E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πυρά κατά Μακρόν για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στον Πούτιν

Εντονες αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει ήδη η δήλωση του γάλλου προέδρου

Δημοσίευση 5/12/2022 | 08:49

Πυρά κατά Μακρόν για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στον Πούτιν

Εντονες αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει ήδη η δήλωση του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ότι η Δύση πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να «αντιμετωπίσει» την ανάγκη της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας προκειμένου να τερματισθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η ιδέα παραχωρήσεων προς στο Κρεμλίνο, ύστερα από 10 μήνες πολέμου, απορρίπτεται από ουκρανικής πλευράς, ενώ προσώρας δεν έχει και πολλούς υποστηρικτές στη Δύση.

Οι επίμαχες δηλώσεις

Οι δηλώσεις Μακρόν έγιναν το Σάββατο στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1 σε συνέντευξη που είχε παραχωρηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του γάλλου προέδρου στις ΗΠΑ.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι η Δύση θα πρέπει να λάβει υπόψη το αίτημα για εγγυήσεις ασφαλείας από τη ρωσική πλευρά και να συνυπολογίσει τις ανησυχίες του Κρεμλίνου σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

«Εάν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, η Δύση θα πρέπει να εξετάσει πώς να αντιμετωπίσει την ανάγκη για εγγυήσεις ασφαλείας», είπε ο Μακρόν.

«Αυτό σημαίνει» είπε ο επικεφαλής του Elysée, «ότι ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε -όπως έλεγε πάντα ο πρόεδρος Πούτιν- είναι ο (ρωσικός) φόβος ότι το ΝΑΤΟ θα φθάσει μέχρι το κατώφλι της Ρωσίας καθώς και η ανάπτυξη (από το ΝΑΤΟ) όπλων που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Ρωσία».

«Αυτό το ζήτημα θα είναι μέρος των θεμάτων ειρήνης, επομένως πρέπει να προετοιμάσουμε τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, πώς να προστατεύσουμε τους συμμάχους και τα κράτη μέλη μας και πώς να δώσουμε εγγυήσεις στη Ρωσία την ημέρα που θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Μήπως πρέπει η Ρωσία να δώσει εγγυήσεις στον πολιτισμένο κόσμο;
Ενας από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν ήταν ο πρώην υπουργός Άμυνας και Εξωτερικών της Λιθουανίας, Λίνας Λινκεβίτσιους.

«Η Ρωσία έχει όλες τις εγγυήσεις ασφαλείας εάν δεν επιτεθεί, δεν προσαρτήσει ή δεν καταλάβει τους γείτονές της» ανέφερε σκωπτικά ο Linkevicius στο Twitter την Κυριακή.

«Αν κάποιος θέλει να δημιουργήσει μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που επιτρέπει σε ένα τρομοκρατικό κράτος να συνεχίσει τις μεθόδους εκφοβισμού του, θα πρέπει να το ξανασκεφτεί» πρόσθεσε.

Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Mykhailo Podolyak, ήταν ακόμη πιο οξύς γράφοντας στο Twitter ότι σκέπτεται μήπως είναι ο «ο πολιτισμένος κόσμος που χρειάζεται «εγγυήσεις ασφαλείας» από τις βάρβαρες προθέσεις της μετά – Πούτιν Ρωσίας».

«Αυτό θα είναι δυνατό μόνο μετά το δικαστήριο, την καταδίκη των εμπνευστών του πολέμου και των εγκληματιών πολέμου, την επιβολή αποζημιώσεων μεγάλης κλίμακας και την αποσαφήνιση εκ μέρους της ρωσικής ελίτ του «ποιος είναι αυτός που φταίει» εξήγησε ο Ποντόλιακ.

Ρωσία και ΗΠΑ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι είναι ανοιχτές σε κατ’ αρχήν συνομιλίες αν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι θα συνομιλούσε με τον Πούτιν μόνο εάν ο αρχηγός του Κρεμλίνου δείξει ότι ενδιαφέρεται για τον τερματισμό του πολέμου.

