E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η «βόμβα» που απειλεί τη ζωή όπως την ξέρουμε

Πανδημία γήρατος απειλεί την οικονομία

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 29/12/2022 | 00:10

Η «βόμβα» που απειλεί τη ζωή όπως την ξέρουμε
Φωτογραφία από João Cabral

Η ανθρωπότητα ετοιμάζεται να υποδεχτεί το 2023, και τέτοιες ημέρες όλοι ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον και κάνουν σχέδια. Όμως ο πλανήτης μας και η ανθρωπότητα έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις που αν αποτύχει ή απλά αργήσει να τις λάβει υπόψη, δεν υπάρχει κανένα μέλλον.

Τα παιδιά των επόμενων δεκαετιών θα μεγαλώσουν σε ένα κόσμο γεμάτο γέρους...Με απλά λόγια οι επιστήμονες εξηγούν τι πρόκειται να συμβεί, αν δεν αλλάξει η κατάσταση με το δημογραφικό πρόβλημα που βασανίζει όλο τον δυτικό κόσμο. 

Αν η παγκόσμια γεννητικότητα πέσει πράγματι κάτω από το επίπεδο αναπλήρωσης μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, οι συνέπειες για το σύνολο του πλανήτη θα είναι καταστροφικές.

Μικρά σημαντικά νούμερα που δείχνου το μέλλον που έρχεται πιο γρήγορα από ότι περίμεναν οι πολιτικοί αυτού του κόσμου.

Από το 2011, στην Ιαπωνία, οι πάνες ακράτειας για ηλικιωμένους, είναι υπερδιπλάσιες από τις πάνες για βρέφη.

Ο δείκτης γεννητικότητος από το 3,65 το 1950 έχει κατρακυλήσει στο 1,3. Πλην της Κίνας, της Ινδίας και του Πακιστάν καμία χώρα της Ασίας δεν μπορεί να είναι αισιόδοξη για τις γεννήσεις παιδιών.

Είναι λες και κάποιος σταμάτησε τις γεννήσεις, στις χώρες που είναι ανεπτυγμένες οικονομικά. Κανένας νέος από τα 25 έτη εώς και τα 45 δεν ενδιαφέρεται να κάνει παιδί.

Αυτή τη στιγμή στον κόσμο 100 εργαζόμενοι συντηρούν 120 συνταξιούχους, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος υγείας. Οι προβλέψεις μιλούν για αναλογία ένας προς δύο. 100 εργαζόμενοι θα πρέπει να παράγουν πλούτο για να ζούνε διακόσιοι συνταξιούχοι.

Οι συνέπειες εκτός από κοινωνικές είναι και καταστροφικές για την οικονομία. Λιγότεροι εργαζόμενοι σημαίνει μειωμένη παραγωγή, επίσης δημιουργεί πληθωριστικές τάσεις στους μισθούς, που οδηγεί σε οικονομική αστάθεια, όπως έχει δείξει το παρελθόν, μετά τους πολέμους.

Η Ευρώπη μπορεί στα νούμερα να φαίνεται πως είναι καλύτερα από ΗΠΑ και Ασία, αλλά είναι πλασματικό. Τα νούμερα σώζουν οι μετανάστες. Οι Ευρωπαίοι που κάνουν περισσότερα από ένα παιδί μειώθηκαν κατά 24%. 15 του πληθυσμού δεν επιθυμεί να κάνει παιδί. Ενώ ένα 33% το καθυστερεί μέχρι να βελτιωθούν τα οικονομικά τους.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιστρέψουν το κλίμα ΤΩΡΑ. Δεν υπάρχει χρόνος. Πρέπει να δοθούν κίνητρα, οικονομικά και όχι μόνο να αυξηθούν οι γεννήσεις. Η οικονομική αβεβαιότητα της προηγούμενης δεκαετίας έδειξε ήδη τη καταστροφή που προκάλεσε. Μια δεύτερη δεκαετία χαμένη, θα είναι ισοπεδωτική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο άνθρωπος που δεν είδε ποτέ γυναίκα, αυτοκίνητο ή κινηματογράφο ‑ Η απίστευτη αληθινή ιστορία

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Η απίστευτη ιστορία που μοιάζει βγαλμένη από μυθιστόρημα

Ανεβάζεις βίντεο στο Facebook; Ίσως χάνεις μια ευκαιρία να βγάζεις χρήματα

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Δεν χρειάζεται να είσαι διάσημος influencer για να κερδίζεις από τα βίντεό σου. Αν δημιουργείς πρωτότυπο περιεχόμενο, το Facebook μπορεί να γίνει μια επιπλέον πηγή εισοδήματος.

Το πανέμορφο κτίριο της Ύδρας που λίγοι ξέρουν και όλοι θα ήθελαν να δουν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Από σπίτι ήρωα του 1821 σε στέκι καλλιτεχνών - Η απίθανη μεταμόρφωση ενός αρχοντικού

Έχεις ρίζες από τον Πόντο ή τη Μικρά Ασία; Αυτό το αρχείο μπορεί να κρύβει το οικογενειακό σου παρελθόν

E-Daily 3.Left Χτες
Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών διέσωσε και δημοσίευσε τον ονομαστικό κατάλογο που συνέταξε το υπουργείο Γεωργίας, με στοιχεία για χιλιάδες οικογένειες προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

Έμφυλη βία: Ένα νέο, ελληνικό, σχολικό βιβλίο δίνει λάθος συμβουλές στα κορίτσια

E-Daily 3.Left Χτες
Εν έτει 2026, ένα νέο σχολικό εγχειρίδιο για την έμφυλη βία κατηγορείται ότι διδάσκει στα κορίτσια πώς να προστατεύονται, αντί να διδάσκει στα αγόρια να μην κακοποιούν.

Αυτός είναι ο φυσικός θηρευτής του λαγοκέφαλου στις ελληνικές θάλασσες

E-Daily 3.Left Χτες
Ο απόλυτος κυρίαρχος απέναντι στον τοξικό εισβολέα

Πώς θα ήταν μια πόλη στη Σελήνη σε 100 χρόνια από τώρα; Η Luna Prime και ο εφιάλτης της

E-Daily 3.Left Χτες
Το δέλεαρ της βαρύτητας και η τεχνολογία επιβίωσης

Η Λουπίτα Νιόνγκο τα έβαλε με τον Όμηρο, αλλά μήπως βιάστηκε λίγο;

E-Daily 3.Left Προχτές
Η Λουπίτα Νιόνγκο ρώτησε γιατί ο Όμηρος δεν έδωσε χώρο στις γυναίκες - αλλά η απάντηση δεν είναι τόσο απλή

Το πάρτι της Πάρις Χίλτον και ο «Ρομπέν των Δασών» που έκλεψε μια τούρτα 3.200 δολαρίων

E-Daily 3.Left Προχτές
Ο απρόσκλητος μουσικός και η τούρτα των χιλιάδων δολαρίων