά η αντιμετώπιση.

Η ανάλυση της αιτίας είναι μια προσέγγιση που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό των θεμελιωδών αιτιών ενός προβλήματος. Υπάρχουν πολλά εργαλεία ανάλυσης ριζικής αιτίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διερεύνηση ζητημάτων που οδηγούν σε πρόβλημα. Ένα post στο Facebook το έφερε ξανά στο προσκήνιο.

Τι είναι η root cause analysis;

Απλά μιλώντας, το να ρωτάς γιατί ξανά και ξανά για κάθε απάντηση ώσπου να φτάσεις στη ρίζα του προβλήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα RCA χρησιμοποιείται για να κατανοήσει καλύτερα γιατί ένα σύστημα λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο. Ως επί το πλείστον, ωστόσο, η εστίαση είναι στα προβλήματα -- ειδικά όταν επηρεάζουν κρίσιμα ζητήματα. Ενα RCA προσδιορίζει όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στο πρόβλημα, συνδέοντας τα γεγονότα με ουσιαστικό τρόπο, ώστε το ζήτημα να μπορεί να αντιμετωπιστεί σωστά και να αποτραπεί η επανεμφάνισή του. Μόνο αν φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος, αντί να εστιάσουμε στα συμπτώματα, είναι δυνατό να προσδιοριστεί πώς, πότε και γιατί παρουσιάστηκε το πρόβλημα.

Γιατί, πώς και πότε συνέβη το περιστατικό

Αυτές οι ερωτήσεις συνεργάζονται για να παρέχουν μια πλήρη εικόνα των υποκείμενων αιτιών. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε γιατί συνέβη ένα συμβάν εάν δεν γνωρίζετε πώς ή πότε συνέβη. Οι ερευνητές πρέπει να αποκαλύψουν το πλήρες μέγεθος ενός περιστατικού και όλα τα βασικά συστατικά που συνέβαλαν στην πραγματοποίησή του τη στιγμή που συνέβη.

Ποιες είναι οι υποκείμενες αιτίες - όχι τα συμπτώματα

Η αντιμετώπιση μόνο των συμπτωμάτων όταν προκύπτει ένα πρόβλημα σπάνια αποτρέπει την επανεμφάνιση αυτού του προβλήματος και μπορεί να σπαταλήσει τόσο χρόνο όσο και πόρους. Μια προσπάθεια RCA θα πρέπει να επικεντρωθεί στις σχέσεις μεταξύ των γεγονότων και των βαθύτερων αιτιών του συμβάντος. Στο τέλος, αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση του χρόνου και των πόρων που δαπανώνται για την επίλυση προβλημάτων και να διασφαλιστεί μια βιώσιμη λύση μακροπρόθεσμα.

Πρόληψη

Για να είναι αποτελεσματική, μια προσπάθεια RCA πρέπει να φτάσει στις βασικές αιτίες ενός προβλήματος -- αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει επίσης να επιτρέπει την εφαρμογή λύσεων που αποτρέπουν την επανεμφάνιση του προβλήματος. Εάν το RCA δεν βοηθήσει να διορθωθεί το πρόβλημα και να μην συμβεί ξανά, μεγάλο μέρος της προσπάθειας θα έχει χαθεί.

Επανάληψη

Ένα RCA είναι τόσο επιτυχημένο όσο η προσπάθεια πίσω από αυτό. Μια κακώς εκτελούμενη RCA μπορεί να σπαταλήσει χρόνο και πόρους. Μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει την κατάσταση, αναγκάζοντας τους ερευνητές να ξεκινήσουν από την αρχή. Μια αποτελεσματική ανάλυση της βασικής αιτίας πρέπει να πραγματοποιείται προσεκτικά και συστηματικά. Απαιτεί τις σωστές μεθόδους και εργαλεία, καθώς και ηγεσία που κατανοεί τι περιλαμβάνει η προσπάθεια και την υποστηρίζει πλήρως.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πότε και πού στολίστηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο

Retro 02.12.2023
Η ιστορία της πιο διάσημης παράδοσης των γιορτών

Η πιο άπληστη φοροφυγάς

Άνθρωποι 02.12.2023
«Εμείς δεν πληρώνουμε φόρους. Μόνο τα ανθρωπάκια πληρώνουν φόρους»

O άντρας που πέρασε όλη του τη ζωή... πεθαμένος

Κόσμος 02.12.2023
Xρειάστηκε μάρτυρες για να επιβεβαιώσουν ότι δεν ήταν πραγματικά... νεκρός

Το ερωτικό ελληνικό τραγούδι που γράφτηκε μέσα σε 10 λεπτά

Ιστορικά 02.12.2023
Μια στιγμή με πολλά συναισθήματα

«Είμαι personal assistant μεγάλης διασημότητας και η δουλειά μου είναι κάπως έτσι»

Άνθρωποι 02.12.2023
Το δεξί χέρι μιας celebrity εξιστορείται την καθημερινότητα της στην δουλειά

Ο τσαρλατάνος γιατρός που με τον τρόπο του βοήθησε την επιστήμη

Άνθρωποι Χτες
Τα εργαλεία του που δεν χρησίμευαν πουθενά

Αν είσαι φορέας HIV, τι κάνεις στην Ελλάδα;


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Απόψεις Χτες
Οι άνθρωποι της θετικής Φωνής μίλησαν στο E-Daily με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - Πώς ζεις, τι φοβάσαι και που απευθύνεσαι για στήριξη

Ο «γυναικάς» Χένρι Κίσινγκερ

Άνθρωποι Χτες
Η αδυναμία του στο ωραίο φύλο

Πόσο κοντά είμαστε στο εμβόλιο κατά του HIV;

Επιστήμη Χτες
Που βρίσκονται οι έρευνες

Σαν σήμερα: Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Σαν Σήμερα Χτες
Την 1η Δεκεμβρίου του 1913

Αυτές οι κουλτούρες αναγνωρίζουν περισσότερα από δύο φύλα

Ιστορικά Προχτές
Ορισμένοι πολιτισμοί δεν αναγνωρίζουν μόνο το αρσενικό και το θηλυκό