Πολλοί, στην Ουκρανία και στη Δύση, αντιτίθενται σθεναρά σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Πούτιν που θα τον ανταμείψει με παραχωρήσεις, ειδικά τη στιγμή που η Ουκρανία έχει απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από μεγάλες περιοχές τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Μακρόν υποδηλώνουν ότι συμμερίζεται την ανάγκη της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας -αίτημα που ήταν το επίκεντρο της έντονης αλλά αποτυχημένης διπλωματίας προ του πολέμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Τεχεράνη θα απαντήσει αμέσως αν δεχτεί επίθεση, δηλώνει ο εκπρόσωπος του στρατού

Κόσμος 29.01.2026
Υποστήριξε ότι «πολλές» αμερικανικές βάσεις στην περιοχή βρίσκονται εντός του βεληνεκούς των ιρανικών πυραύλων

Τροχαίο στη Ρουμανία: Σε κλίμα οδύνης η άφιξη των σορών των οπαδών του ΠΑΟΚ στην Τούμπα

Ελλάδα 29.01.2026
Η αυτοκινητοπομπή έφτασε λίγο μετά τις 19:30 στο γήπεδο

Η Γαλλία καταργεί τα «συζυγικά καθήκοντα» στο σeξ

Κόσμος 29.01.2026
Οι υποστηρικτές της νέας ρήτρας ελπίζουν ότι ο νόμος θα συμβάλει στην αποτροπή του συζυγικού βιασμού

Τραμπ: Ο Πούτιν συμφώνησε σε κατάπαυση πυρός μίας εβδομάδας λόγω κρύου

Κόσμος 29.01.2026
«Ζήτησα προσωπικά από τον Πρόεδρο Πούτιν να μην επιτεθεί στο Κίεβο και σε διάφορες πόλεις για μια εβδομάδα»

Απίστευτο περιστατικό σε αγώνα μπάσκετ στο Ντουμπάι: Παίκτης κλωτσούσε τον αντίπαλό του που ήταν πεσμένος στο παρκέ

Αθλητικά Νέα 29.01.2026
Μετά από μία αψιμαχία, ανάμεσα στον Ισμαήλ Ρομέρο και τον Νικ Ντεμούσις, ο δεύτερος έπεσε στο παρκέ, με τον πρώτο να πηγαίνει από πάνω του και να χτυπάει με μίσος

Προσγειώθηκε το C130 με τις σορούς των οπαδών του ΠΑΟΚ

Ελλάδα 29.01.2026
Στο γήπεδο, τόσο φίλαθλοι όσο και οι συγγενείς τους έχουν οργανώσει εκδηλώσεις για να τιμήσουν την μνήμη τους.

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 στη Ροδόπη – «Παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω πιθανής υπερχείλισης»

Ελλάδα 29.01.2026
Σοβαρά προβλήματα προκαλεί η ισχυρή κακοκαιρία που πλήττει τη Θράκη, με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη

Πόλο: Νέος περίπατος για την Εθνική ομάδα των γυναικών

Αθλητικά Νέα 29.01.2026
Η Ελλάδα «βούλιαξε» τη Γερμανία με 26-5 κάνοντας επίδειξη δύναμης σε ακόμη μία αναμέτρηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

«Η φωτιά δεν μπόρεσε να κάψει αυτό που ήσουν»: Θρήνος στις κηδείες των τριών θυμάτων της τραγωδίας στην Βιολάντα

Ελλάδα 29.01.2026
Συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτισαν την Σταυρούλα Μπουκοβάλα, την Αναστασία Νάσιου και την Αγάπη Μπουνόβα

Στο φως βυθισμένο αυτοκίνητο στο ρέμα Κόρμπι στη Βάρη μετά την κακοκαιρία, δείτε βίντεο

Ελλάδα 29.01.2026
Αναμένεται να αποκαλυφθούν και άλλα αντικείμενα που κατάπιε το ρέμα

Πλημμύρες στον Έβρο από τις έντονες βροχοπτώσεις, εγκλωβίστηκαν μαθητές σε σχολείο

Ελλάδα 29.01.2026
Διακοπές κυκλοφορίας σε Αλεξανδρούπολη και Νίψα – Προειδοποίηση για έντονα φαινόμενα τις επόμενες ημέρες