E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η σοκολατίνα της Στάνης έχει φανατικούς οπαδούς και υπάρχει λόγος

Από το 1931, η Στάνη έχει φανατικούς οπαδούς για τη σοκολατίνα της και όχι μόνο. Αναρωτιέσαι γιατί; Συνέχισε να διαβάζεις και θα δεις τους λόγους!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 10/2/2023 | 00:16

Η σοκολατίνα της Στάνης έχει φανατικούς οπαδούς και υπάρχει λόγος
@karderinos

Είναι ένα από τα πιο γλυκά μαγαζιά της Αθήνας, ένα γαλακτοπωλείο με ανεκτίμητη ιστορία, το οποίο αποτελεί στέκι για πολλούς περίοικους, αλλά και κατοίκους κοντινών περιοχών. Βέβαια, πολλοί επισκέπτες του έρχονται από μακριά, λόγω της αδυναμίας που έχουν στα φρέσκα και ποιοτικά γλυκά.

Θα το βρεις δύο λεπτά μακριά από το μετρό της Ομόνοιας, να χαρίζει απλόχερα βουτυρένιες μυρωδιές και αντικρίζοντάς το, θα νιώσεις σαν να βρίσκεσαι σε μία άλλη εποχή. Μοιάζει να σταμάτησε ο χρόνος, καθώς παραμένει ανεπηρέαστο από κάθε ίχνος του σήμερα. Ίσως αυτό να είναι ένα από τα στοιχεία που το κάνουν αγαπητό και διαχρονικό παρά την παλαιότητά του.

Η ιστορία της Στάνης

Η ιστορία της Στάνης είναι αγνή σαν τα γλυκά της και νοσταλγική σαν τις γεύσεις της. Ξεκίνησε το 1931  με τον Νικόλαο Καραγεώργου με καταγωγή από το χωριό Αθανάσιος Διάκος, του νομού Φωκίδας, με τη γυναίκα του Ζωή. Μαζί αποφάσισαν να μετακομίσουν στον Πειραιά. Με την απόφαση αυτή ήρθε και η επιθυμία για δραστηριοποίηση στον χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων. Η επιχείρηση βρήκε ικανοποιητική ανάπτυξη κι εξέλιξη για την εποχή εκείνη. Ωστόσο, οι βομβαρδισμοί του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή του Πειραιά, ανάγκασαν τη Στάνη να μεταφερθεί το 1949, στην Ομόνοια, στην οδό Μαρίκας Κοτοπούλη και να εγκατασταθεί πλέον μόνιμα εκεί.

Σήμερα η Στάνη έχει περάσει στην τρίτη γενιά της οικογένειας, στον εγγονό Θανάση Καραγεώργο και στον θείο του. Ακόμη και μετά από τόσα χρόνια, η αγάπη και η αυθεντικότητα παραμένουν αναλλοίωτες. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό οφείλεται στις άριστες πρώτες ύλες, οι οποίες προέρχονται από μικρούς παραγωγούς που συνεργάζονται πολλά χρόνια με την οικογένεια της Στάνης.

Η δημοφιλής σοκολατίνα της Στάνης και οι άλλοι πειρασμοί

Στη Στάνη θα βρεις πολλά παραδοσιακά και αγαπημένα γλυκά, τα οποία θα σου θυμίσουν τη θαλπωρή που νιώθεις στο σπίτι της γιαγιας. Πιο αναλυτικά, στη Στάνη θα βρεις την αγαπημένη κλασική σοκολατίνα με τη λευκή σαντιγύ και το κερασάκι στην κορυφή, η οποία έχει φανατικούς οπαδούς! Ο λόγος είναι προφανής: είναι πάντα φρέσκια, φτιάχνεται από αγνό γάλα και διατηρεί την ίδια αυθεντική γεύση όλα αυτά τα χρόνια. Θα απολαύσεις τη σοκολάτα σε τέτοια δόση ώστε να μην σε βαρύνει, ίσα ίσα θα θες και δεύτερη! Ακόμη, δοκίμασε λευκή πάστα αμυγδάλου που είναι αφράτη σαν σύννεφο και  φυσικά πάστα ποντικάκι, ανάμεικτη, συγκλονιστικό μιλφέιγ, φρέσκια μουσταλευριά, γαλακτομπούρεκο, ραβανί και τόσα άλλα.

