E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

3 κόλπα για να θυμάσαι τα όνειρα που βλέπεις

Σύμφωνα με τους επιστήμονες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/12/2022 | 00:17

3 κόλπα για να θυμάσαι τα όνειρα που βλέπεις
Photo by Shane on Unsplash

Αρκετές φορές θα σου έχει τύχει την ώρα που θα ξυπνήσεις το πρωί να κάνεις προσπάθεια να θυμηθείς όλες τις λεπτομέρειες από το όνειρο που είδες στον ύπνο σου ή ακόμα και να θυμηθείς απλά τι αφορούσε.

Δεν είσαι ο μόνος στον οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο Νευροεπιστήμης της Λυών, όσοι άνθρωποι θυμούνται ευκολότερα τα όνειρα που είδαν, είναι συνήθως πιο ευαίσθητοι σε ακουστικά ερεθίσματα κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

Η αυξημένη νευρολογική λειτουργία του εγκεφάλου που έχουν αυτά τα άτομα, όπως υποθέτουν οι επιστήμονες, τους κάνει να ανακαλούν πιο εύκολα γεγονότα και εικόνες από την μνήμη, έστω και αν πρόκειται μόνο για εικονικές καταστάσεις που συνέβησαν στον ύπνο.

Σε περαιτέρω έρευνα που διεξήχθη πάνω στο θέμα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που θυμόντουσαν τα όνειρά τους πιο εύκολα, είχαν συνήθως αυξημένη δραστηριότητα σε δυο συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Η μία ήταν ο μέσος προμετωπιαίος φλοιός (υπεύθυνος για την πραγματοποίηση συσχετισμών ανάμεσα σε τοποθεσίες, γεγονότα και προσαρμοστικές αντιδράσεις, όπως τα συναισθήματα). Η άλλη ήταν η κροταφοβρεγματικό διασταύρωση (υπεύθυνη για τη μίμηση και τον σχηματισμό εικόνων του εαυτού μας και άλλων ανθρώπων στον εγκέφαλο).

Από τα αποτελέσματα λοιπόν που προέκυψαν, οι επιστήμονες έχουν να προτείνουν τρία κόλπα ώστε να θυμόμαστε τα όνειρά μας.

Ημερολόγιο Ονείρων

Αν σε ενδιαφέρει πολύ να θυμάσαι τα όνειρά σου, τότε μπορείς να πάρεις ένα τετράδιο ή ένα σημειωματάριο δίπλα από το κρεβάτι. Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφεις ότι θυμάσαι από ένα όνειρο.

Ξύπνα χωρίς ξυπνητήρι

Η καθημερινότητα και οι ρυθμοί της δεν βοηθούν καθόλου αλλά είναι κάτι το απαραίτητο αν θέλετε να θυμάστε τα όνειρά σας. Όταν ξυπνάμε από τον απότομο ήχο του ξυπνητηριού, ο εγκέφαλος βγαίνει βίαια από το βαθύ στάδιο του ύπνου. Το πιο πιθανό στάδιο του ύπνου που βλέπουμε όνειρα είναι το REM, και αν χτυπήσει το ξυπνητήρι θα διαταράξει κάθε ονειρική σκέψη. Αν καταφέρουμε και ξυπνάμε μόνοι μας, χωρίς τη βοήθεια του, σταδιακά και ομαλά, τότε οι πιθανότητες να θυμόμαστε τα όνειρα είναι πολλές περισσότερες.

Θεραπεία του παραθύρου

Εδώ θα πρέπει να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας ώστε να εστιάζει στις λεπτομέρειες. Για 5 λεπτά κάθε μέρα, πηγαίντε στο παράθυρο στο σπίτι σας και ξεκινήστε να παρατηρείτε οτιδήποτε συμβαίνει έξω από αυτό. Κτήρια, δέντρα, ζώα, χρώματα, ανθρώπους, οτιδήποτε. Σε ότι κι αν πέφτει το βλέμμα σας, μείνετε για λίγο και παρατηρήστε την κάθε λεπτομέρεια, κάτι που είναι και ο σκοπός της άσκησης, Να προσέχετε οπότε τα πάντα και όχι απλά να έχετε μια γενική ιδέα για το τι αποτελεί τον καμβά του παραθύρου. Μόλις τελειώσετε, γράψτε όσα παρατηρήσατε σε ένα τετράδιο. Ο συνδυασμός παρατήρησης και καταγραφής, θα κάνουν τον εγκέφαλό σας να θυμάται ασυνείδητα τις λεπτομέρειες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind 26.04.2024
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets 26.04.2024
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink 26.04.2024
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style 26.04.2024
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα 26.04.2024
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Χτες
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Χτες
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!

Οι τροφές που προκαλούν εξάψεις

Body+Mind Χτες
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις σε ειδικές περιπτώσεις

Ταβερνάκια με νόστιμους μεζέδες στα Δυτικά

Food Χτες
Όμορφα στέκια για να απολαύσεις νοστιμιές σε φιλικό περιβάλλον

Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή

Style Προχτές
Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου

Η ελληνική πόλη ‑ φάντασμα στην Ιταλία που προκαλεί δέος από τότε που έχει ερημώσει

Ταξίδια Προχτές
Μπορείς να την επισκεφτείς, αλλά όχι να μείνεις