E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς φτάσαμε στον διπλωματικό πόλεμο Ελλάδας ‑ Λιβύης: To παρασκήνιο της επίσκεψης Δένδια

Η ΥΠΕΞ που ενορχήστρωσε το επεισόδιο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/11/2022 | 13:41

Πώς φτάσαμε στον διπλωματικό πόλεμο Ελλάδας ‑ Λιβύης: To παρασκήνιο της επίσκεψης Δένδια

Παρά τη συμφωνία, η ΥΠΕΞ της προσωρινής κυβέρνησης, πήγε στο αεροδρόμιο θέλοντας να παγιδεύσει τον Ν. Δένδια

Η προσπάθεια της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης να φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων την ελληνική διπλωματική αποστολή, με επικεφαλής τον Νίκο Δένδια, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο.

Ηταν το πρωί της Πέμπτης όταν το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος πετούσε πάνω από την Τρίπολη της Λιβύης, όπου και θα προσγειωνόταν προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μένφι. Όμως, ο Ελληνας ΥΠΕΞ έμαθε ότι στο αεροδρόμιο τον περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς. Μια απόφαση που ερχόταν σε αντίθεση με τη συμφωνία που είχε κάνει η ελληνική πλευρά, κάτι που αθέτησε η πλευρά της Λιβύης.

Ο Νίκος Δένδιας, δεν είχε την πρόθεση να συναντήσει κανέναν από τα μέλη της προσωρινής κυβέρνησης, της οποίας η θητεία άλλωστε έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διμερείς συμφωνίες, όπως το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο, το οποίο έχει προκαλέσει αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είχε ξεκαθαρίσει -και είχε συμφωνηθεί- ότι στην Τρίπολη θα συναντούσε μόνο τον πρόεδρο Μένφι και κανέναν άλλο.

Αστραπιαία η διπλωματική αποστολή αποφάσισε ότι δεν έπρεπε να πέσει στην παγίδα της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, και ακύρωσε την προσγείωση στην Τρίπολη. Ματαιώθηκε δε και η συνάντηση που θα είχε ο κ. Δένδιας με τον πρόεδρο Μένφι.

Δυσαρέσκεια του προέδρου Μένφι

Σύμφωνα με πληροφορίες που δίνουν αραβικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος Μένφι φέρεται να έχει διαρρεύσει πως είχε ζητήσει από την ΥΠΕΞ, κ. Μάνγκους να μην βρίσκεται στο αεροδρόμιο και είχε στείλει δική του ομάδα υποδοχής για τον Ν. Δένδια, τηρώντας προφανώς τη συμφωνία που είχε γίνει εξ αρχής.

Η κ. Μανγκούς, ωστόσο, εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο, πιθανότατα θέλοντας να παγιδεύσει τον Ελληνα ΥΠΕΞ και δημιουργώντας τετελεσμένα.

Οι ίδιες πληροφορίες των αραβικών μέσων αναφέρουν ότι ο πρόεδρος τη χώρας είναι δυσαρεστημένος με την κ. Μανγκούς η οποία είναι προφανώς υπαίτια για την ακύρωση της συνάντησής του με τον κ. Δένδια.

Και μάλιστα είναι μια επίσκεψη που μεταξύ άλλων έχει σκοπό να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, και συγκεκριμένα εμβόλια, στο λυβικό λαό.

Μετά από όλα αυτά, όπως γίνεται αντιληπτό, προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση και στο κυβερνητικό αεροσκάφος, αλλά και στη Λιβύη.

Η προσωρινή κυβέρνηση, μάλιστα, με τρόπο προκλητικό, έκανε καψόνι στον Ν. Δένδια, καθώς δεν ενέκρινε το σχέδιο πτήσης από την Τρίπολη για τη Βεγγάζη. Αποφασίστηκε μάλιστα το κυβερνητικό αεροσκάφος να κάνει την πτήση μέσω του FIR της Μάλτας και από εκεί ανατολικά μέχρι τον εναέριο χώρο της Λιβύης για να φτάσει στη Βεγγάζη. Δύο φορές το αεροπλάνο ξεκίνησε και σταμάτησε, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται στη διπλωματική αποστολή.

Ο Νίκος Δένδιας θα συνεχίσει τις επαφές του στη Βεγγάζη και θα συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαφτάρ, όμως, το ταξίδι αυτό σκιάζεται πλέον από την ιταμή πρόκληση της προσωρινής κυβέρνησης. Με τρόπο πρωτοφανές προσπάθησε να επιβάλει μια συνάντηση με την κ. Μανγκούς, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να συναντήσει κανέναν από την προσωρινή κυβέρνηση.