Εννοείται πως δε θα παραλείψω τις κρέμες της Στάνης, σοκολάτα και βανίλια, το αφράτο ανθόγαλο με μέλι και καρύδια που σερβίρεται σε ποτήρι, το ρυζόγαλο και το ανυπέρβλητο παγωτό. Παγωτό καϊμάκι και βανίλια που μπορείς να συνδυάσεις με τα πάντα, αλλά με τον μπακλαβά και το κανταΐφι, το πάντρεμα είναι μοναδικό! Διαχρονικός πρωταγωνιστής, το γιαούρτι με μέλι και καρύδια που είναι και αυτό που θα δεις να φιγουράρει συχνότερα στο Instagram.

Συχνά συνοδεύεται από τραγανούς λουκουμάδες με κανέλα. Και όταν λέω γιαούρτι εννοώ είτε κατσικίσιο είτε αγελαδινό είτε πρόβειο, απευθείας από τους παραγωγούς χωρίς ίχνος συντηρητικών.

Και φυσικά από τη Στάνη μπορείς να προμηθευτείς κουλουράκια, που υπάρχουν σε κάθε σπίτι και μοσχοβολάνε πορτοκάλι και βανίλια, για να τα απολαύσεις παρέα με τον καφέ. Μπορείς να πάρεις για το σπίτι τσουρέκι μαστιχωτό, τυρόπιτα, σπανακόπιτα και μπουγάτσα με άπαιχτο φύλλο, σκαλτσούνια, χαλβά σιμιγδαλένιο και φυσικά όλα τα γλυκά που αναφέρθηκαν, αν κρατηθείς και δεν τα φας επιτόπου.

Οι φανατικοί οπαδοί

Το ιδιαίτερο με τη Στάνη εκτός από τις αθώες και παράλληλα κολασμένες γεύσεις της, είναι ότι αποτελεί πόλο έλξης μικρών και μεγάλων. Θα δεις ανθρώπους που το γνώρισαν όταν ήταν παιδιά και πλέον το επισκέπτονται πάνω από 50 χρόνια, να πηγαίνουν για το καθιερωμένο καφεδάκι τους. Θα δεις ζευγάρια που έδωσαν το πρώτο τους ραντεβού εκεί και πλέον πηγαίνουν με τα εγγόνια τους, αλλά και νέους foodies που λαχταρούν να εμπλουτίσουν τις γευστικές τους εμπειρίες και το Instagram feed τους, με στέκια που αξίζουν.

Η Στάνη σίγουρα είναι ένα μέρος που αξίζει και παρόλο που πλησιάζει τα 100, είναι βέβαιο πως για πολλά χρόνια ακόμα, θα γράφονται τα καλύτερα λόγια.

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτό το Instagram προφίλ αναζητά το καλύτερο σουβλάκι της χώρας

Food 16.05.2024
Πού θα φάμε το καλύτερο ελληνικό «βρώμικο»

Πως να φτιάξεις πίτσα με καρπούζι

Food 16.05.2024
Δεν είναι αυτό που ίσως καταλάβατε

Τι να φας πριν και μετά τη γυμναστική για να έχεις ενέργεια

Body+Mind 16.05.2024
Τα σνακ που θα σε βοηθήσουν πολύ

Φεστιβάλ Καννών: Οι πιο καλοντυμένες της βραδιάς

Style Χτες
Best dressed σε ένα από τα ωραιότερα μέρη

Τα 2 νέα μαγαζιά για να απολαύσεις το brunch σου στην Αθήνα

Eat + Drink Χτες
Για να ξεκινήσεις όμορφα την ημέρα σου!

Bikini Ready: Τι έρχεται φέτος στις τάσεις των μαγιό

Style Προχτές
Το 2024, ο κόσμος των μαγιό είναι έτοιμος για μια συναρπαστική εξέλιξη

Τροφές που είναι ασπίδα προστασίας για τα νεφρά μας

Body+Mind Προχτές
Δείτε γιατί πρέπει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας