E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι λουκουμάδες στον Κρίνο έχουν τη γεύση της παλιάς Αθήνας

Ένα από τα πιο ιστορικά μαγαζιά της Αθήνας που αξίζει να πηγαίνεις ξανά και ξανά!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 18/2/2023 | 00:26

Οι λουκουμάδες στον Κρίνο έχουν τη γεύση της παλιάς Αθήνας
@sonostamatina / instagram

Αν δεν έχεις περάσει από την Αιόλου για να φας λουκουμάδες στον Κρίνο, τότε σίγουρα δεν έχεις γνωρίσει τη γεύση της παλιάς Αθήνας! Πρόκειται για ένα μαγαζί όπου ο χρόνος έχει σταματήσει. Ένα εντυπωσιακό διώροφο νεοκλασικό που οι μόνες αλλαγές του, προήλθαν από την αναπαλαίωσή του.

 Σημείο συνάντησης τότε και τώρα, μοιάζει σαν να μπήκε στη χρονομηχανή και να έμεινε ανεπηρέαστο από οποιαδήποτε αλλαγή τριγύρω του. Το όνομά του φιγουράρει στους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς οδηγούς και οι τουρίστες που λαχταρούν να βρουν τα πιο παραδοσιακά μέρη στην πρωτεύουσα, το επισκέπτονται κατά κόρον.

Περνώντας απ’ έξω, θα σου τραβήξει σίγουρα την προσοχή. Κομψό, μεγάλο και καθαρό με το φως να πλημμυρίζει το χώρο, ο οποίος είναι γεμάτος με τα χαρακτηριστικά μαρμάρινα τραπεζάκια και τις ξύλινες καρέκλες σε σκούρο καφέ χρώμα. Στους τοίχους θα δεις κρεμασμένα κάδρα με αποκόμματα εφημερίδων από τις εποχές της μεγάλης του δόξας. Αμέσως, θα γοητευτείς από τις απαλές φρέσκιες βουτυρένιες μυρωδιές που έχουν το άρωμα παλιάς Αθήνας σε συνδυασμό με νοσταλγικές αναμνήσεις από το σπίτι της γιαγιάς!

Η ιστορία του Κρίνου

Αποτελεί ιστορικό κτίριο αφού εκεί λειτούργησε το 1855 το πρώτο φαρμακείο της Αθήνας από τον φαρμακοποιό Σταμάτη Κρίνο. Έπειτα από αρκετά χρόνια, το 1923 ο Μηνάς Κασιμάτης, πρόσφυγας από τη Σμύρνη, αγόρασε το κτίριο και διατήρησε το χαρακτηριστικό όνομα «Κρίνος». Ο Κρίνος πια μετατράπηκε στο πιο μεγάλο και αγαπητό ζαχαροπλαστείο της Αθήνας!

Ξεκίνησε φτιάχνοντας πολίτικες δημιουργίες και γλυκά από τη Σμύρνη, πίτες, σιροπιαστά, γλυκά ταψιού και σμυρναίικα κουλούρια. Ήδη από τον πρώτο καιρό της λειτουργίας του είχε γίνει talk of the town όπως θα λέγαμε σήμερα, ιδιαίτερα για τους Σμυρνιούς, οι οποίοι το επισκέπτονταν συχνά για να θυμηθούν τον τόπο τους μέσα από τις γεύσεις του. Κάθε πρωί λοιπόν περνούσαν για το καθιερωμένο γλυκό και έκαναν ουρά στην Αιόλου για να δοκιμάσουν νέες δημιουργίες. Σήμερα όμως, θα βρεις πολλά περισσότερα από πολίτικα γλυκά!

 

Τα γλυκά του Κρίνου έρχονται από την παλιά Αθήνα

Το χαρακτηριστικό του ζαχαροπλαστείου είναι οι στρογγυλοί χρυσαφένιοι λουκουμάδες με την τρύπα στη μέση. Φρεσκότατοι, με ιδιαίτερη γεύση, τηγανίζονται κυριολεκτικά μπροστά σου, αφού έχει ανοιχτή κουζίνα και φτάνοντας στο ταμείο, σου ρίχνουν μπόλικη κανέλα και καρύδι πάνω από το πιάτο. Είναι χειροποίητοι και χρειάζεται ειδική τεχνική για να πετύχει κανείς αυτό το συγκεκριμένο σχήμα. Γι’ αυτό και οι υπάλληλοι που τους φτιάχνουν, έχουν περάσει από πολλούς μήνες μαθημάτων και προσπάθειας.