Ο Ν. Δένδιας στη Βεγγάζη

Επειτα από όλα αυτά, υπήρξε πόλεμος δηλώσεων και ανακοινώσεων. Το ελληνικό ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ποια ήταν η συμφωνία που είχε γίνει και με ποιους θα είχε συνάντηση ο κ. Δένδιας. Ενώ το ΥΠΕΞ της Λιβύης σε μήνυμά του καταδίκασε την απόφαση του κ. Δένδια να μην προσγειωθεί στην Τρίπολη λέγοντας «θα αναλάβουμε δράση».

Σε μήνυμα στο Twitter επίσης αναφέρει ότι ο Ελληνες ΥΠΕΞ «έχει υιοθετήσει ωμές πολιτικές θέσεις που πλήττουν τα συμφέροντα του λυβικού κράτος. Θέσει που αποτυπώθηκαν στις ανισόρροπες δηλώσεις του για την κυριαρχία της Λιβύης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η 43χρονη εμπρήστρια για την φωτιά στην Κερατέα: «Θόλωσα γιατί φώναζαν τα παιδιά μου»

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Οι αρχές εκτιμούν ότι προκάλεσε δύο διαφορετικές εστίες φωτιάς

Τραγωδία στη Λέσβο: Συγκλονίζει ο σύντροφος της 36χρονης γιατρού – «Αυτό που συνέβη είναι μία στο εκατομμύριο»

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Συγκλονισμένη είναι η Λέσβος από τον θάνατο 36χρονης γιατρού του νοσοκομείου Μυτιλήνης, λίγες ημέρες αφότου έφερε στον κόσμο το παιδί της

Τραγωδία στην Τουρκία: 70χρονος Έλληνας βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο ‑ Ψάχνουν τα αίτια

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε δύο ακόμη θανάτους τουριστών στην συγκεκριμένη πόλη

Θεσσαλονίκη: Μπήκε σε κατάστημα, έκλεψε μία ισιωτική και έφυγε σαν κυρία – Δείτε το βίντεο

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Θεσσαλονίκη: Ένα πρωτοφανές περιστατικό κλοπής καταγράφηκε σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στο κέντρο, με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα

Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για τον θάνατο της 36χρονης γιατρού

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
«Είμαστε βαθύτατα συντετριμμένοι από την απώλεια αυτή, οι γιατροί της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής αλλά και όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του ΓΝ Μυτιλήνης», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση

Ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε πως ο Τζέφρι Έπσταϊν ήθελε από την αρχή να τον εκβιάσει

Κόσμος 24.06.2026
«Δεν με εκβίασε ποτέ», ανέφερε, «όμως φαινόταν πως οδηγούνταν σε αυτή την κατεύθυνση»

Το viral βίντεο της Δόμνας Μιχαηλίδου με το πιτόγυρο στο χέρι

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Με τη χιουμοριστική λεζάντα: «Η αληθινή επιστροφή από Αίγινα»

Ζευγάρι στη Βρετανία έστηνε ερωτικές παγίδες σε άντρες και τους δηλητηρίαζε για να τους ληστέψει

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Νεκροί ένας 80χρονος και ένας 37χρονος - Η γυναίκα παρουσιαζόταν ως σεξεργάτρια, τους αποπλανούσε και στη συνέχεια χορηγούσε κρυφά στα θύματα ισχυρό υπνωτικό - Παραμένουν προφυλακισμένοι

Θρίλερ με νεκρή 23χρονη στα Κουφονήσια

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
ΜΑζί με την κοπέλα ήταν και ο φίλος της

Oracle: Γιατί απέλυσε 21.000 εργαζομένους μέσα σε ένα χρόνο

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Η Oracle επιβεβαίωσε επίσημα τη μείωση 21.000 θέσεων εργασίας σε διάστημα 12 μηνών, επικαλούμενη την υιοθέτηση τεχνολογιών

Ποιες είναι οι Ρωσίδες που κατονόμασε ο Μπιλ Γκέιτς και τι αποκάλυψε για τον Επστάιν

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Αποκαλυπτικό πρακτικό κατάθεσης στο Κογκρέσο φέρνει στο φως ισχυρισμούς για απόπειρα εκβιασμού του ιδρυτή της Microsoft με όπλο τις εξωσυζυγικές του σχέσεις.

Ποια ήταν η 36χρονη γιατρός που έχασε τη ζωή της μετά τη γέννα στη Μυτιλήνη και τι αποκαλύπτουν οι συνάδελφοί της

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Η νεαρή γιατρός του ΕΚΑΒ γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι και μέσα σε πέντε μέρες έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια αεροδιακομιδής προς την Αθήνα.