E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το περιστέρι που έσωσε 194 ζωές χωρίς μάτι και χωρίς πόδι

Ένας ήρωας πολέμου διαφορετικός από αυτούς που έχουμε συνηθίσει

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 15/2/2023 | 00:02

Το περιστέρι που έσωσε 194 ζωές χωρίς μάτι και χωρίς πόδι
@family-wise.co.uk

Μέχρι να γίνει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο πιο θανατηφόρος όλων των εποχών, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ονομαζόταν «Ο Μεγάλος Πόλεμος», γιατί μέχρι τότε ήταν με τη σειρά του ήταν κι εκείνος ο πιο θανατηφόρος πόλεμος της ιστορίας.

Σε εκείνο τον πόλεμο, αντίπαλοι ήταν οι συμμαχικές δυνάμεις με κυριότερες τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, απέναντι στις δυνάμεις του κεντρικού άξονα, τη Γερμανία, την Αυστροουγγαρία, την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη Βουλγαρία.

Τον είπαν λοιπόν «Μεγάλο Πόλεμο» γιατί η ανθρωπότητα δεν είχε δει ποτέ τέτοια γενικευμένη σύρραξη αλλά και τέτοια βιαιότητα. Εκείνη την εποχή, οι στρατοί χρησιμοποιούσαν περιστέρια για την επικοινωνία τους. Ο Cher Ami, ένα αρσενικό περιστέρι που το όνομα του σημαίνει «αγαπημένος φίλος», είχε χαριστεί μαζί με άλλα περιστέρια από τον βρετανικό στον αμερικάνικο στρατό και είχε εκπαιδευτεί από Αμερικανούς στρατιώτες, ειδικούς στην εκπαίδευση πουλιών.

Ανήκε στις 77η μεραρχία του στρατού και τον Οκτώβριο του 1918, κατάφερε να μείνει στην ιστορία ως ήρωας. Κατά τη διάρκεια της μάχης της Meuse – Argonne, μια από τις πιο αιματηρές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο λεγόμενο «Δυτικό Μέτωπο», 550 Αμερικανοί είχαν εγκλωβιστεί σε κάτι χαρακώματα πίσω από τη γραμμή του εχθρού και δέχονταν πυρά, ενώ είχαν ξεμείνει και από φαγητό και από πυρομαχικά.

@worldwar1centennial.org

Περικυκλωμένοι από τους Γερμανούς, οι περισσότεροι σκοτώθηκαν και αιχμαλωτίστηκαν. Είχαν απομείνει μόλις 194 να παλεύουν να παραμείνουν ζωντανοί. Οι αγγελιοφόροι πυροβολούνταν από τους Γερμανούς και ο διοικητής αποφάσισε να στείλει περιστέρια ώστε να καλέσει ενισχύσεις.

Το πρώτο περιστέρι πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κουβαλώντας ένα μήνυμα που έγραφε «Πολλοί τραυματίες, δεν μπορούμε να κάνουμε εκκένωση». Το δεύτερο το ίδιο, με το μήνυμα αυτή τη φορά να γράφει «Οι άνδρες υποφέρουν. Μπορείτε να στείλετε ενισχύσεις;».

Τρίτος έφυγε ο Cher Ami. Το χαρτί αυτή τη φορά έγραφε «Βρισκόμαστε κατά μήκος του δρόμου παράλληλα στη 276,4. Το δικό μας πυροβολικό ρίχνει κατά πάνω μας. Για όνομα του Θεού, σταματήστε το».

Μόλις οι Γερμανοί είδαν τον Cher Ami να φεύγει άνοιξαν πυρ. Τον κατέρριψαν αρχικά αλλά κατάφερε να πετάξει και πάλι και να ξεφύγει. Διένυσε απόσταση 40 χιλιομέτρων μέσα σε μόλις 25 λεπτά μέχρι το στρατόπεδο της μεραρχίας. Είχε πυροβοληθεί στο στήθος, το ένα του μάτι είχε αχρηστευτεί, ενώ το ένα του πόδι κρεμόταν μόνο από έναν τένοντα.

Ωστόσο, κατάφερε να σώσει 194 άνδρες. Και έγινε ο ήρωας της 77ης μεραρχίας. Οι γιατροί έκαναν ότι μπορούσαν για να το σώσουν. Έχασε το ένα του πόδι και τυφλώθηκε δια παντός. Αλλά μόλις ήταν έτοιμος να ταξιδέψει μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ. Η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε το μετάλλιο του Σταυρού του Πολέμου, με τον στρατηγό John Persing να λέει ότι «Δεν υπάρχει κάτι αρκετό που μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ γι’ αυτό το Περιστέρι».

Αφού τιμήθηκε και με άλλα μετάλλια, πέθανε τον Ιούνιο του 1919, από τα τραύματα που απέκτησε στη μάχη. Ταριχεύτηκε και σήμερα εκτίθεται στο Smithsonian Institute ως ήρωας πολέμου. Άλλωστε πρόκειται για ένα περιστέρι που έβαλε πάνω απ’ όλα το καθήκον και έσωσε 194 ζωές.

@si.edu

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η τρομακτική ιστορία πίσω από το πιο διάσημο άλυτο έγκλημα της Γερμανίας

Ιστορικά 18.05.2024
Η δολοφονία μιας ολόκληρης οικογένειας παραμένει μυστήριο

H χορευτική φιγούρα που τραυματίζει τα παιδιά

Stories 18.05.2024
Η κύρια αιτία σοβαρών τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης στα παιδιά της Κίνας

Γιατί ένας τύπος στο Αιντάχο, αποφάσισε να ρίξει από αεροπλάνο 76 κάστορες μέσα σε κουτιά

Ιστορικά 18.05.2024
Τι ακριβώς συνέβη σε μια μικρή πόλη της Αμερικής

Tα παμφορεία της Αθήνας: Τα πρώτα λεωφορεία που τα έσερναν άλογα

Ιστορικά 18.05.2024
Όταν η συγκοινωνία γινόταν με εξαντλημένα ζώα

10 φωτογραφίες που κυριολεκτικά «έγραψαν ιστορία»

Ωραίες Εικόνες 18.05.2024
Συνέβαλαν στην εξέλιξη μας

Το απίστευτα κομψό σπίτι της Emma Roberts

Αρχιτεκτονική Χτες
Υπέροχο και ζεστό

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης

Νέα Εποχή Χτες
Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου 280 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Από που βγήκε η λέξη «Τρελοκαμπέρω» που χρησιμοποιούμε

Πρόσωπα Προχτές
Η ιστορία πίσω από τη γνωστή έκφραση

Πώς η κλιματική αλλαγή άλλαξε την άνοιξη όπως την ξέρουμε

Νέα Εποχή Προχτές
Σαν να παραξένεψε ο καιρός

Ο διάσημος «δράκος» της Αθήνας που έγινε επεισόδιο σε πασίγνωστη σειρά

Stories Προχτές
Ο άντρας που σκορπούσε τρόμο στα 90s