Μυστική συνταγή λοιπόν δεν υπάρχει, εκτός από το άφθονο θυμαρίσιο μέλι που βάζει στο σιρόπι. Ωστόσο, σημαντικός παράγοντας είναι και τα υλικά πρώτης ποιότητας που χρησιμοποιούν. Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του εώς και σήμερα, προμηθεύονται από μικρούς παραγωγούς, κυρίως από τη Θήβα, αγνά υλικά και πρώτες ύλες για να ετοιμάσουν τα γλυκά, τις μπουγάτσες και τους λουκουμάδες τους.

Όλα φτιάχνονται στο μαγαζί με τους παραδοσιακούς τρόπους, λουκουμάδες αλλά και μπουγάτσες όλων των ειδών, κουλούρια, γλυκά και το καλύτερο παγωτό μηχανής της πόλης! Σε μία προσπάθεια ανανέωσης τα τελευταία χρόνια, φτιάχνουν λουκουμάδες με επικάλυψη πραλίνας φουντουκιού, με παγωτό, αλλά και μπουγάτσες με σφολιάτα δύο ειδών, την κλασική με αγνό βούτυρο και μια εναλλακτική με μείγμα βουτύρου-μαργαρίνης, για να είναι πιο ελαφριά. Θα βρεις και μπουγάτσα με σιρόπι μελιού, με πραλίνα φουντουκιού ή λευκή σοκολάτα και σιρόπι καραμέλας, βύσσινου ή σοκολάτας. Θα βρεις πίτες με χωριάτικο φύλλο και σφολιάτες, ρυζόγαλο και αφράτη μηλόπιτα.  

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @elenismakeupland

Ο Κρίνος στη σημερινή Αθήνα

Σήμερα ο Κρίνος έχει περάσει στις επόμενες γενιές, οι οποίες διατηρούν στο έπακρο τις γεύσεις, τις συνταγές και την ατμόσφαιρα. Μικροί και μεγάλοι φτάνουν μέχρι εκεί για ένα πιάτο λαχταριστούς λουκουμάδες ή ένα χωνάκι παγωτό ανάμεικτο.

Δίνουν ραντεβού για καφεδάκι ή τσάι, για πρωινή τυρόπιτα ή βουτυράτη μπουγάτσα, κουβεντιάζουν, κάνουν ένα διάλειμμα απ’τη βόλτα ή τα ψώνια τους και αναπολούν για λίγο τη γεύση της παλιάς Αθήνας.

Διεύθυνση: Αιόλου 87
Τηλέφωνο: 21 0321 6852
Ώρες: Καθημερινά 09:00 με 19:30 (εκτός Κυριακής)

 

 

 

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι να φας πριν και μετά τη γυμναστική για να έχεις ενέργεια

Body+Mind 16.05.2024
Τα σνακ που θα σε βοηθήσουν πολύ

Φεστιβάλ Καννών: Οι πιο καλοντυμένες της βραδιάς

Style Χτες
Best dressed σε ένα από τα ωραιότερα μέρη

Τα 2 νέα μαγαζιά για να απολαύσεις το brunch σου στην Αθήνα

Eat + Drink Χτες
Για να ξεκινήσεις όμορφα την ημέρα σου!

Bikini Ready: Τι έρχεται φέτος στις τάσεις των μαγιό

Style Προχτές
Το 2024, ο κόσμος των μαγιό είναι έτοιμος για μια συναρπαστική εξέλιξη

Τροφές που είναι ασπίδα προστασίας για τα νεφρά μας

Body+Mind Προχτές
Δείτε γιατί πρέπει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας

Κόλπα στο μακιγιάζ για να φαίνονται τα μάτια σου μεγαλύτερα

Style Προχτές
Τα tips που θα κάνουν τη διαφορά

Tripadvisor: Οι 25 καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη για το 2024 ‑ Τέσσερις ελληνικές στη λίστα

Ταξίδια 13.05.2024
Τη λίστα του με τις 25 καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη για το 2024, έδωσε στη δημοσιότητα το Tripadvisor