E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η «βόμβα» που απειλεί τη ζωή όπως την ξέρουμε

Πανδημία γήρατος απειλεί την οικονομία

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 29/12/2022 | 00:10

Η «βόμβα» που απειλεί τη ζωή όπως την ξέρουμε
Φωτογραφία από João Cabral

Η ανθρωπότητα ετοιμάζεται να υποδεχτεί το 2023, και τέτοιες ημέρες όλοι ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον και κάνουν σχέδια. Όμως ο πλανήτης μας και η ανθρωπότητα έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις που αν αποτύχει ή απλά αργήσει να τις λάβει υπόψη, δεν υπάρχει κανένα μέλλον.

Τα παιδιά των επόμενων δεκαετιών θα μεγαλώσουν σε ένα κόσμο γεμάτο γέρους...Με απλά λόγια οι επιστήμονες εξηγούν τι πρόκειται να συμβεί, αν δεν αλλάξει η κατάσταση με το δημογραφικό πρόβλημα που βασανίζει όλο τον δυτικό κόσμο. 

Αν η παγκόσμια γεννητικότητα πέσει πράγματι κάτω από το επίπεδο αναπλήρωσης μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, οι συνέπειες για το σύνολο του πλανήτη θα είναι καταστροφικές.

Μικρά σημαντικά νούμερα που δείχνου το μέλλον που έρχεται πιο γρήγορα από ότι περίμεναν οι πολιτικοί αυτού του κόσμου.

Από το 2011, στην Ιαπωνία, οι πάνες ακράτειας για ηλικιωμένους, είναι υπερδιπλάσιες από τις πάνες για βρέφη.

Ο δείκτης γεννητικότητος από το 3,65 το 1950 έχει κατρακυλήσει στο 1,3. Πλην της Κίνας, της Ινδίας και του Πακιστάν καμία χώρα της Ασίας δεν μπορεί να είναι αισιόδοξη για τις γεννήσεις παιδιών.

Είναι λες και κάποιος σταμάτησε τις γεννήσεις, στις χώρες που είναι ανεπτυγμένες οικονομικά. Κανένας νέος από τα 25 έτη εώς και τα 45 δεν ενδιαφέρεται να κάνει παιδί.

Αυτή τη στιγμή στον κόσμο 100 εργαζόμενοι συντηρούν 120 συνταξιούχους, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος υγείας. Οι προβλέψεις μιλούν για αναλογία ένας προς δύο. 100 εργαζόμενοι θα πρέπει να παράγουν πλούτο για να ζούνε διακόσιοι συνταξιούχοι.

Οι συνέπειες εκτός από κοινωνικές είναι και καταστροφικές για την οικονομία. Λιγότεροι εργαζόμενοι σημαίνει μειωμένη παραγωγή, επίσης δημιουργεί πληθωριστικές τάσεις στους μισθούς, που οδηγεί σε οικονομική αστάθεια, όπως έχει δείξει το παρελθόν, μετά τους πολέμους.

Η Ευρώπη μπορεί στα νούμερα να φαίνεται πως είναι καλύτερα από ΗΠΑ και Ασία, αλλά είναι πλασματικό. Τα νούμερα σώζουν οι μετανάστες. Οι Ευρωπαίοι που κάνουν περισσότερα από ένα παιδί μειώθηκαν κατά 24%. 15 του πληθυσμού δεν επιθυμεί να κάνει παιδί. Ενώ ένα 33% το καθυστερεί μέχρι να βελτιωθούν τα οικονομικά τους.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιστρέψουν το κλίμα ΤΩΡΑ. Δεν υπάρχει χρόνος. Πρέπει να δοθούν κίνητρα, οικονομικά και όχι μόνο να αυξηθούν οι γεννήσεις. Η οικονομική αβεβαιότητα της προηγούμενης δεκαετίας έδειξε ήδη τη καταστροφή που προκάλεσε. Μια δεύτερη δεκαετία χαμένη, θα είναι ισοπεδωτική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απαγορεύεται ο χορός: Η ευρωπαϊκή χώρα που έχει αυστηρά μέτρα τη Μεγάλη Παρασκευή

Νέα Εποχή 09.04.2026
Γιατί ένα από τα πιο αυστηρά μέτρα περιορίζει τη διασκέδαση και επιβάλλει απόλυτη ηρεμία σε δημόσιους χώρους

Γιατί βάφουν οι Έλληνες τα αυγά κόκκινα το Πάσχα: Η ιστορία και η παράδοση που κρατά αιώνες

Stories 09.04.2026
Από τη θρησκευτική σημασία μέχρι το παιχνίδι του τσουγκρίσματος: όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το κόκκινο αυγό

Η οικογένεια Νεοζηλανδών που ζει χωρίς στομάχι

Stories 09.04.2026
H δύσκολη απόφαση που σώζει ζωές

Το τέλος των managers όπως τους ξέραμε: Όταν η AI μπαίνει στη μέση, αλλάζει όλο το παιχνίδι

Νέα Εποχή 09.04.2026
Η επόμενη μέρα στη δουλειά δεν έχει ιεραρχίες

6+1 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τον Μυστικό Δείπνο

Πάσχα 09.04.2026
Γιατί λέγεται Μυστικός και άλλες απορίες

Εντυπωσιακά έθιμα για τη γιορτή του Πάσχα στην Ελλάδα

Πάσχα 09.04.2026
Σε όλες τις περιοχές της χώρας

Το χωριό όπου φτιάχνεις μόνος σου τον καφέ: Η ελληνική εμπειρία που μοιάζει απίστευτη

Νέα Εποχή Χτες
Σε ένα σχεδόν εγκαταλελειμμένο σημείο της Αρκαδίας, ένα καφενείο χωρίς καφετζή επαναπροσδιορίζει την έννοια της φιλοξενίας

Το πιο απίθανο πασχαλινό έθιμο της Ευρώπης δε βάφει αυγά ‑ Φτιάχνει γιγάντια ομελέτα και τη μοιράζει σε χιλιάδες ανθρώπους

Νέα Εποχή Χτες
Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Σε αυτό το μέρος σπάνε 15.000 για μία και μόνο ομελέτα